I UEFA kan ingen høre dig eller FC København skrige
Generelle

I UEFA kan ingen høre dig eller FC København skrige

Først tog de vores klubber, og nu vil de have monopol på Champions League.

Mens vi fulgte EM i fodbold og har set danske klubhold klare sig til flot frem til playoffrunden i Europa League og Champions League, har magtmændene i europæisk fodbold kæmpet om, hvordan Champions League i fremtiden skal se ud.

Det var et vink med en vognstang afleveret gennem britiske medier, da Premier Leagues førende klubber i det tidlige forår mødtes med den amerikanske arrangører af International Champions Cup, angiveligt med et nyt Champions League-format som et af programpunkterne.

Gennem længere tid er det sivet historier ud om de største europæiske klubbers krav.

Flere pladser til holdene fra de største ligaer, direkte kvalifikation til gruppespillet for klubber, der er tilstrækkeligt store, og wild cards til dem, der ikke kvalificerer sig gennem deres nationale turnering men historisk (og økonomisk) fylder meget.

Det bliver de allerstørste, der kanøfler resten af klubfodbolden, når UEFA’s pinger torsdag aften i næste uge mødes ovre den lækre buffet i Sporting Monte Carlo efter Champions League-lodtrækningen, og når de i ugerne efter forhandler de sidste detaljer i hus før UEFA’s ekstraordinære kongres i Athen 14. september.

I denne uge hedder det sig, at de fire øverste i hver af de fire største ligaer (øv bøv, Frankrig) skal være garanteret en plads i gruppespillet, og selvom der stadig er flere bud på den nye struktur, leder de alle hen til samme scenarie: De største klubber skal have en større andel af kagen og sikres, at de så sjældent som muligt skal møde FC København og andre ukendte opkomlinge fra Udkantseuropa.

Udviklingen er yderst uheldig for alle, der gerne vil bevare et skær af illusion om, at andre end de 15-20 største klubber i Europa skal have noget sportsligt og økonomisk ud af at spille Champions League, og at det måske vil være fedt med lidt udskiftning blandt klubnavnene bare engang imellem.

Det kunne virke til, at løbet er kørt. Der bliver afgivet mange løfter i valgkampen op til 14. september, hvor der skal findes en ny UEFA-præsident, og storklubberne gør dårligt nok mine til at skjule truslen om at lave deres egen udbryderliga fra år 2018. Det vil Miami Dolphins-ejeren Stephen Ross og hans firma bag International Champions Cup givetvis gerne arrangere, ligesom et hav af andre rigmænd og politiske aktører vil knuselske at sætte deres præg på verdens mest iøjenfaldende klubturnering ved siden af Premier League.

Hvis man synes om at se danske hold i et Champions League-gruppespil, er onsdagens FCK-kamp på Cypern vital – når der om to år skal spilles kvalifikation til turneringen, kan jeg frygte, at Champions League enten er blevet markant sværere at kvalificere sig til, eller at fattiglemmer som FC København bliver lukket ind i et mindre attraktivt forum, hvor kun de heldigste i pøblen får lov at mængde sig med aristokraterne fra England, Spanien, Tyskland og Italien.