Jeg gider ikke flere hooligans og EM-optøjer
Foto: Darko Bandic / Polfoto
Generelle

Jeg gider ikke flere hooligans og EM-optøjer

Det skal være slut med bøller og ballade ved EM.

Det er sommer, der er sol mellem skybrudene, og der er EM i fodbold.
 
Det var fedt at se Italiens velafstemte taktik, Islands heroiske spillere og fans, og Ungarns sensationelle sejr over Østrig – for sensationel var den, så langt vi har talt et lunkent ungarsk hold ned.
 
Livet med fodbold burde være en fornøjelse disse dage, men der er desværre alvorlige skår i glæden.
 
Det begyndte med et par hundrede russiske hooligans, der fløj fra Rusland til Marseille med det ene formål at sende englændere på intensivafdelingen.
Den russiske efterretningstjeneste FSB formåede at holde nogle slagsbrødre tilbage, russisk politi tippede deres franske kolleger om dem, der slap afsted – men franskmændene reagerede ikke på oplysningerne og lod deres uro-politi stå og se på, at små grupper russiske voldsmænd med militær præcision gik i kødet på englændere, før politiet greb ind med tåregas og politistave.
 
Værst gik det ud over den 51-årige chauffør Andrew Bache fra Portsmouth.
 
Han fik hjertestop og ligger nu i koma, efter han blevet gennempryglet med et jernrør af russiske hooligans.
 
Lægerne i Marseille kender først omfanget af hans hjerneskader, når han vågner op igen.
 
At et lille mindretal engelske fans i både Marseille og Lille er havnet i clinch med politiet, har begået vold og kastet flasker er for mig fuldstændig vanvittigt med tanke på det rygte, engelske fans har ude i verden – det rygte er nu helt i bund igen, uanset at langt de fleste englændere – og russere – er taget til Frankrig for at se fodbold og hygge sig.
Men det russiske fodboldforbund og landets regering bærer et stort ansvar for, at man ikke har tacklet en ultravoldelig hooligankultur med tætte forbindelser til det højreekstremistiske miljø, hvor nogle hooligans er gået igen som krigere for udbryder-republikkerne i den ukrainske borgerkrig.
 
Det siger desværre meget, at det russiske forbund og regeringen har tilladt højreekstremistenAlexander Shprygin at være chef for den officielle russiske supportergruppe og at være akkrediteret som del af Ruslands delegation ved EM.
 
Shprygin, der blev udvist af Frankrig i onsdags, er en af de ideologiske bagmænd til den russiske hooligan-scene og har sagt, han helst kun vil have ”slaviske ansigter” på Ruslands landshold, hvilket både er racistisk og en hån mod eksempelvis Ruslands egen reservemålmand ved EM, den brasilianskfødte keeper Guilherme Marinato.
Det er synd for EM, for fodboldfans og for de feststemte russiske og engelske fans i Frankrig, at hverken fodboldforbund og regering i Rusland, der ellers havde god grund til at rydde op med VM på hjemmebane om to år.
 
Heller ikke de franske myndigheder og UEFA har været opgaven voksen, og jeg håber, de kommende dage byder på markante opstramninger hele vejen rundt – det fortjener EM.