Eftermælet på spil: Olsens liv er fuld af portugisiske skæbnekamp
Foto: tipsbladet.dk
Generelle

Eftermælet på spil: Olsens liv er fuld af portugisiske skæbnekamp

Morten Olsen har spillet mange skæbnekamp med portugisisk modstand som landsholdsspiller, Anderlecht-spiller og landstræner. Torsdag aften venter endnu en.

Det var en skelsættende dag, dengang i 1971 i O'Porto, hvor en ung mand fra B 1901 løb rundt med nummer 9 på ryggen på det danske landshold. Det var Morten Olsens sjette A-landskamp, men det historiske var naturligvis, at det var første gang, et dansk landshold have udlandsprofessionelle danskere med i truppen til en kamp. Lige lidt hjalp det mod Portugal, for Danmark tabte med 0-5 til Eusebio og kompagni. 
 
Alligevel kan Morten Olsen se tilbage på kampen som skelsættende i hans 66-årige fodboldliv. Det var en gamechanger og det første spæde skridt mod den revolution af dansk fodbold, der kom nogle år senere – og det var den første af mange kampe med portugisisk aftryk, der har defineret Morten Olsens tid på det danske landshold. Torsdag aften venter endnu en mod PorDugal – for nu at bruge Olsens egen udtale. 
 
For mens Morten Olsen kun mødte Portugal én gang som landsholdsspiller, har han mange portugisiske minder, der har formet hans fodboldliv. Eksempelvis var det i Portugal, at han vandt sin første og eneste internationale titel, da i 1983 han som Anderlecht-spiller vandt UEFA Cuppen via en samlet finalesejr over Benfica – den afgøende kamp blev spillet på Estadio da Luz i Lissabon. 
 
Klip til 21 år senere: Morten Olsen mærker både op- og nedture ved sin første EM-slutrunde som træner – i Portugal. Efter en flot kampagne i den indledende pulje, som Danmark gik ubesejret igennem (bl.a. via en sejr i Braga over Bulgarien), sluttede det hele skuffende med et 0-3-nederlag til Tjekkiet i Porto. Det er seneste gang, Danmark – og Morten Olsen – er gået videre fra en slutrunde, men alligevel blev det store nederlag i kvartfinalen udløser til en markant kritik af Olsen og de første spæde krav om hans afgang som træner. Siden skulle der komme flere plusser og minusser i bogen. 
 
De seneste år har igen budt på masser af definerende kampe mod Portugal for Morten Olsen. Siden 2006 er det kun i 2007 og 2013, at Danmark ikke har mødt portugiserne. Og der har næsten været drama hver gang. 
 
Som i 2008, hvor Morten Olsen og landsholdets ære blev reddet med 3-2-sejren i Lissabon med det efterfølgende presseboykot som et markant efterspil, der har haft afgørende betydning for landsholdet. Både fordi sejren var med til at sende Danmark til VM, hvilket skabte begejstring, og fordi landsholdet (og Olsen) i visse kredse er blevet opfattet som kedeligt, lukket og ikke så folkeligt siden presseboykottet den aften. Altså endnu et vendepunkt. Selvom roliganbarometeret også er svinget opad undervejs. 
 
Det skete blandt andet 2009 og 2011 ved de seneste slutrunde-kvalifikationer, der kom i hus via gode resultater mod Portugal. Man husker tydeligt en begejstret Morten Olsen, der viser sine indestængte følelser med knyttede næver efter 2-1-sejren over Portugal i Parken i 2011, da Danmark sikrede sig EM-kvalifikationen sidst. 
 
Det førte til et nyt dramatisk Portugal-møde, hvor Danmark tabte 2-3 ved EM i Ukraine, selvom det så opløftende ud undervejs og Danmark var tæt på EM-avancement. Alligevel måtte man nøjes med at være tæt på.
 
Og nu er han her så igen. I Braga, Portugal, hvor hans første sejr ved en EM-gruppespil kom i hus for 11 år siden. En sejr og et avancement til EM vil betyde alverden for Morten Olsen og ikke mindst det eftermæle, han får som landstræner. 
 
Med Morten Olsen som landstræner har der været enkelstående kampe, der har fået den berusende landsholdsfølelse frem. Man mangler stadig den store slutrunde-bedrift. Den kan komme til sommer til EM, men først skal kvalifikationen komme i hus. 
 
Indtrykket af kvalifikationen har indtil nu været hakkende, men endnu et Portugal-møde kan blive endnu et af de vendepunkter, der har kendetegnet Morten Olsens møder med Portugal. Hvis nu Danmark vinder i Portugal og sikrer sig EM-billetten, kan Olsen igen se tilbage på en vellykket kvalifikation og folket kan glæde sig til EM. Det kan blive den gamechanger, landsholdet har brug for og den oprejsning og succes, som Morten Olsen har fortjent efter sine snart 16 år som dansk landstræner. 
 
Det kan være med til at definere, om han resultatmæssigt har været en succes, og taber Danmark og skal ud i play off-kampe skal Olsen (og vi andre) trækkes med historier om, at han kan risikere at skulle slutte sin tid på landsholdet uden en slutrundebillet. Det ville være ubærligt. 
 
Og så er der en lille krølle på halen: Hvis Danmark vinder og Albanien taber til Serbien, er kampen i Portugal Morten Olsens sidste kvalifikationskamp som dansk landstræner. Jeg håber, at det bliver tilfældet. Det er i sandhed en skæbnekamp - også for Morten Olsen. 
 
Det har han prøvet før mod Portugal.