Leder: FCK-straf: Ikke den smarteste men holder Christiansborg fra døren
Foto: Lars Rønbøg / Getty Images
Generelle

Leder: FCK-straf: Ikke den smarteste men holder Christiansborg fra døren

FC København skulle og kunne ikke undgå en hård straf efter den skandaløse episode på Brøndby Stadion, hvor en stor gruppe bøller på FCK’s tribuneafsnit gik i kamp med politi og kontrollører, mener chefredaktør for Tipsbaldet print, Troels Bager Thøgersen.

Det lignede unægtelig, at foruroligende mange yngre mænd meget gerne ville gøre fysisk skade på andre mennesker, og uanset om nogle havde følt sig skidt behandlet i forbindelse med pokalfinalen i maj, legitimerer eller undskylder det på ingen måde noget af det, der skete den søndag.

FC København skulle straffes for en skandale, der skete på et afsnit, de havde ansvaret for, og størrelsen på straffen er fornuftig.

Til gengæld kan man spørge sig selv, om straffen kunne være skruet smartere sammen.

At FC København bliver ramt finansielt, ser jeg intet problem i. Og selvom klubben naturligvis ikke har nogen form for myndighed uden for stadion, kan det ærgre og undre, man ikke var i stand til at have den normale dialog med ”risiko”-fansene, der sneg sig afsted til en pub på Vestegnen og først for alvor blev spottet som en fare, da de et par timer før kickoff bragede ind på tribuneafsnittet og gik løs på kontrollørerne med kasteskyts.

Det var voldsomt uheldigt, og i bagklogskabens klare lys burde beredskabet vel have været større til netop Brøndby-kampen, når den dybe vrede siden maj blandt nogle grupperinger allerede var kendt stof.

Der, hvor man kunne have straffet smartere, var i valget af to hjemmekampe for lukkede døre.

For mig at se kunne det være løst med udelukkelse af FCK-fans på udebane i resten af efteråret og indtil, man kunne garantere, der var styr på ballademagerne på udebane. Det kunne man have kombineret med en betydeligt større bøde, eventuelt gradueret efter overskuddet fra de to hjemmekampe mod FC Midtjylland og Brøndby IF, og øremærket pengene til at dæmme op for ny uro og til fælles, positive fantiltag i ligaen.

Jura i sport er en underlig og ofte problematisk størrelse; denne sag er ingen undtagelse.

Selvom politiet kunne og nok også burde have ageret præventivt og taget konfrontationen før kampen (noget fodboldklubber ikke har lovhjemmel til), er det i orden, FC København bliver ramt hårdt.

Man kunne have skruet straffen sådan sammen, at det ikke i samme grad var tusinder af fans i FC København og også i Brøndby og FCM, der nu ikke kan komme til kamp i Parken, der blev ramt.

Kollektivt ansvar er ikke noget, der klæder strafudmåling i fodbold, og der hverken tradition i den almindelige danske retspleje eller nogen grund til at søge det.

Til gengæld er det klubbernes ansvar – sammen med politiet – at sørge for ro og orden inde på stadion, og i dette tilfælde går det så ud over FC Københavns tilhængere og kunder, selvom de ikke har bedt om balladen. Jo, politiet kunne måske have ageret smartere, men ansvaret er altså FC Københavns, uanset hvor frustrerende det føles på Østerbro, hvor man tidligere har haft opgør med selvsamme type ’tilhængere’.

Det er drønærgerligt for det store flertal, men jeg har altså ikke hørt ret mange danskere forsvare det store flertals uskyld, når hooligans og racister har hærget til EM sidste sommer eller i lande som Kroatien, Ukraine og Rusland.

Måske tjener straffen også et andet formål.

Jeg ærgrer mig i alle Superligaens farver over denne sag, der rammer på et tidspunkt, hvor ligaen har desperat brug for at skabe god stemning om det at gå til fodbold.

Men jeg kan frygte, det kunne gå endnu værre, hvis man gav Christiansborg et påskud for at blande sig.

Der findes heldigvis mange politikere, der kender og forstår dansk fodbold og ved, det ikke på nogen måde er en sump af hooliganisme.

Men det er der desværre andre, der tror, eller måske rettere andre, der lader som om, i et forsøg på at høste stemmer og få påskud til at indføre straks-lovgivning, der for denne chefredaktør af helt uransagelige - eller meget bekymrende - årsager er blevet et hit hos vores folkevalgte i begge sider af salen.

I flere andre problemstillinger som hvidvaskning af penge, match fixing og doping ser jeg gerne en stærkere central indsats.

Men politikere, der er desperate efter at være ”tough on crime” uden at have det mindste begreb om, hvorvidt deres indgreb gør en positiv forskel andre steder end i stemmeboksen, skal for alt i verden ikke slippes løs i dansk fodbold.

Tirsdag sagde jeg på TV2, at straffen mod FC København er retfærdig og FCK næppe får held med appellen. Førstnævnte skulle jeg naturligvis have fulgt op med en præcisering af, at man burde have straffet klogere.

Appellen tror jeg stadig ikke, FCK får noget ud af - jævnfør frygten for at slippe et Christiansborg i sommer- og hovsa-modus løs med den skade, det kunne føre med sig.