BLOG: AaB - en ny sæson lurer
Foto: Ernst van Norde/Polfoto
Generelle

BLOG: AaB - en ny sæson lurer

En ny sæson lurer, hvor Lars Søndergaard har meldt sin entre på Hornevej og det er tid til at kigge fremad mod den nye sæson. Før der kan kigges frem mod den nye sæson og de perspektiver, der er i det nye hold, er det tid til at gøre en status for sæsonen 14/15 i AaB.

Jeg spurgte mine følgere på Twitter hvad de ville huske sæsonen for og de nævnte: “Fremragende i Europa”, “svingende i den hjemlige liga”, “skader på nøglepositioner”, “konceptet har vist sig holdbart”, “nye talenter har bidt sig fast.”
Sæsonen 14/15 var sæsonen efter den suveræne “The Double”-sæson. Kan vi så tillade os at være skuffede over den sæson vi lige har oplevet? Hvis man kun vurderer AaB's sæson ud fra præstationen i superligaen, har det ikke været godt nok. Man er dog nødt til at se det hele i en større sammenhæng; AaB har spillet suverænt flest kampe i sæsonen med en trup, som er fyldt med unge talenter, skader og en økonomi, der egentlig ikke berettiger til mere end en top5-placering. 
 
De har formået at præstere suverænt godt i Europa i en dødspulje, hvor de var underdogs fra start, samtidig med skader på nøglepositioner + salg af sidst sæsons største profil har gjort ondt på holdet.
Korsbåndskaderne til Spalvis og Ahlmann, den nødvendige operation af Rasmus Jönsson og ikke mindst salget af Kasper Kusk har gjort ondt på AaBs offensiv. De formåede i alt at lave 28 mål og 15 assists i mesterskabssæsonen!  - Læg dertil, at Kasper Risgård eksempelvis lavede 5 mål og 6 assist i sidste sæsonen mod kun 3 mål og et enkelt assist i denne sæson. Der har simpelthen manglet kvalitet på den sidste tredjedel af banen. Det klare bevis på dette: I sidste sæson scorede AaB 60 mål og lukkede 38 mål ind. I denne sæson har AaB lukket færre mål ind (31), men har til gengæld kun formået at score 39 gange. Angriberne har ikke slået til og “erstatningerne” for Kusk i form af Helenius og Enevoldsen har været alt for svingende i deres præstationer - vi ved dog hvad topniveau de to kan præstere og man kan bare håbe på de finder det i næste sæson.
 
Opsummeringen på sæsonen siges bedst med et citat fra en følger på Twitter: “Jeg sælger gerne mellemsæsoner for pop-up mesterskaber og vanvittige Europa-oplevelser”. Som AaB-fan må man leve med det går op og ned, men det rykker ikke ved, at vi fik endnu en sæson med store oplevelser og store præstationer i Europa. Nye AaB-drenge som Blåbjerg, Børsting, Pedersen og Bruhn har fået dyrebare minutter i benene og fået en masse erfaring til de kommende år.
 
