Generelle

Den sidste gladiator

Per Nielsens farvel til Brøndby, er et farvel til den sidste gladiator.

12. juli bliver endestationen for Brøndbys Per Nielsen, der meldte sig ind i klubben fra vestegnen som fireårig og siden, aldrig har forladt bygningerne på Brøndby Boulevard.

Det er samtidig et af dansk fodbolds sidste kapitler vi kan skrive, når Per Nielsen takker af og smider trøjen i vaskekurven for sidste gang, i bogen om loyalitet. En uddøende race i dansk og international fodbold.

Spillere, der har et ægte klubhjerte og en lokal forankring til området. Lars Høgh var det i OB, mens Ryan Giggs, Paolo Maldini og Francesco Totti er klublegender i henholdsvis Manchester United, AC Milan og AS Roma.

Fælles for de tre sidstnævnte er det imidlertid, at det må betegnes som væsentligt nemmere at blive i den samme klub, hvis denne befinder sig på europæisk topplan som tilfældene i Manchester, Milano og Rom.

Gældende for både Nielsen og Høgh er det, at Danmark er en udviklingsliga og de to i mange sæsoner har været blandt profilerne i dansk fodbold, men aldrig har ladet sig friste af muligheden for at rejse ud.

I moderne fodbold er det nærmest blevet en sovepude at komme til udlandet. Alle spillere i SAS-ligaen snakker efterhånden om en karriere i Sydeuropa, og nogle spillersalg virker mildest talt besynderlige, når spillere, der slet ikke har præsteret på højeste niveau, rejser ud. Ingen navne nævnt i den forbindelse.

En, i mine øjne, ganske forventelig udvikling i en fragmenteret og global verden, men set med fodboldens romantiske øjne, så gør det ondt. Fodboldspillere, der går på banen med hjertet udenpå trøjen, vil altid have en ekstra tiltrækningskraft overfor fans, medspillere og medier.

I et besøg i Liverpool mærkede jeg betydningen af de lokale spilleres tilstedeværen, da Jamie Carragher var verdens bedste spiller, ifølge den lokale pub, ligesom fansene blev våde i øjenkrogen, når Robbie Fowler blev nævnt. Drømmen om at løfte sig ud af de fattiges kvarter og blive en helt på stadionet rundt om hjørnet må aldrig forstumme - globalisering eller ej.

Knapt så lokalpatriotiske er vi i Danmark, men det er sørgeligt, at bogen om klubmænd sandsynligvis sluttes, når Per Nielsen siger farvel.