C/N: GOURMET EM-preview - Gruppe D
Foto: UEFA
Generelle

C/N: GOURMET EM-preview - Gruppe D

Vi har lært, at alt er bedre hvis man bare skriver GOURMET foran. Så det har vi gjort. Hermed et GOURMET-preview for EMs gruppe D.

Gruppe D.

EMs gruppe D er en af de lidt mere åbne grupper. Spanien er selvsagt klare favoritter, men hvem der ellers går videre er lidt et åbent spørgsmål. De resterende hold har klare profiler og klare svagheder, der kan udnyttes. Landshold er på grund af mindre træning og forberedelse mere afhængige og lagt an på individuelle præstationer, men det gælder til gengæld også den anden vej rundt. Match ups kan være meget mere afgørende i landskampe end man er vant til fra klubfodbold.

Spanien

Spanien er altid som forsvarende europamestre en naturlig favorit, men holdet står foran et pænt generationsskifte efter et temmelig skuffende VM. Xavi og Puyol er for længst væk og det er spørgsmålet om hvor længe den pigmentfattige Andres Iniesta og Iker Casillas stadigvæk er med hos La Roja. Vicente del Bosque stopper også som landstræner efter slutrunden og kommer sikkert til at nyde sit otium, indtil Florentino Perez har panikfyret en ny træner.  Så det er sidste nat med klikken – og flere af truppens startere har ikke haft overvældende præstationer i denne sæson.

Som torvogter har den langlemmede David de Gea længe stået klar i kulissen, så det er formentlig Casillas sidste slutrunde medmindre han skal trækkes ud som en formiddagsgæst på Guldregn. Men hvis De Gea allerede fortrækkes af del Bosque allerede nu. Kan truppen eller Casillas klare det? Tredjevalget Sergio Rico fra Sevilla er temmelig ligegyldig – for nu.

På backs har Spanien lidt af et luksusproblem, den overvurderede Dani Carvajal er nemlig blevet skadet. Til situationen har man hele fire løsninger i truppen. Det er fristende at lade sprinteren Hector Bellerin tager pladsen foran den stavepladekrævende Cesar Azpilicueta og så lade Jordi Alba spille venstre back, hvis man ønsker et mere offensivt hold. Alternativt er der jo også altid Sergio Ramos og Atletico Madrids Juanfran, hvis han ellers er kommet sig over sit straffespark, der mest af alt lignede en scene fra ’Mig og min Lillebror og Bølle’.

I midterforsvaret er Gerard Pique en selvfølge sammen med Sergio Ramos. Når Sergio Ramos får sin sædvanlige karantænedag, så vil den nyslåede Ruhrtysker Marc Bartra stå klar.

Den spanske midtbane er noget man godt kan blive smånegativ af. Især når man kigger på listen af spillere, der IKKE er udtaget til slutrunden. Fraværet af Isco og Saul Niguez burde sende Del Bosque en tur til Haag og celledeling med Radovan Karadzic. Den baskiske Martin Ørnskov, Javi Martinez er heller ikke udtaget, og der skal nok nogle friske øjne på ham, hvis han skal have genstartet karrieren for alvor.

Omdrejningspunktet på midtbanen er naturligvis Andres Iniesta støttet af Sergio Busquets som vi kender det. Det bliver formentlig Cesc Fabregas der tager den sidste centrale plads på midtbanen, selvom han viser udsving og formdyk, hvor man godt kunne mistænke ham for at være en afrikaner, der havde snydt med fødselsdatoen på sit pas. Pludselig lidt af en mañana-spiller. Ellers er både Koke og Thiago glimrende. Endelig er det en stor lille ting, at Villarreals Bruno har fået en plads i truppen. Han er blandt Europas mest undervurderede spillere. Men en ægte klubmand.

 Det überkreative indslag skal Al-Manchesters David Silva stå for, men han har også haft en so-so sæson.  Heldigvis har Celta Vigos Nolito gjort sig godt til i venskabskampene og så er turneringsangriberen Alvaro Morata også kommet i gang. Heldigt for Spanien. Kultdyrkere vil også sætte pris på Bilbaos gamle storbomber Aritz Aduriz er kommet med i stedet for Fernando Torres og manden med hjerne på størrelse med en valnød Diego Costa. Klogt fravalg af dem for at skabe lidt mere harmoni i truppen. Til gengæld er selvsamme fravalg af Paco Alcacer lidt mærkeligt, og så ville vi gerne have set Inaki Williams også. Bare for sjov skyld. Specielt når man udtager en spiller som Pedro.

Den Tjekkiske Republik

Man føler sig eddermaneme fucking gammel, når man opdager, at den gamle Euro96-sweeper Miroslav Kadlecs søn er fyldt 31 år. Vi husker ellers Petr Koubas smørhandske som var det i går.