En ny sæson lurer; en sæson, hvor der kan være fuld fokus på den hjemlige superliga. Det bliver meget afgørende, at Jakob Ahlmann hurtigst muligt kommer tilbage i den form vi så i mesterskabssæsonen. Hvem husker ikke hans endeløse offensive løb, kombineret med en god defensiv, der også gav ham en plads i landsholdstruppen? - jeg tvivler dog på vi ser et topniveau fra ham før efter julepausen. Den anden backplads er et stort spørgsmålstegn - Dalsgaard er én stor succeshistorie og de gode præstationer har selvfølgelig gjort Dalsgaard attraktiv for andre klubber - det må og skal være en af Gaardes topprioriteter at forlænge med raketten.
Midterforsvaret ser meget stærkt ud til den kommende sæson - Thelander kommer tilbage fra sin skade, mens både Blåbjerg og Pedersen har vist som fremtidens mænd. Midteraksen med Wúrtz og Risgård har set noget slidt ud i de sidste kampe i sæsonen og batterierne er forhåbentlig ladet op til den kommende sæson. Det bliver utroligt spændende at se om Andreas Blomqvist får flere kampe i den nye sæson. Efter forlydender gør han det fremragende til træning,  og det ville være fint at kunne supplere de to gamle cirkusheste med lidt ny frisk, svensk energi i den nye sæson.
På kanterne er der masser af potentiale; Bruhn, Thomsen, Blåbjerg og Enevoldsen. Personligt håber jeg den nye træner vil gøre brug af Gilli Sørensen, som eftersigende er hurtigere (!) end Dalsgaard. 
Angrebet er det største spørgsmålstegn til den nye sæson: Jönsson, Spalvis, AK, Helenius, Ahlmann, Pohl. Der er ikke plads til dem alle og hvis AaB får Helenius i hus, tror jeg (desværre) Gaarde lader AK gå. Han har endnu ikke sat sig ved forhandlingsbordet med Gaarde og jeg tror en genforening med Kent Nielsen i OB er meget sandsynlig.
Jeg ved godt mange vil begræde AK's exit i AaB og med god grund - han har reelt været det eneste offensive kort, der har præsteret i år. Jeg mener bare, at der er så meget kvalitet i de andre angribere, at man godt kan “tåle” at lade AK skifte væk. Vi ved hvilket topniveau Spalvis, Helenius og Jönsson har; hvis de finder det i den kommende sæson, er jeg ganske rolig. 
Den nye træner Lars Søndergaard er også en faktor i den kommende sæson. Al respekt for det arbejde Kent Nielsen har udført i AaB; det hårde arbejde og det faste spilkoncept var lige hvad AaB havde brug for efter den økonomiske krise. Nu siger vi så goddag til en ny-gammel træner, som kender AaB rigtig godt. Jeg synes bedre og bedre om valget og det var faktisk nogle fine præstationer han lavede i Østrig. Jeg føler Lars Søndergaards taktiske sans er et våben, som AaB kan drage stor nytte af. Thomas Enevoldsen udtalte eksempelvis til Ekstrabladet:
 
“En af vores svagheder under Kent var, at når spillet ikke lige kørte, så havde vi ikke rigtig en plan b, fordi han holdt fast i konceptet. Der tror jeg Lars måske godt kan justere i kampe, hvor tingene ikke går som planlagt.”
 
Kent Nielsen er fast tilhænger af 4-4-2 og man kunne som AaB-fan godt indimellem savne nogle nye konstellationer og taktiske ændringer, som kunne vende kampen. Jeg har tit siddet og bandet og svovlet, når Kent Nielsen nærmest konsekvent ikke ville skifte ud før i 65. min, og jeg tror Lars Søndergaard kan lægge et nyt lag på AaBs spil i den nye sæson. 
 
Hvor ender AaB så næste sæson? - jeg tror og håber vi igen kan drille de store favoritter næste sæson. FCM er ét stort cirkus for tiden og selvom de proklamerer, at de (ligesom AaB) har fokus på talenterne viser Riddersholms farvel netop, at Benham og Ankersen har lidt for meget fart på og for lidt fokus på egen avl. FCK ser meget meget stærke ud og jeg tror de løber med mesterskabet i år, mens Brøndby og FCM skal prøve at følge med.
AaB er de kedelige “økonomien skal løbe rundt med midterplacering”, snusfornuftige, afbalancerede nordjyder, der har indset, at de ikke kan og vil være med i det økonomiske kapløb, som mange andre klubber har gang i. Det er kedeligt, men det er også dejligt betryggende og afgørende, at alle i og omkring klubben ved hvilken retning klubben skal gå i. Ingen store armbevægelser, men masser af ambitioner og ønsker om at drille de store drenge i klassen - bare engang i mellem.
 
Mine forudsigelser:
 
Placering næste sæson: 3.
Værd at holde øje med: Kasper Pedersen, Andreas Blomqvist, Jannik Pohl og Gilli Sørensen
Det frække bud: Jannik Pohl scorer minimum 8 mål i næste sæson (han er et bæst)