Leder: Brøndby skal lære at slå topholdene
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Generelle

Leder: Brøndby skal lære at slå topholdene

Leder fra fredagens Tipsbladet: Hvis Brøndby IF skal gøre krav på at være førsteudfordrer i toppen af Superligaen, skal klubben vise, at den kan slå de andre tophold kontinuerligt. Og især FCK, som BIF kun har vundet tre af de sidste 25 møder imod.

Hvad lavede du i 2009?

I Superligaen blev Marc Nygaard (Randers FC) topscorer foran FCM’s Frank Kristensen og FCK’s Morten Nordstrand. Jonas Borring var under mikroskop som Superligaens dyrest internt handlede spiller, det samme var brasilianske Ailton, der endelig slog til og blev forårets profil i Tipsbladets traditionsrige kåring.

Og så var der Brøndby IF.

Tom Køhlert havde afleveret holdet på førstepladsen i vinterpausen efter en vellykket redningsaktion ovenpå René Meulensteens opsigelse i januar 2007. Martin Bernburg, Alexander Farnerud og Ousman Jallow scorede til sammen 29 mål, og selvom resultaterne var svingende i foråret, hvor Kent Nielsen tog over som cheftræner, fik Brøndby IF 13. maj 2009 foræret lidt af en gave.

I Odense tabte FC København 2-3 på mål af Henrik Hansen og to af Njogu Demba-Nyrén, og så lå Brøndby IF med tre runder igen nummer ét med 68 point forfulgt af FC København på 67 og OB på 64.

Brøndby IF tog i 31. runde i Parken og kunne nøjes med uafgjort, men et mål af Jesper Grønkjær i 3. minut og en Ailton-scoring lige før pausen sænkede Brøndbys sæson, der sluttede med yderligere to nederlag til AGF og FC Midtjylland og en skuffende tredjeplads.

Siden de maj-dage for otte år siden er Brøndby IF i gennemsnit sluttet 21 point efter mesterholdet (et spænd på 10 til 32 point), men nu er der igen håb på Vestegnen efter et par medrivende kampe og en skidt begyndelse for Ståle Solbakkens byggeprojekt, der hjemme i Parken har været på hælene mod AaB, Zilina og Hobro.

Der gøres meget ud af de flittige udskiftninger i Brøndby IF med et hold, der er stort set ukendeligt sammenlignet med ved Thomas Franks afsked for halvandet år siden.

Ordet kontinuitet bruges flittigt i fodbold – også for flittigt, for det handler immervæk om at skrue et hold sammen, der kan vinde kampe, og det ser Troels Bech og Alexander Zorniger ud til at have gjort ved at tilknytte udenlandske spillere samt Kasper Fisker og Lasse Vigen Christensen, der indtil videre fungerer i Alexander Zornigers moderne, direkte spillestil.

Et andet ord, ”guldkamp”, er stadig tabu i Brøndby, hvilket er fornuftigt med de sidste otte år in mente. FC København er immervæk stadig et bedre bud, og FC Midtjylland og FC Nordsjælland kan heller ikke afskrives.

Vi ved mere om fire uger, når transfervinduet er lukket, men inden da får vi et fingerpeg på Brøndby Stadion. Som FC Københavns forsvar har set ud, skal Brøndby IF gribe chancen og bringe sig så langt foran som muligt, før maskinen igen snurrer i Parken.

FC Københavns og FC Midtjyllands forsvar har i den første måned af sæsonen været af den type, man kan tabe mesterskaber på. Varer det ved, og kan Brøndby selv holde bedre tæt bagude, er det måske Brøndbys bedste chance for at vinde mesterskabet sammen med et scenarie, hvor det budgetterede spillersalg til 15 millioner kroner ikke bliver til noget eller blive afbødet med tilførslen af en erstatning på samme niveau.

Sidst men ikke mindst skal Brøndby IF lære noget, man ikke har været god til i 2017; slå de andre tophold.

Gassen gik af holdet i foråret, da sølvet var sikret, hvilket er med til at forklare seks nederlag i de 10 afsluttende kampe.

Men det er ikke mere end små to uger siden, FC Nordsjælland vandt over Brøndby, og siden det 2009-forår, der endte ulykkeligt i Parken, har Brøndby IF kun vundet tre ud af 25 Superliga-kampe over FC København og tabt 13 gange.

Indtil Brøndby IF kontinuerligt evner at slå de øvrige tophold, har holdet ikke ret meget bedre krav på at være FCK-udfordrer end FC Midtjylland eller for den sags skyld FC Nordsjælland, hvis Kasper Hjulmands hold kan blive ved med at holde til at sælge profiler.

KØB Tipsbladet fredag - du finder det i Ekstra Bladet - og få blandt andet:

- Dobbeltinterview med Brøndby-profilerne Christian Nørgaard og Lasse Vigen, der privat er gode venner
- Historien om den danske træneruddannelse, der er Europas dyreste
- Dan Hammers analyse af Brøndby-FCK som sprint, 10 kilometer og maraton
- Stor optakt til Championship
- Fortællingen om den danske træner Klavs Rasmussen i Ghana
- Transferoverblik
- Spiltips
- Resultater