I en elevator med Jürgen Klopp: Liverpools nye revolutionær
Foto: Jon Super/Polfoto
Generelle

I en elevator med Jürgen Klopp: Liverpools nye revolutionær

Jürgen Klopp har som træner revolutioneret to klubber. Bliver Liverpool den tredje? Det er et oplagt match.

Der findes et svært oversætteligt udtryk på tysk, der beskriver folk som Jürgen Klopp. Ordet er ”Menschenfänger”, og defineres som en person, der kan ”fange” folk og overtale dem til at gøre ting, de ikke troede var muligt. 
 
Når man sætter den beskrivelse på Jürgen Klopp, forstår man ordets betydning, for den karismatiske tysker er definitionen af en vindende personlighed. Hans charmerende væsen og udadvendte gemyt har allerede vundet mange fodboldhjerter over hele verden, og nu er han klar til at tage Liverpool med storm. Hvis han ikke allerede har gjort det. 
 
Jeg er selv blevet ”fanget” af Klopp, idet jeg et par gange været tæt på den store mand med det pjuskede udtryk i mit virke som journalist.
 
Første gang var i en elevator i Dortmund. Jeg havde netop overværet Borussia Dortmunds 100-års jubilæumskamp på en råkold decemberlørdag i 2009, og stemningen var god på det stadion, der i min bevidsthed altid vil hedde Westfalenstadion. Efter pressemødet skulle jeg med en elevator ned til mixed zone, og som det mest naturlige i verden bad Jürgen Klopp den håndfuld af journalister, vi nu var i elevatoren om at holde den til ham. Jeg husker, at han sagde noget sjovt på vej ned, men jeg husker ikke, hvad det var. Jeg husker bare, at han var højere, end jeg havde forventet og fremstod overskudsagtig, ukrukket og rar. En venlig kæmpe –  eller ”a normal one”, som han beskrev sig selv ved fredagens pressemøde i Tyskland. Han fangede mig med sin menneskelighed. 
 
For Klopp er ikke normal – i hvert fald var hans resultater på syv år i Dortmund ualmindelige og spektakulære. Da jeg stod i elevatoren i Dortmund med Klopp, havde han været i klubben i halvandet år. Inden han kom var klubben endt som nummer 13, i hans første sæson blev han nummer seks – og siden skulle det gå yderligere fremad for klubben. 
 
Det kulminerede med to mesterskaber i 2011 og 2012 samt en Champions League-finale i 2013. I forbindelse med det første mesterskab i 2011 kom jeg tæt på Klopp igen, da jeg dækkede mesterskabsfesten på stadion og den efterfølgende bustur rundt i Dortmund. Her stod jeg og mine medrejsende tæt på bussen, da den passerede med en glad Jürgen Klopp som et naturligt centrum. Iført solbriller og en Hawaii-krans i gule og sorte farver. Han interagerede med fansene undervejs på turen og viste igen overskud og selvironi, da han tog min kammerats skilt med påskriften ”øv jer i straffespark” - en henvisning til Dortmunds mange misbrugte forsøg fra 11-meter-pletten i den sæson. 
 
Jürgen Klopp revolutionerede Borussia Dortmund i løbet af syv berusende år. Han tog klubben fra en 13. plads med dårlig økonomi til en Champions League-finalen. Ligesom han havde taget Mainz fra 2. Bundesliga til Europa League. Også i løbet af syv år. Han fik en følelsesladet og flot afsked i Dortmund, selvom den sidste sæson var fuld af problemer, fordi Klopp-Dortmund-projektet havde nået sin ende og ikke kunne flytte sig længere.
 
I Dortmund brugte han fire år på at gøre klubben til mester. Kan Jürgen Klopp også flytte Liverpool fremad? Og hvor lang tid får han til at opnå det, som alle Liverpool-fans drømmer om: Et mesterskab. Det må tiden vise, men Jürgen Klopp og Liverpool kan vise sig at blive et fremragende match. På visse punkter er Liverpool og Dortmund ens som traditionsklubber med mesterskaber under bæltet samt en stor fanskare i en arbejderby. Klopps evne til at få omgivelserne revet med passer som fod i hose efter det slidte indtryk af Brendan Rodgers det seneste år. 
 
Og så er der selve fodbolden. Det var med nogle af Dortmunds tanker om vollgas-fussball, at Liverpool havde så stor succes i 2013/14-sæsonen, hvor mesterskabet var så tæt på. Spillertruppen var en anden, og Liverpool har sagt farvel til profiler siden da, men filosofien om masser af løb, hurtige omstillinger og det at vinde fodboldkampe med hjertet, som Jürgen Klopp altid taler varmt om, passer godt til Liverpool. 
 
Man kan argumentere for, at Liverpools trup lige nu ikke har klassen til at komme i toppen af Premier League, og det er da også sandt, at man ikke får nogle kedler til at koge ved at hælde en masse kopper med 90 grader vand sammen. Men i Dortmund viste Jürgen Klopp, at han kunne gøre forholdsvis ukendte spillere til profiler – ja, sågar verdensstjerner. Folk som Mats Hummels, Sjinji Kagawa og VM-finale-matchvinderen Mario Götze er bare nogle af de spillere, der blev fik deres gennembrud under Jürgen Klopp. 
 
For han er en dygtig kulturbygger og en mand, der kan udvikle spillere og klubber til det bedre. Derfor passer Liverpool også godt til Klopp, der ellers har været nævnt som en mulig afløser for Pep Guardiola i Bayern München eller Joachim Löw på det tyske landshold engang i fremtiden. 
 
I stedet er det nu Liverpools tur til at stifte bekendtskab med den tyske træner. Ikke bare spillerne. Ikke bare fansene. Men hele klubbens tur. Jürgen Klopp er ankommet, og han er klar til at revolutionere Liverpool. 
 
Forude venter en interessant tid med Jürgen Klopp ved roret i Liverpool, og hvis det går som det gik i Dortmund, vil den 9. oktober ikke kun blive husket som Liverpools revolutionære søn John Lennons fødselsdag. 
 
Det vil også blive husket som den dag, en ny revolutionær kom til byen.
 
Fodboldrevolutionæren Jürgen Klopp - ”Der Menschenfänger”.