Morten Olsen, Christian Eriksen og misforståelsen
Illustration
Generelle

Morten Olsen, Christian Eriksen og misforståelsen

Det er historien, som ikke vil dø: Historien om Morten Olsens kritik af Christian Eriksen.

De fleste er overraskede: Det er på alle måder anderledes at se landstræneren rette sin kritik mod en enkelt spiller i landsholdstruppen. Men det er omfanget af kritikken, der er den helt store trumf. Morten Olsen er ikke bare ude at kritisere Christian Eriksen for hans spil i kampen mod Portugal, hans præstationer under EM-kvalifikationen eller hans samlede meritter på landsholdet som helhed – sådan som det ellers ofte er en landstræners lod. Han udtaler derimod, foran et samlet dansk pressekorps, at Eriksen ikke har forbedret sit præstationsniveau, siden han skiftede til Tottenham i sommeren 2013.

Siden har debatten primært handlet om det udsagn. Har Christian Eriksen udviklet sit spil mærkbart siden sit skifte til engelsk fodbold? Er han en bedre fodboldspiller end den Christian Eriksen, som forlod Ajax for snart 14 måneder siden? Det spørgsmål har bragt flere folk på banen.

Den første er spillerens agent, Martin Schoors, der i et retorisk og fodboldforstandigt mareridt af et interview fremfører det argument, at Eriksens spil for Tottenham sidste sæson modbeviser Olsens påstand. Schoors lefler for den indre svinehund, når han spørger, om Olsen har problemer med sin parabol, men det er Schoors, der synes at mangle en portion jordforbindelse. Det samme argument – argumentet om Eriksens stærke 13/14-sæson – fremføres i de britiske medier. Eriksen sluttede sidste sæson som årets spiller hos Spurs, altså er Morten Olsens kritik malplaceret.

Malplaceret er den måske. Men det er den ikke, fordi Christian Eriksen spillede et flot forår på White Hart Line. Det er landstræneren såmænd udmærket med på, og det indrømmede han også på pressemødet. Olsens kritik er malplaceret, fordi han ser en fodboldspiller i Christian Eriksen, som slet ikke er til stede – eller som ikke findes endnu.

Morten Olsen ønsker, at Christian Eriksen skal styre Danmarks landskampe. Det er ikke bare én af de primære pointer, han fremlægger på pressemødet – det er også hele Olsens raison d’être for at rette kritik mod sin unge spilfordeler. Det er hér, der opstår et skisma. For Christian Eriksen kan en masse, men han er ikke en domptør. Han er ikke spilfordeleren, som styrer rytmen i en fodboldkamp. Men er det ikke dét, kan man fristes til at spørge, som han skal kunne? Spiller han ikke det forkerte sted på banen, hvis han ikke er i stand til at styre herlighederne? Det er en mystisk måde at anskue det hele på. Det er absolut ikke et dogme, at den spiller – domptøren, styrmanden – skal spille på Eriksens plads. Den rolle kunne sagtens tilhøre en central midtbanespiller (Andrea Pirlo, Cesc Fàbregas, Josep Guardiola), en falsk 9’er (Francesco Totti, Lionel Messi, Johan Cruyff) eller en spiller på en helt tredje position. Christian Eriksen kan måske lære den kunst, som for de seks andre er second nature. Men han har ikke lært den endnu.

Måske er den mest interessante måde at analysere Eriksens seneste måneder i London på at se på den rolle, som han har haft hos Tottenham i denne sæson, snarere end de præstationer, som han har leveret.

Tottenhams træner, Mauricio Pochettino, spiller fodbold i et hæsblæsende tempo med fokus på boldpres og boldcirkulation. Landsmanden Marcelo Bielsa er, med nogle variationer, det mål, som argentineren stræber efter – om end Tottenham anno 2014 er et stykke fra baren. Tempo i omstillingsspillet er alfa og omega for Mauricio Pochettino.

Det er interessant. For faktum er, at det er, når tempoet skrues op, at Christian Eriksens spil flyder. Fynboens spilintelligens er meget veludviklet, og med sit skarpe blik for hvordan tomme rum åbnes og lukkes rundt om ham – en evne, der kendetegner de absolut bedste på hans position – er han i stand til at flyde med spillet. Han er forrygende til at træffe de rigtige beslutninger, når han opererer under tidspres.

Når kampens tempo er langsommere, er det en anden snak. I efterårets tre landskampe har han sat foden forkert i besynderlige situationer uden at føle et markant pres på bolden – mod Portugal kritiserede Olsen ham sågar for at "sløse". Eriksen er en spiller, der flyder med tempoet i kampen – og profiterer, når tempoet er højt. Men han er ikke den, der skiller ebbe fra flod.

Pochettino har pareret Olsens kritik med lidt standardiseret small talk, der kan koges ned til, at han er tilfreds med Eriksens attitude, professionalisme og præstationer. En klassisk ikke-udtalelse. Han har ikke ønsket at analysere på det spørgsmål, som Olsen stiller. Det er helt rigtigt håndteret af argentineren. Men han har dermed heller ikke udtalt, at Christian Eriksen faktisk formår at styre en fodboldkamp.

Der er ikke en eneste spiller i Premier League, der står noteret for flere assists i kalenderåret 2014 end danske Christian Eriksen. Han er formidabel til at liste ind i de rigtige områder enten for at spille en medspiller fri eller sparke på mål – som da han scorer mod Pochettinos tidligere klub, Southampton, i sin seneste ligakamp. Eriksens interview med TV 2 Sporten i sidste uge er i den forbindelse ret interessant. Han udtaler, at han ikke har scoret de mål eller leveret de assists, som medierne måler ham på.

De helt store domptører – en Xavi Hérnandez, en Josep Guardiola eller en Andrea Pirlo – skænker ikke de statistikker, som medierne måtte trække frem i deres kritik af nøglespillere, en eneste tanke. Totti og Messi scorer mål, fordi de ikke kan holde op, men ikke fordi der er nogen, der beder dem om det. Christian Eriksen er fremragende til at sætte det sidste stik i modstanderen – med efterårets kvalifikationskampe som en undtagelse – men han er ikke en styrmand. En styrmand spiller ikke for stats. En styrmand spiller for rytme.

Tankevækkende er det således, at Eriksen har spillet sine bedste kampe i den bedste engelske række under en træner, der har udtalt, at de eneste spillere, der mener, at de spiller som en nummer 10, er dem, der ikke kan score mål. Eriksen fandt netmaskerne 10 gange sidste sæson. Men han er ikke – i hvert fald ikke endnu – den 10’er, som Olsen tror, lader som om eller mest af alt bare håber, at han er.

Følg Slagterne fra Bilbao på Twitter og Facebook, eller læs mere om og køb vores singler på vores hjemmeside.