C/N: Liverpools sidste chance
Generelle

C/N: Liverpools sidste chance

Liverpool har lettere overraskende for iagttagere ansat Jürgen Klopp som deres nye manager. Men er klubben egentlig klar til det? Og hvad nu hvis det går galt?

Så lykkedes det for klubben med det berømte støvlerum at få en manager, der på mange måder er større end klubben. Normalt ville det være navne som Frank de Boer eller Andre Villas Boas, der ville være det logiske, det realistiske valg, men Jürgen Klopp er en speciel fyr, der træffer utraditionelle karrierevalg. For han var den logiske efterfølger til Pep Guardiola, når denne forlader Säbener Strasses kuk-kuk-hus. TIl gengæld må Matthias Sammer og Karl-Heinz Rummenigge sidder med en lille smule røde ører. Deres plan A røg lige i vasken. Det åbner i hvert fald muligheder for lidt mere kulørte løsninger. Og giver Joachim Löw en exit-strategi, hvis EM-turneringen flopper for Tyskland.

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Brendan Rodgers havde meget lidt confidence i Liverpool, og at fyringen helt sikkert også hænger sammen med, at Liverpool havde indikationer om, at Klopp kunne være en mulighed. Og Klopp er det bedste navn som Liverpool overhovedet kunne tænke sig. Men i hasten og midt på sæsonen kan man godt spekulere på om klubben er klar til Klopp? Er Liverpool klar til at lade sig omstille? At lade de nye ideer og tanker få frit spil i stedet for den halve løsning, kompromiset som man har for vane. Liverpool er klubben, der dvæler for længe med fortiden. 

Hvad er Liverpools ambition egentlig? Mesterskab? Top 4? Stabilitet? Hvis det er en permanent Top 4-position, så skal FSG også finde pengene frem. De penge som Brendan Rodgers ikke fik adgang til - og her taler vi minimum £100 mio. Har de dem? Liverpool bliver ikke bedre af Jürgen Klopps wheelers dealing. Der skal større navne, bedre spillere til klubben, men er Klopp manden der kan skaffe dem? For Dortmund var i samme situation som Liverpool for et år siden. Store stjernesalg blev afløst af mange, lettere mystiske erstatninger. Ciro Immobile, Henrikh Mkhitaryan og Ji Dong-Won var ikke Robert Lewandowski, Mario Götze og Shinji Kagawa. Og selvom at afløserne havde talent, men ikke nok. Det formdyk som Dortmund oplevede i forrige sæson er ikke noget som Klopp kan overleve i Liverpool. Den omstillingstid det tager for nye spillere at vænne sig til Klopps hold, ja den tid har man ikke i Liverpool og Premier League.

Men han er jo en charmerende fyr, Klopp. Når han sidder der og snakker om, at han bare er en normal fyr fra 'Black Forrest' (Schwarzwald red.). Og Klopp har udbedt sig om stor tålmodighed. Men faktisk er Liverpools nuværende hold ikke SÅ tosset igen. En spiller der kan få meget af Klopp er Emre Can, der gentagne gange blev misbrugt så hårdt af Rodgers som højre back, at Lisbeth Zornig har nok til 10 TV-programmer om dét. Can kan udvikle sig om holdets bedste midtbanespiller. Det er heller ikke umuligt at forestille sig, at både Roberto Firmino og Philippe Coutinho kan ligge noget til deres spil. Netop deres positioner trives normalt i Klopps system. Men det kræver en anden, mere taktiske disciplineret indsats end de har været vant til. For selvom, at Klopp har et ry som dygtig til mannschaftsbehandlung, så er han også tysk. Han vil kræve kulturændring på samme måde som dengang Arsene Wenger smed drukkenboltene ud af Arsenal. Kigger man historisk, så er sydamerikanske spillere faktisk ikke noget som Klopp har dyrket særligt meget. Nelson Valdez røg hurtigt ud, Lucas Barrios var heller ikke en ubetinget succes. Blandt Klopps fjender finder man også den kroatiske playmaker Ivan Perisic, hvor det også endte galt i Dortmund. Det er ikke Felix Magath, der kommer til byen, men kulturchokket kommer.

Hvis Liverpool sætter alvor bag ansættelsen, og hjælper Klopp på alle tænkelige måder, så kan det godt blive en stor succes. Men glipper Klopps ophold af en eller anden årsag, så er det meget, meget svært at se dem komme op af det hul. Også sværere end det har været tidligere, for Klopp er ren boom eller bust, og hele PR-showet og forventningspresset har ikke gjort det nemmere.