Danmarks gyldne fremtid er nu
Illustration
Generelle

Danmarks gyldne fremtid er nu

Det danske U/21-landshold kan sikre en uvurderlig triumf ved at kvalificere sig til EM-slutrunden næste sejr. Forventningerne er med rette store, og det bør blive en samlet sejr over Island.

Lad mig starte dette skriv med en opfordring: Er du i nærheden af Nordjylland, bør du tage til Aalborg fredag aften for at støtte det danske U/21-landshold i kampen mod Islands ditto. Støtte for Jess Thorups tropper er afgørende, for fredagens kamp er en af de vigtigste i årevis i dansk talentfodbold. 

Det er ikke første gang, at det danske landshold står i en playoff-kamp om at komme til U/21-EM. Flere gange er det kikset – senest i 2012, hvor Spanien var for stor en mundfuld – men denne gang har lodtrækningen gjort, at der er en realistisk chance for dansk EM-deltagelse ved U/21-slutrunden i Tjekkiet næste år. 

Jess Thorup har med rette påpeget, at Island råder over et kvalitetsmandskab, og selvfølgelig bliver det to svære kampe. Men Danmark bør kunne vinde over Island over to kampe, og det vil være et hårdt slag for den danske fodbold-selvforståelse, hvis det bliver til samlet nederlag til Island. Danmark skal være bedre til talentudvikling end Island. Ogs når det sættes på sidsen i to kampe om EM-billetter. Længere er den ikke. 

En dansk deltagelse ved U/21-EM er uvurderligt. Historien viser, at mange af de spillere der har været med ved U/21-EM tidligere, har klaret sig godt efterfølgende. I 2006 var Danmark med ved U/21-slutrunden i Holland med folk som Daniel Agger, Nicklas Bendtner og Leon Andreasen i truppen. Alle de tre spillere har fået massevis af landskampe siden. U/21-drengene der var på hjemmebane ved EM i 2011 har også fået en fin karriere sidenhen. Her tænker jeg primært på Christian Eriksen, Nicolai Boilesen og Nicolai Jørgensen. 

Ingen lærer at svømme ved at sidde på bassinkanten. Og ingen lærer at spille vigtige landskampe ved slutrunder uden at prøve det. Derfor vil en U/21-EM-slutrunde være guld værd for dansk talentudvikling og landsholdsfodbold. 

Kigger man på de nationer, der har haft succes ved U/21-EM i de senere år, tegner der sig et tydeligt billede af, at de samme nationer får succes på voksenplan nogle år senere. Mange af Tysklands nyslåede verdensmestre vandt U/21-EM i 2009. Holland har vundet medaljer ved VM i 2010 og 2014. Samme nation vandt U/21-EM i både 2006 og 2007. Italien vandt VM i 2006 blot to år efter en triumf ved U/21-EM i 2004.. Og endelig kan man finalen ved U/21-EM i 1998. Den stod mellem Grækenland og Spanien, der vandt voksen-EM i henholdsvis 2000 og 2008. 

Det kunne være fantastisk at nævne Danmark i samme åndedrag næste gang, vi skal se tilbage på store præstationer ved U/21-EM. Alt for mange gange har U/21-landsholdet skuffet. Nu skal det være.

Muligheden er bestemt til stede med en særdeles talentfuld årgang, der endda klarer sig fint uden nogle markante profiler som Christian Eriksen og Nicolai Boilesen, der egentlig har alderen til at være med. Og så har vi slet ikke nævnt Pierre Emile Højbjerg, der i princippet er for ung til at spille U/21-landsholdsfodbold – men altså også er for god til det. 

Det U/21-landshold, der skal op mod Island, har masser af kvalitet. Grundstammen er en talentfuld årgang, og nogle af spillerne har haft succes som en del af Thomas Franks U/19-landshold for et par år tilbage. Så der er både talent og vindermentalitet at spore i truppen. 

Det bør komme til udtryk mod Island, selvom presset og forventningerne er store. 

Man har længe talt om en gylden fremtid for dansk fodbold.

Fremtiden er nu. Chancen er der. Grib den.