Tiden flyver, og Tjekkiet er ikke noget særlig godt fodboldhold mere. Holdet ledes af Pavel Vrba, der var manden bag det Viktoria Plzen-hold, der stadigvæk kan få FCK-fans til at få Roskilde-syge i 14 dages tid. Men man skal altid undervurdere tjekkerne. De er vældig sammenspillede og har et pænt teknisk niveau.

På mål står trommeslageren Petr Cech stadigvæk, men Basels Tomas Vaclik er en glimrende reserve. Han kan godt finde sig en Bundesliga-klub om et års tid eller to.

På backs har vi gamle kendinge. Den efter tjekkiske standarder meget brune Theodor Gebre Selassie spiller højre back, og er liiiidt presset af Hoffenheims Pavel Kaderabek, mens Miroslavs søn Michal Kadlec har den anden. Alternativet David Limbersky var også en af profilerne fra Plzen-holdet

Tomas Sivok og Marek Suchy starter formentlig inde centralt, medmindre at man flytter den lidt mere boldsikre og nyslåede langsomme Kadlec ind central. Den tunge Roman Hubik er også et alternativ, og han er ræddi’ god på døøøj’bolde, hvilket naturligvis er en fordel når tjekkerne, som forventet er kommet bagud.

Midtbanen har også kendte navne fra en svunden tid. Tomas Rosicky er med på en badebillet, imens Jaroslav Plasil og Daniel Kolar også ved hvordan fodbold skal spilles. Men det er navne som Ladislav Krejci fra Sparta Prag og Vladimir Darida fra Berlin som man skal holde øje med. Begge spillere kan godt få et mindre gennembrud til slutrunden, især Darida kommer tjekkerne til at forvente sig meget af. På sådan en irriterende Christian Eriksens-facon.

Oppe foran mål har det tidligere stortalent-turned-nulkvittering Tomas Necid faktisk fået lidt gang i karrieren igen nede i tyrkiske Bursaspor. Reserverne er Milan Skoda (ja thi-hi fnis) og den aldrende bomber David Lafata. Det er ikke ligefrem en trio, der skræmmer. FC Midtjyllands Vaclav Kadlec var med flotte nul mål i seks kampe ikke i nærheden af en udtagelse.

Tyrkiet

Hvis det ikke er gået op for dig, SÅ SPILLER EMRE MOR FOR TYRKIET. EMRE MOR ER SOLGT TIL DORTMUND FOR EN REKORDSUM. EMRE MOR MIG HER, EMRE MOR MIG DER.

Det tyrkiske landshold lugter af EM 1996. Fatih Terim er landstræner igen og EM-spillerne Abdullah Ercan og Vedat Inceefe er assistenttrænere.

Det ville være synd at kalde målmandsposten som en af tyrkernes stærke positioner.  Den rutinerede Volkan Demirel har forladt landsholdet efter et skænderi med en fan (!), og det har efterladt positionen tilbage til Volkan Babacan fra Istanbul Basaksehir. Trabzonspors Onur Kivrak er reserve.  Fik vi fortalt, at Emre Mor stiller op for Tyrkiet?

Det tyrkisk forsvar er også til at tale med.  Gökhan Gönül er efterhånden blevet 31 år og man kan stadigvæk godt komme til at holde hænderne for øjnene, når modstanderne begynder at nærme sig Caner Erkins venstre side af firebackkæden. Hakan Balta er den vigtigste spillere i forsvaret og måske flytter man den tyrkiske Viktor Onopko Mehmet Topal ned i forsvaret. Topal er blevet 30 år og spiller mest midtbane for Fenerbahce, og sammen med Balta kan det meget vel være EMs langsommeste midterforsvar, men rutinen og roen frister. Vidste du, at Emre Mor stiller op for Tyrkiet?

Det er på midtbanen og kanterne, at tyrkernes styrke ligger. Makkerparret Selcuk Inan og Ozan Tufan kan faktisk godt blive en positiv overraskelse. Den blot 21 årige Tufans kometkarriere kan sagtens komme til at holde Dortmunds Nuri Sahin ude. Gökhan Töre har to dages karantæne, hvilket har fået Terim til at se bort fra ham. Leverkusens Hakan Calhanoglu kan blive en af EMs store spillere, og en af dem som en Premier League-klub med for mange penge kunne forelske sig i. Han kan det mest og så har han en meget seværdig sparketeknik. Barcelonas Arda Turan ligner til gengæld en ny Aleksandr Hleb, og spørgsmålet er om det nogensinde bliver godt. Han burde have blevet i Madrid, og det er en meget skuffende start, han har fået i Barcelona. En af sæsonens dårligste og dummeste transfers. Så Turan har en del at revanchere. Indtil da så savner vi bare TAXI DRIVER Ümit Davala. 10’eren Oguzhan Özyakup er også spændende og som samlet trio har Özyakup, Turan og Calhanoglu potentiale nok til at gøre Tyrkiet til en topnation. Emre Mor stiller for resten op for Tyrkiet.

