Hvem vil se på at FC København og Brøndby danser med sig selv?
Foto: Martin Davidsen/tipsbladet.dk
Generelle

Hvem vil se på at FC København og Brøndby danser med sig selv?

Forlader FC København og Brøndby Superligaen for at spille med i en transnational liga? Det kan risikere at betyde tomme tribuner.

Engang i 1987 udgav Dodo and the Dodo's en sang med titlen 'Penge'. Den handler om, ja penge, og i undervejs i sangen lyder et par strofer:

'Hva' vil man sige
hva' med lidt held
dans med en pige
dans med dig selv.'

Dagens store historie i dansk fodbold handler også om penge, men hvis FC København og andre store klubber i de europæiske mellemlande vælger at danne en transnational liga, kommer de til at danse med sig selv. Spørgsmålet er, om de kommer til at savne at swinge med vennerne fra det hjemlige dansegulv.

Det er en interessant historie, som man kan læse i BT i dag. FC København deltager i samtale og møder med andre europæiske klubber, hvor man drøfter muligheden for at lave en transnational liga. Brøndby er også blevet præsenteret for tankerne. Planerne ligger langt ude i fremtiden, men derfor er det alligevel værd at forholde sig til.

Når FC København og de øvrige klubber fra ”mellemligaerne” i Europa drøfter planerne om en transnational liga, er det som bekendt, fordi der fremover kommer færre pladser vil de riges bord i Champions League. UEFA har for nylig besluttet at give flere pladser til de største ligaer på bekostning af lande længere nede af koefficientlisten. Det gjorde UEFA for at undgå, at de største klubber ville lave en transnational liga. Nu kan de så risikere at mellemklubberne gør det. Alt sammen for at tjene flere penge og blive ved med at være konkurrencedygtig.

Når FCK-direktør Anders Hørsholt fortæller om planerne om en transnational liga, er det bl.a. med følgende argument:

- Vi skal blive ved med at udvikle os som klub og være attraktiv for sponsorer, de dygtigste spillere og medarbejdere. Derfor er det en forudsætning, at vi er med på europæisk plan.

Det handler altså om, at FC København fortsat skal kunne tjene penge nok for at være dygtige nok. Det er et fair argument, og det er svært at argumentere imod, for man får ikke smør på brødet, hvis man ikke har noget at betale med. Men der er et men.

FC København fastslår, at klubben fortsat skal have en international dimension i livet som fodboldhold. Er det ikke det, der er i Europa League? Som jo indeholder samme middelgode modstandere som i en eventuel transnational liga med deltagere fra Belgien, Holland og Skotland? Jeg har personligt svært ved at se, hvordan det skulle kunne trække flere tilskuere til Telia Parken, at Brøndby og FC København på ugentlig basis skulle møde Malmö, Celtic og Anderlecht frem for AaB, FC Midtjylland og Randers FC. Et fodboldhold lever jo netop af slagene mod lokale rivaler og jagten på vigtige trofæer.

Da FC København spillede sin første Champions League-kamp på hjemmebane i tre år, kom der 25.000 tilskuere til kampen mod Club Brugge. Og det var i Champions League. Hvor mange ville der komme, hvis det var en kamp i en transnational liga? De overvejelser må klubberne gøre sig, når de taler om en transnational liga. For hvis der skal tjenes penge, skal der også være tilskuere til det produkt, man vil sælge. Risikerer man ikke at lave en ny slags Royal League, der jo ingenlunde var en tilskuersucces?

Måske skal Anders Hørsholts meldinger blot tages som et opråb om, at DBU, Divisionsforeningen og de øvrige interessenter skal lægge pres på UEFA for at omgøre beslutningen om den nye fordeling af Champions League-pladser, der først træder i kraft fra sommeren 2018. Måske er det et oplæg til debat. Og måske ender vi rent faktisk med en situation, hvor FC København vælger at forlade Superligaen, så Danmarks stærkeste fodboldrække fremover kommer til at blive afviklet uden det, der aktuelt er Danmarks stærkeste fodboldhold.

Jeg vil ikke kaste mig ud i en lang tirade om fællesskab, solidaritet, identitet, følelser og romantik, for den slags er der ikke plads til i fodboldens verden. Det har jeg efterhånden lært. Men som elsker af Superligaen vil jeg blot konstatere, at jeg håber, at FC København og Brøndby ikke vælger at danse med sig selv i fremtiden.