Ødegaard til Madrid - men hvad er den bedste vej fra talent til stjerne?
Foto: Terje Pedersen/Polfoto
Generelle

Ødegaard til Madrid - men hvad er den bedste vej fra talent til stjerne?

Det er uden tvivl vildt for en 16-årig nordmand at storklubberne står i kø med kontrakter. Men skulle Martin Ødegaard mon have valgt en anden vej end Real Madrid?

Som et stort fodboldtalent, ligger verden for dine fødder men hvordan formøbler du egentlig dit talent bedst? Skal man vælge sikker spilletid og tryghed, eller skal man gribe muligheden for at komme til en af de store klubber eller ligaer og træne med de bedste?

I disse dage er det norske stortalent Martin Ødegaard på alles læber og han har ifølge rygterne selv kunne vælge sin udkårne – som nu er blevet Real Madrid. Lad os lige slå fast, at Ødegaard ikke er som mange andre store fodboldtalenter, netop fyldt 16, den yngste debutant nogensinde på Norges landshold og lynhurtigt fast mand hos Strømgodset. Ødegaard er unik. Men på trods af det skal han nok endnu ikke regne med spilletid hos en af verdens største klubber, præcis som Michael Laudrup har været ude og pointere og derfor rådede Ødegaard til at vælge en mindre klub i første omgang.

- Jeg mener, at det vil være helt skrækkeligt. Knægten er kun 16 år. Der er ikke de store chancer for, at han med den alder kan få fast spilletid i en klub som Real Madrid. Jeg mener heller ikke, at Bayern München vil være et godt valg. Personligt havde jeg sendt ham til Holland, hvor han kan udvikle sig yderligere siger Michael Laudrup til Münchner Merkur

Nu blev det Real Madrid som løb med underskriften, men der er masser diskussion om, hvorvidt det var det rigtige valg for Ødegaard og for andre unge drenge med et stort talent.

Han kunne jo været blevet i Tippeligaen, hvor tilliden er utømmelig og interessen ikke set siden Zlatan i Malmö. Her vil han garanteres spilletid på højt senior-niveau og muligheden for at udvikle sig og ikke blive droppet og glemt efter et par mindre gode kampe. Han har jo egentlig heller ikke travlt, han er 16 år, hvorfor videre allerede nu og løbe en alt for stor for bare at blive én blandt mange andre i Madrid?

Han kunne også have valgt som Michael Laudrup anbefaler, et mellemstop og slå sig ned i Amsterdam og med stor sandsynlighed spille sig på Ajax bedste mandskab inden for få år. Vi ved jo, hvor gode de er til at give talenter chancen, og hvis han er så god, så skal han nok gribe den og dermed kunne udvikle sig organisk og i mindre bevågenhed. Ajax ville have en interesse i at sælge ham videre for et stort beløb, så hypotetisk skrev han en 5-årig kontrakt, blev der 3-4 af dem og som 19-20 årig tage næste skridt, med mere hård på brystet og bedre rustet til at tage kampen op med de etablerede verdensstjerner.

Men nu blev det Galacticos, og det kan man på sin vis godt forstå. Hvordan ville man selv reagere som 16 årig, når Real Madrid banker på døren og flyver dig i privatfly til Madrid for at se på forholdende og står med en kontrakt i hånden? Alle vil nok være tæmmelig fristet og hvem siger at Real Madrid kommer til at ligge på knæ for dig igen? Spilletid er måske ikke garanteret, men det er en oplevelse som få får og muligheden for at lære fra de allerbedste i verden, men også i din egen aldersgruppe. Sådan en mulighed byder sig måske aldrig igen.

Som sagt er der ikke mange talenter med kvaliteter som Ødegaard i så tidlig en alder og derfor vil hans situation også adskille sig fra andre ”store talenter”, men en parallel kan trækkes til Freddy Adu. Adu var som 14-årig udråbt til at være den næste Pellé og klubberne stod i kø for hans underskrift. Adu valgte modsat Ødegaard og tog den ”sikre” vej, selvom især Manchester United var ude efter vidunderbarnet. Først så skrev han under med DC United, derefter med Real Salt Lake City før turen gik til Europa og Benfica i 2007. Men der gik Adu’s karriere desværre helt i stå og det blev kun til 11 kampe for Benfica og i dag har han sin daglige gang i Jagodina i den Serbiske SuperLiga.

Synes du, at Martin Ødegaard valgte rigtigt?