Efter EM-sensationen: Danmarks kvinder kan slå dem alle
Foto: Getty Images
Generelle

Efter EM-sensationen: Danmarks kvinder kan slå dem alle

Det danske kvidenlandshold er i EM-semifinalen efter den højst overraskende sejr over Tyskland og nu kan de gå hele vejen, lyder fra Holland.

Stina Lykke knytter næverne og har, i et kort sekund, kontakt ud mod den danske bænk. Der er spillet 3 minutter af Danmarks EM-kvartfinale mod Tyskland, og Lykke har med det, der senere skulle vise sig at blive hendes eneste fejl i kampen, været med til at give de danske fodbold-kvinder en mareridtsagtig start på en kamp mod et tysk landshold der ikke havde tabt en knockout-kamp ved en EM-slutrunde i 22 år.

Igennem hele den resterende del af kampen dominerer keeperen feltet med sikre indgreb, tager lederrollen på sig og dirigerer med sit forsvar.

Billedet af Lykke er på mange måder et fantastisk billede på den ukuelige fighterånd, alsidighed og vilje, der kendetegner dette danske landshold – og noget som er synligt på flere måder.

Nadia Nadim har særdeles vanskelige arbejdsbetingelser inden pausen, hvor hun ikke får ikke fat i meget, men knokler ufortrødent på og forkæler os med en stor anden halvleg i stedet for at falde ud af kampen, som man godt kunne have frygtet.

Alsidighed forudsætter både vilje og evne.

Landstræner Niels Nielsen demonstrerer begge dele ved nu for fjerde gang indenfor fire mulige at bringe nye konstellationer i spil. Til dagens kamp var Maja Kildemoes foretrukket centralt på midten ved siden af Line Sigvardsen i stedet for Nanna Christiansen, der vikarierede på pladsen mod Norge.

Da Kildemoes så skal ud i begyndelsen af anden halvleg, rykkes Sanne Troelsgaard fra højre kant og ind centralt for at udfylde positionen.

Stine Larsen, der startede turneringen som angriber var igen placeret i midterforsvaret ved siden af Simone Boye og med tanke på det antal indlæg der blev tyskerne til del, var det en opgave der blev løst på en måde så man skulle tro at Larsen aldrig havde bestilt andet – en kendsgerning der bekræftes af det faktum at danskerne i turneringen så langt slipper ½ mål ind per kamp efter møder med de hollandske værter, de norske forsvarende EM-sølv-vindere og de tyske OL- og EM-guldvindere.

En imponerende bedrift.

Måske skyldes det en evne hos det danske hold til at være 100% fokuseret på den opgave, der ligger umiddelbart foran dem – noget som også assisterende landstræner, Lene Terp italesætter efter kampen:

- Vi arbejder hele tiden med det vigtigste! Det var også tilgangen i går (i forbindelse med regnvejrsudsættelsen) – og i alt andet vi laver.

Netop situationen omkring udsættelsen af kampen lørdag aften var naturligvis speciel.

Begge grupper af spillere befandt sig af gode grunde på ukendt (far)-vand, eftersom man først mentalt skulle forholde sig til at man ikke vidste om og i givet fald hvornår kampen ville blive sat i gang.

Da det så endelig – med fem kvarters forsinkelse – ser ud til at være lige før, og spillerne ifølge landstræner Niels Nielsen er ’100% mentalt indstillet på at skulle starte kampen op’, kampråbet er overstået osv., så rammer antiklimaks, og tyskerne som længe havde argumenteret for en udsættelse ender med at få det som de gerne vil have det – en beslutning der, sandt at sige, sportsligt set var den eneste sportsligt korrekte beslutning at træffe da banen ikke var egnet til fodbold.

Man kunne frygte at de tyske fuldtidsproffer rent mentalt bedre evnede at håndtere den situation end danskerne – det er trods alt ikke nogen nem øvelse at skulle håndtere et voldsomt antiklimaks for så mindre end 15 timer senere at skulle sætte sig op på ny til en international toppræstation mod de tyske storfavoritter og 6-dobbelte europamestre.

Det skulle heldigvis vise sig at være en situation der blev håndteret til UG med kryds og slange af spillerne og ikke mindst staben omkring holdet.

Man kunne fristes til at sige, at der næsten var noget ’tysk’ over den måde danskerne fik angrebet begivenhederne på – ved kynisk at slå til samt at være bedst når det gælder.

Det lover godt for det videre forløb og når vi kan slå tyskerne, kan vi slå dem alle.