Leder: Man har en strategi, til man køber en ny
Foto: Ernst Van Norde / Polfoto
Generelle

Leder: Man har en strategi, til man køber en ny

Om FC Midtjyllands nye indkøbspolitik

Sommeren 2013: Kassen er tom, og Danny Olsen skriver forhåndskontrakt med økonomisk stærkere AGF.

Januar 2014: I forsøget på at vinde mesterskabet henter FC Midtjylland Jakob Poulsen hjem på fri transfer som afløser for Danny Olsen.

Sommeren 2014: Kassen er tom og det tegner til et brandudsalg, indtil engelske Matthew Benham skyder 58 millioner kroner i klubben.

Januar 2015: Med købet af Johan Dahlin til 5,5 millioner kroner har FC Midtjylland nu købt fem spillere siden 3. juli 2014, lige så mange som klubben købte mellem 2010 og juni 2014. Og 1. januar 2015 flytter FC Midtjyllands administration fra Ikast til Herning.

Det er til at blive helt forpustet. Bare i de sidste 18 måneder har kassen været tom to gange i FC Midtjylland, der reddede sig ved at pantsætte spillere og siden ved at få en rig engelsk forretningsmand som ejer.

Læs også: FCM var få måneder fra lukning

Nu griber FC Midtjylland igen ud efter mesterskabet, for det er ikke kun Johan Dahlin, der har forstærket FC Midtjylland. Klubben har også købt et af svensk fodbolds store talenter Kristoffer Olsson fri af Arsenal, det samme har FC Midtjylland gjort med Marcos Ureña, der var ejet af Kuban Krasnodar fra Ruslands bedste række, og sidste sommer var det Tim Sparv og en ung polsk målmand, Superligaens nuværende tophold købte fri af henholdsvis Greuther Fürth og Widzew Lodz.

De fem nye mand fra Costa Rica, Finland, Polen og Sverige rokker ved den selvopfattelse, som FC Midtjylland har profileret sig på: At man er klubben, hvor de bedste unge spillere fra hele Danmark kan forvente at få chancen og blive solgt til udlandet. 

Læs også: FCM-boss gør op med rådden kultur

Det er sandhed med modifikationer, for pengene flyder også til ungdomsafdelingen, hvor de bedste teenagere i sidste måned var på en lang træningslejr i Argentina, og den nye engelske ejer understregede i et interview med Tipsbladet i efteråret, at FC Midtjyllands evne til at producere egne talenter var hel central for fremtiden, og for at han valgte FC Midtjylland over en unavngiven klub i Belgien.

Når man vinder danske mesterskaber, gør man det som regel med en stamme af erfarne spillere og gode indhoppere, og når FC Midtjylland får hentet sin januar-spiller nummer to (mon ikke vi er ude i en kant/forward-type, som analyserne fra Matthew Benhams firma i London har spottet, og som Claus Steinlein, René S. Andersen og Glen Riddersholm har tjekket op på), har holdet alle forudsætninger for at blive på førstepladsen foråret ud med en trup, der er stærkere i bredde såvel som top end for 12 måneder siden.

Men der er ikke desto mindre blevet betydeligt længere til fast spilletid for ungseniorerne og de næste årgange, og selvom Jakob Haugaard blev fundet i en relativt sen alder i AB, må købet af Dahlin og Haugaards bænkeplads vække til eftertanke hos spillere, forældre og trænere på akademiet i Ikast.

Interessant er det også, at cheftræner Riddersholm i slutningen af efteråret i flere danske medier nedtonede behovet og lysten til nye spillere i januar. En erfaren opgradering som Johan Dahlin kan Riddersholm selvfølgelig ikke have noget imod at få, men der er en balancegang mellem cheftrænerens ønske om stabilitet og den nye ejers organisation i London, der gerne vil teste, om billige, ukendte spillere fra en enorm database er så gode, som de første indikationer fra FC Midtjylland og Premier League-oprykningskandidaten Brentford antyder.

Læs hele baggrunds-historien om den nye FC Midtjylland-ejer Matthew Benhams tilgang til fodbold her 

De erfarne spillere kan meget vel gøre forskellen i et forår, hvor FC Midtjylland glippede en guldmedalje for 12 måneder siden, og otte points forspring er meget. Men det er også en balancegang mellem nye tiltag og et dybt behov for stabilitet, klubbens ledere er ude i. Vi er spændt på fortsættelsen.