Hvis Burak Yilmaz kan banke dem ind. Yilmaz er gudhjælpemig skiftet til kinesisk fodbold. Det bliver interessant at se om han overhovedet kan holde niveau eller man er nødt til at kigge på alternativerne. Og de er ikke lovende. Der er Besiktas-angriberen Cenk Tosun, og så er der DANSKFØDTE EMRE MOR. Og ja, det er overraskende, at DANSKFØDTE EMRE MOR har fået lov til at blive i truppen, fordi det er på bekostning af mere erfarne navne som Mevlüt Erdinc og Umut Bulut. Det er ikke de dårligste angribere.

Vi håber naturligvis, at tyrkerne går videre, så vi kan høre mere om DANSKFØDTE EMRE MOR. Kun afbrudt af historier om Kevin Magnussen.

Kroatien

Det er lidt ærgeligt for Kroatien, at man ikke bare kan nøjes med at spille med 11 midtbanespillere. For så havde de vundet det hele. Desværre for kroaterne.

Danijel Subasic er efter kroatiske standarder en acceptabel målmand, især nu hvor han endelig har slået smørhandsken Stipe Pletikosa af holdet. Det skulle være sket før, og det siger en smule om Subasic. Et af Kroatiens svage punkter.

Det kroatiske forsvar holder til gengæld niveau. Darijo Srna er godt nok blevet 34 år, men stadigvæk blandt et af spillets bedre højre backs. FM-favoritten Sime Vrsaljko spiller venstre back indtil den dag, at Srna går på pension. Det kan godt være, at det aldrig sker. Vedran Corluka er flyttet ind centralt, hvor hans makker Domagoj Vida fra Dynamo Kiev er blandt EMs mest undervurderede spillere. Vida er faktisk så god, at han holdt Dejan Lovren ude af startelvan med det resultat, at Lovren blev så pigesur, at han nu er droppet helt ud af EM-truppen. Tin Jedvaj er en luksusreserve, og hvis han kommer på banen, så er der et rimelig sikkert gult kort i horisonten.

Det er meget heldigt for Luka Modric, at Jens Ørgaard aldrig fik fingrene i ham ellers var det sikkert ikke gået så godt. Nu – er han med CL-sejren en af tidens mest formstærke spillere, og EMs mest oplagte profil for et kroatisk hold, der med lidt held godt kan ende i semifinalen. Til det mere beskidt defensive arbejde har kroaterne Marcelo Brozovic, der stille og roligt har fået tiltusket sig mere og mere spilletid for Inter – og meget let kan blive et interessant køb for en større klub med ondt i midtbanen. Ivan Rakitic er kroaternes anden store midtbanespiller. Han var pisse irriterende i Tyskland, men Sevilla fik modnet ham og Barcelona får det bedste frem i ham. Kroaterne har ikke haft en bedre midtbaneduo siden Zvonomir Boban og Robert Prosinecki, og tusindekronerspørgsmålet er om Rakitic og Modric ikke er bedre end dem. Som offensivt supplement har man han ligeledes irriterende Ivan Perisic og den unge Marko Pjaca fra Dinamo Zagreb, som man nok bør holde øje med. Pjaca er en del af en ung trio fra Dinamo, der er udtaget. De to andre Marko Rog og især Ante Coric er nok en som flere iagttagere ser frem til. Hvis de overhovedet kommer på banen.

Verdens sløveste angriber Mario Mandzukic starter inde for Kroatien, men det kan godt være, at landstræner Ante Cacic bliver så træt af ham, at der må andre til. Andrej Kramaric er et glimrende eksempel på, at alt hvad der kommer ud af røven fra Leicester ikke er det pureste guld. Kramaric er det sædvanlige jugoslaviske flop. Tør man sige Perica Ognjenovic? Heldigvis har Nikola Kalinic fået gang i karrieren hos Fiorentina, og vist at han er en glimrende afslutter og kontraangriber. Ham bør kroaterne satse på. Ikke de andre Andreas Cornelius-typer.

Gruppe Ds Nestor: Bruno Soriano – 8.4 på Nestor-skalaen.

Classy klubmand af den gamle skole, så man skulle næsten tro, at han var italiensk.

Gruppe Ds Conte: DANSKFØDTE EMRE MOR – 6.7 på Conte-skalaen.

Det er selvfølgelig vildt mærkeligt, at man på ”anbefaling” af sin agent ender som tyrkisk landsholdsspiller selvom man ikke engang taler sproget. Samtidig arketypen på holdets mest irriterende spillere. Burde være endte som en god futsatspiller. Så var vi også sluppet for ALLE de historier.