Leder: Gonzalo Higuaín er alle pengene værd
Foto: Alessandro Di Marco/Polfoto
Generelle

Leder: Gonzalo Higuaín er alle pengene værd

Kritikken af spillerlønninger og transfersummer er blevet en automatreaktion, argumenterer Tipsbladets chefredaktør.

I år 2000 vandt galophesten Fusaichi Pegasus det berømte løb Kentucky Derby. Derbyet var en af Fusaichi Pegasus’ kun ni professionelle starter, og samme år købte det irske hesteopdrætter-selskab Coolmore Stud den triumferende hingst. Irerne betalte 70 millioner amerikanske dollars, svarende til 600 millioner kroner, mere end den sommers to dyreste fodboldspillere Luis Figo og Hernan Crespo.

Og købte Coolmore Stud den hurtige hest for at vinde præmiepenge? Nej, det var som avlshest til den nette sum af 1,3 millioner kroner per besøg, at Fusaichi Pegasus skulle tjene til havren og afdragene.

Gonzalo Higuaín skal score mål for Juventus og hjælpe sin nye klub endnu tættere på en Champions League-titel efter 2015-finalen i Berlin.

Men mekanismen bag Fusaichi Pegasus-transferen for 16 år siden og denne uges Higuaín-aftale, der er den tredjedyreste i transfer historien, indtil den om få timer/dage bliver nummer fire som følge af Paul Pogba-salget, er ret ens.

Fodboldspillere er det værd, en klub vil betale for deres spillecertifikat, og skal vi se på prisdannelsen i Higuaín-transferen, der sender 90 millioner euro (670 millioner kroner) fra Torino til Napoli i to rater, er beløbet ikke så voldsomt endda.

Premier Leagues nye pose med ekstra tv-milliarder skaber inflation på markederne i hele Europa, og som vi så under EM, vrimler det med dygtige, hurtige driblere med gennembrudskraft, mens klassiske 9’ere er en truet art fodboldspiller.

Det presser priserne på angribere helt ekstremt i vejret i disse uger – bare se de auktioner, Lyon holder over Alexandre Lacazette (prisskilt omkring 450 millioner kroner), eller på de knap 300 millioner kroner, Marseille fik ud af Chelsea for 22-årige Michy Batshuayi. To angribere, der har bevist en lille brøkdel af det, Higuaín har, VM-finaleafbrænder eller ej.

At harcelere over det amoralske i fodboldspilleres transferpriser og lønninger er blevet en automatreaktion på linje med at brokke sig over vejret – da ikke mindst når en avlshest kan koste stort set det samme som en af verdens bedste fodboldspillere.

I betragtning af, at fodbold er en af verdens allerstørste kulturfænomener, vil jeg faktisk argumentere, at transfersummer og lønninger i moderne fodbold på mange måder er voldsomt lave, når vi tager i betragtning, at flere milliarder mennesker interesserer sig for spillet.

Chefredaktør, Troels Bager Thøgersen

Køb Tipsbladet fredag og et læs stort Frederik Holst-interview. Samt et interview med den nye AGF-spiller Mustafa Amini. Du finder også en gennemgang af de smukkeste stadions i Danmark. Du finder Tipsbladet i Ekstra Bladet - du kan også købe det online ved at klikke her.