Jan Bech Andersens dumhed kan være ren gift for Brøndby
Generelle

Jan Bech Andersens dumhed kan være ren gift for Brøndby

Med sin anonyme optræden på nettet kan Brøndbyformand Jan Bech Andersen have gjort så meget i nælderne, at hans bestyrelse i Brøndby nu begynder at falde fra. Søren Højlund Carlsen stiller i hvert fald her spørgsmålet om bestyrelsesmedlemmerne kan leve med, at sidde i en bestyrelse under Jan Bech - ”Oscar” - Andersen.

Mister Oscar nu sine venner? 
 
Tirsdag eftermiddag åndede de lettet op i AC Horsens. 1. divisionsklubben havde ellers sendt en lille video på gaden, der kandiderede til noget af det mest pinlige form for kommunikation, vi længe havde set fra en dansk fodboldklub.

På den grynede video med dårlig lyd kunne man se cheftræner Bo Henriksen spille ubehjælpsomt pinligt skuespil som Egon fra Olsenbanden, mens hans assistent - den tidligere forsvarskriger - Niels Lodberg skulle forestille, at være Benny og Horsens tidligere målmand og klubikon Søren Jochumsen agerede Keld. Bo Henriksen - eller Egon - havde en plan kunne man forstå, før man smed sin iPad fra sig med et skrig og gik i gang med at krumme sine tæer ud igen. 

 

Je suis Oscar  
Men ret hurtigt dukkede der en historie op fra en anden dansk fodboldklub, der fik pinlighederne fra Horsens til at ligne en Emmynomineret serie fra HBO. For som først FC Københavns udmærkede fan-podcast ’Løvetimen’ og senere BT og Ekstra Bladet kunne rapportere, så har Brøndby IF’s bestyrelsesformand, Jan Bech Andersen gennem længere tid ytret sig kritisk om sin egen klub via et pseudonym på Brøndby-tilhængernes debatforum, ’Sydsiden’.
 
Her har Brøndbys pengemand, storinvestor, og altså formand for klubbens professionel bestyrelse, skrevet mere end kritisk om klubbens tidligere sportschef, Per Rud og sågar Brøndbys nuværende cheftræner, Thomas Frank, som Jan Bech Andersen - eller rettere hans pseudonym Oscar - også var overordentlig kritisk overfor.
 
Derudover har ”Oscar” fortalt flere konkrete ting om transfersummer, strategi og andet, ligesom han har gået i rette med andre debattører - sagen er allerede velbeskrevet. 
 

Eklatant dumt
Her har vi altså at gøre med en leder i en børsnoteret virksomhed, der anonymt kritiserer sine egne ansatte og betroede medarbejdere på et medie, hvor virksomhedens største interessenter - tilhængerne - orienterer sig. Det er ikke bare på mangel på dømmekraft eller en smutter.
 
Det er en eklatant dumhed på størrelse med nogen af de underskud Brøndby IF gennem tiderne har præsenteret offentligheden for. Som Ekstra Bladet så rigtigt skrev, da skandalen var begyndt at rulle; ”Er du blevet vanvittig Jan Bech?”
 
Uanset om Brøndby-chefen har lidt af forbigående sindssyge eller hans store følelser for klubben - for det har han - bare forvandlede ham fra professionel bestyrelsesformand til en småberuset tilhænger foran den bærbare, så kan Jan Bech Andersens handlinger på længere sigt vise sig at være gift for Brøndby’s bestræbelser på at kravle ud af den krise, der dybest set - i mere eller mindre grad - har præget klubben i mere end 10 år.

For med afsløringen af Jan Bech Andersens internetvaner under dæknavnet Oscar, kan klubben nu risikere at begynde at bløde kompetencer, netværk og iderigdom fra en bestyrelse, der ellers rummer nogen af de mest interessante og kompetente personligheder i dansk fodbold. 

 

Forsvinder bestyrelsen? 
Det er ikke sikkert det sker og det kan være, at Jan Bech kan klare hele misæren med at tage kvajekage med til det næste bestyrelsesmøde og gå ned på trænerkontoret og stikke Thomas Frank en undskyldning.
Men det kan også være, at nogen af hans allierede nu begynder at tænke over om de gider bruge tid på en organisation, hvis leder ikke kan holde på en hemmelighed og åbenbart har så stor trang til at lade galde flyde ud over både nuværende og tidligere medarbejdere, at han sætter sig anonymt til tasterne i et tilhængerforum på nettet.  
 
Tag nu Morten Albæk, der lige nu sidder i Brøndbys bestyrelse. En dannet mand med en arbejdsetik større end den Daniel Agger udviser nede på banerne. Morten Albæk er en meget intelligent mand, der har stået i spidsen for en verdensomspændende virksomheds kommunikation, og som i både bøger og i handling viser, at han udmærkede kender forskel på rigtigt og forkert, og generelt lever et liv med stor fokus på værdier og handlinger, og konsekvensen af samme.
Vil sådan en mand fortsætte i en bestyrelse med en formand, der udviser en så dårlig dømmekraft som Jan Bech har gjort? Måske, men så er det ikke urimeligt at forestille sig, at der så skal klinkes nogen meget alvorlig skår. 
 
Samme overvejelse må en Thorleif Krarup gøre sig. Uddannet i en bank i Lemvig den gang man sagde de til bankdirektøren og tidligere topchef i Nordea og formand for Finansrådet. Kan han leve med, at hans bestyrelsesformand ikke bare kritiserer medarbejdere anonymt, men som også har bevæget sig på kanten af de børsetiske regler i sine ytringer på det gule og blå debatforum?
 
Eller hvad med en Jim Stjerne Hansen, der i DBU blev kendt som en loyal chef for landstræner Morten Olsen og som velsagtens aldrig har sagt et ondt ord om nogen - i hvert fald ikke offentligt. Kan han leve med Jan Bech? Kan resten af bestyrelsen? 
 
Men Frank først
Spørgsmålene rejser sig op foran den stinkende bunke af pinligheder Jan Bech Andersen har serveret for sin bestyrelse og for hele den traditionsrige klub og dens tilhængere. Og så har vi ikke en gang nævnt det største af alle, der ligger oven på den ildelugtende bunke som et larmende stykke gult glasur, der er blevet hårdt: Hvor længe holder cheftræner Thomas Frank i en klub, hvor han nu har sort på hvidt, at hans bestyrelsesformand ikke har tillid til ham?
 
Det spørgsmål tiltrækker sig i sagens natur lige nu mest opmærksomhed, og det kræver da også et hurtigt svar. Men i kølvandet på Jan Bech Andersens optræden som Oscar på et online-debatforum er det nu også relevant at spørge, om der er andre ledende figurer end Thomas Frank, der lige nu overvejer at forlade Brøndby IF?
 
I så fald er det ikke svært at fortænke dem i det.