Delaneys dilemma: Hvad kan FC København friste med?
Foto: Martin Davidsen/tipsbladet.dk
Generelle

Delaneys dilemma: Hvad kan FC København friste med?

Thomas Delaney er en fortjent vinder af Forårets Profil. Nu venter en spændende sommer for midtbanemanden.

Selvfølgelig blev det Thomas Delaney, der løb med æren som Forårets Profil - kåret af Superligaens trænere i samarbejde med Tipsbladet. Dermed træder Delaney i fodsporene på flere af historiens allerbedste Superliga-spillere. 

En række andre ikoniske midtbaneledere har før Delaney modtaget den fornemme anerkendelse: Rasmus Würtz, Jakob Poulsen og Morten Wieghorst har vundet prisen i andre klubber, men mere interessant er det selvfølgelig at fokusere på FCK-folkene. Her har Delaneys forgængere som Tobias Linderoth, Christian Poulsen og William Kvist alle prøvet at blive kåret som enten Forårets Profil eller Efterårets Profil. Nu er turen kommet til Delaney, og det store spørgsmål er naturligvis, om han også på andre parametre kan træde i fodsporene på sine forgængere. 

Fælles for William Kvist, Tobias Linderoth og Christian Poulsen er således, at de i kølvandet på deres Profil-kåring blev solgt til udlandet et halvt eller et helt år efter. Hvad med Delaney? Skal han også udenlands? Og hvornår skal han i så fald det? Det er det store spørgsmål, som mange iagttagere - og muligvis også Delaney selv - stiller i disse dage. 

Da jeg talte med Thomas Delaney i begyndelsen af måneden, lød han som en mand, der gerne vil videre inden så længe. Under alle omstændigheder er jeg sikker på, at han har droppet tanken om at blive i FC København resten af karrieren - noget der ellers har været en overvejelse hos både Delaney og FC København. 

- Jeg elsker at være her, og jeg har også før snakket om ideen om at blive her i mange år, men jeg har også andre mål. Jeg har skudt tanken ned om at være her i mange år, men det vil ikke være et nederlag for mig , hvis jeg ikke bliver solgt til sommer. Det er ikke sådan, at jeg er kørt tør i det, sagde han ved den lejlighed. 

Hvis Thomas Delaney forlader FC København denne sommer, vil det være den perfekte afsked. Han vil forlade klubben som Forårets Profil, som dansk mester, som pokalvinder og som anfører. Hvad mere kan han ønske sig? Hvad kan FC København overhovedet friste med i forhold til en forlængelse?

Manager Ståle Solbakken har i denne uge sagt til tipsbladet.dk, at man ikke har opgivet at forlænge kontrakten med Thomas Delaney, så midtbanemanden også vil være i klubben i næste sæson med henblik på et salg i sommeren 2017. Thomas Delaney har imidlertid de bedste kort på hånden, for i princippet kan han også lade sin nuværende kontrakt løbe ud i sommeren 2017 og dermed skifte kvit og frit. Der er ingen tvivl om, at det har høj prioritet for Ståle Solbakken og kompagni at beholde holdets vigtigste spiller. Måske lykkes det. Måske er Delaney med i kvalifikationskampene til Europa. Måske er han der hele efteråret. Måske er han væk lige om lidt. 

I mine øjne er det imidlertid oplagt, at Thomas Delaney søger væk denne sommer. For at svare på et af ovenstående spørgsmål, er et FCK-lokkemiddel naturligvis Champions League og et potentielt gruppespil, men det har Thomas Delaney trods alt prøvet før. Han var med i alle gruppespilskampe i efteråret 2013, og det eneste nye opgave i forhold til dét er rollen som anfører.

 Der er groft sagt ikke meget mere at komme efter i København for Thomas Delaney, omend han vil blive endnu mere populær i kraft af en forlængelse. Ligesom han vil være sikret spilletid hos norske Ståle Solbakken, hvilket vil gøre hans landsholdschancer større hos norske Åge Hareide. Men er det nok? Thomas Delaney virker som en særdeles ambitiøs fyr. Det fik jeg allerede indtryk af, da jeg interviewede ham i 2009. Dengang var Delaney 19 år, og han formulerede sit efterhånden berømte mål om at være FCK-anfører inden for fem år. Med sådanne ambitioner som 19-årig, må de nuværende målsætninger være endnu større i dag. 

Thomas Delaney er 24 år gammel, han har masser af Superliga-kampe under bæltet, han har vist lederevner og han har været en dominerende skikkelse i dansk fodbold i denne sæson. Det er der mange udenlandske klubber, der har lagt mærke til. I en fodboldkarriere handler det om at tage de rette valg. Derfor skal Thomas Delaney tage en vigtig beslutning denne sommer. Skal han blive eller skal han tage af sted, hvis det rette tilbud kommer?

Det bliver interessant at se, hvor Forårets Profil i Superligaen spiller i næste sæson.