FCK og Solbakken bør stoppe spekulationerne med en forlængelse
Foto: Martin Davidsen/tipsbladet.dk
Generelle

FCK og Solbakken bør stoppe spekulationerne med en forlængelse

Den bedste måde for Ståle Solbakken og FC København at lukke ned for de mange skriverier om managerens mulige kandidatur til den norske landstrænerpost er at forlænge samarbejdet.

Det har været undervejs i en rum tid, men nu er det helt og aldeles på plads: Norge skal have ny landstræner i fodbold, og da Norge er lig mange andre fodboldnationer, hvor posten som fodboldlandstræner lige så udstillet og debatteret som statsministerposten, er det naturligvis en historie, der fylder meget i de norske medie.

Og der er ét navn, der overskygger alle andre nyhedsstrømmene fra fjeldlandet: Ståle Solbakken.

FC Københavns aktuelle manager er med afstand den varmeste kandidat til posten, hvad enten man spørger eksperter, tidligere landsholdsspillere eller menigmand på de sociale medier, og de spekulationer vil fortsætte, indtil enten FCK, Solbakken eller Norges fodboldforbund stopper dem ved at melde noget ud.

Men først og fremmest: Kan det lade sig gøre? Bliver Ståle Solbakken Norges næste landstræner?

Mit bud er et nej. Jeg tror ikke, at Ståle Solbakken bliver ny landstræner. Det er mit kvalificerede bud, og så kan jeg så blive til grin, hvis det modsatte viser sig at blive tilfældet. 

Lad os bare tage det mest oplagte argument først: Ståle Solbakken har kontrakt med FC København frem til sommeren 2018. Både Solbakken og FC København er indstillet på at overholde denne kontrakt, så Norge vil i så fald skulle vente længe på Solbakken. Der er selvfølgelig muligheden for, at Ståle Solbakken kan blive købt ud af kontrakten med FCK, men lad os være ærlige: Både Ståle Solbakken og FC København kan økonomisk få bedre tilbud end det Norges fodboldforbund er i stand til at give. Dog skal det nævnes, at Norge har udspillet sin rolle i VM-kvalifikationen og først skal spille en betydende fodboldkamp igen i efteråret 2018, når kvalifikationen til EM i 2020 begynder. Kan Norge vente så længe på en permanent landstrænerløsning? Og er Solbakken indstillet på allerede nu at binde sig til et job, der først begynder om små to år? Sidst parterne prøvede det, endte Solbakken i Köln. 

De sportslige perspektiver for Ståle Solbakken er også mudrede i Norge, der står i en stor sportslig krise. I øjeblikket fører han sig frem i Champions League med FC København, og det kan åbne døre til klubber i udlandet. Det er ikke mere end 14 dage siden, at Solbakken udtalte til norsk Viasat, at han har lyst til at prøve sig selv af i en større klub i Europa igen, og det har også været fremme, at Solbakken igen er blevet et varmt navn i klubber uden for Skandinavien.

Med de aktuelle præstationer i Champions League får Ståle Solbakken ikke en bedre chance for at sikre sig en kontrakt med en større klub, og som det ambitiøse menneske Ståle Solbakken er, vil det ligne ham dårligt at lade denne mulighed passere. Det kan ske allerede næste sommer, men jeg ser det stadig som mest sandsynligt, at Ståle Solbakken er i FC København frem til sommeren 2018.

Samtidig ser jeg ikke Ståle Solbakken som 'landsholdsklar' endnu. Ikke i forhold til evnerne, men i forhold til jobbeskrivelsen En ting er alderen, men det er ikke det vigtigste. Nordmanden er stadig meget på træningsbanen i FC København, og det er ikke sikkert, at et job med en håndfuld træningspas nogle få gange om året passer ham. Ståle Solbakken er først og fremmest en fodboldmand, og udefra ser det ud til, at han hellere passer sit arbejde iført fodboldstøvler på græs end laksko på bonede gulve. Som landstræner bruger man mest tid på at se fodbold – ikke at træne fodbold.

Faktisk kan jeg kun se ét argument for, at Ståle Solbakken skulle være interesseret i at blive norsk landstræner: Familien. Ståle Solbakken har flere gange i løbet af den seneste tid fortalt, at han ikke trives med sin nuværende situation, hvor familien bor i Norge, mens han selv har bolig i København. Han har fremhævet, at den kommende vinter er den sidste, hvor han og familien skal bo hver for sig, så enten flytter han til Norge eller også flytter familien til København. Eller også skal familien Solbakken bo sammen et helt tredje sted.

Men selvom jeg anser det som usandsynligt, at Ståle Solbakken bliver norsk landstræner, har onsdagens meddelelse om Norges ledige landstrænerpost alligevel betydning for FC København og Solbakken. Som nævnt i indledningen er der massiv interesse for Solbakken i Norge, hvor mange taler for, at FCK-manageren skal være landstræner, og Ståle-koret vil næppe skrue ned for volumen i de kommende uger og måneder, indtil der kommer en afklaring. Det vil være en evig kilde til spekulationer, skriverier og andet sladder, at Norge er på udkig efter en landstræner, og at mange gerne vil have Ståle Solbakken til posten. Hver gang Solbakken tager til Norge, vil det være fristende at spørge, om han skal mødes med det norske fodboldforbund. Se blot hvor stor virak et møde mellem Solbakken og Nils Arne Semb skabte i weekenden. 

Derfor bør FC København eller Ståle Solbakken stoppe spekulationerne om nordmandens fremtid, inden de kommer til at fylde for meget. Hvis ikke klubledelsen er i gang allerede nu, bør FC København straks begynde at arbejde på en forlængelse med Ståle Solbakken. Det er immervæk den bedste måde at lukke ned for spekulationerne på, og direktør Anders Hørsholt antydede i en sms til Ekstra Bladet tidligere på ugen, at man gerne ser Solbakken i klubben i længere tid end til 2018.

En anden måde at stoppe spekulationerne på er, at Ståle Solbakken en gang for alle melder klart ud, om han vil være norsk landstræner eller ej.

Hvis vi sammenligner med jagten på Morten Olsens afløser som dansk landstræner, blev der også først ro om Michael Laudrup, da Laudrup selv udtalte, at han ikke ville være landstræner for Danmark. Solbakken kan altså selv sætte et punktum for debatten.

FC København går nogle særdeles vigtige uger i møde, idet der venter syv kampe på 25 dage – heraf to meget afgørende kampe i Champions League. Det er vigtigt for FC København, at spekulationer om Solbakkens fremtid må ikke forstyrrer jagten på et nyt dansk mesterskab og videre avancement i Europa.

Derfor bør FC København og Ståle Solbakken melde rent ud om fremtiden snarest muligt.