Selvfølgelig er det ulovligt at gemme penge Belize, Lionel
Generelle

Selvfølgelig er det ulovligt at gemme penge Belize, Lionel

Lionel Messi er dømt for skattesvig, men Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen vil fortsat nyde at se den argentinske troldmand på fodboldbanen.

Onsdag fik Lionel og Jorge Messi begge 21 måneders betinget fængsel for skattesvig i en sag fra perioden 2007-2009, hvor adskillige sponsoraftaler blev kørt gennem skattely i stedet for at blive indberettet til den spanske skattefar.

Det må man ikke, heller ikke i Spanien, men dommen var alligevel påfaldende, da anklageren faktisk havde indstillet Barcelona-stjernen til frifindelse, efter far Jorge i retten havde taget skraldet og samstemmende med sønnen fortalt, at Lionel absolut intet vidste om brugen af skattely.

Den troede dommeren ikke på.

Så må vi se, om anklagemyndigheden griber trådene fra Panama Papers, hvor det angiveligt ser ud til, at familien Messi har oprettet nye konti i skattely samtidig med, at de spanske myndigheder i begyndelsen af 2013 indledte efterforskningen af Lionel Messis transaktioner.

Mit gæt er, at sagen ikke kommer til at påvirke Lionel Messis renommé eller karriere nævneværdigt. Det skulle da lige være, hvis den spanske anklagemyndighed tager sporet fra Panama Papers op, og Messi-klanen så gør alvor af den latente trussel om et skifte til Manchester City, Paris Saint-Germain eller Chelsea.

Jeg har selv argumenteret for, at skattesnyd udenfor Nord- og Vesteuropa er socialt acceptabelt og i nogle tilfælde helt forventeligt, når bundkorrupte regeringer alligevel stjæler pengene.

Men som globalt ikon er det beskæmmende, at Lionel Messi og hans familie åbenbart har ment, man kunne slippe afsted med det. Og det er decideret uvirkeligt, hvis Messi, som det tyder på i Panama Papers, har oprettet nye konti i skattely så sent som i 2013, hvor der i modsætning til 2007 og 2008 ikke kunne være skyggen af tvivl om, at han ville tjene nok penge på fodbold til sig selv og familien i de næste fem generationer.

Jeg vil stadig nyde at se Lionel Messi spille fodbold.

Men sagen er en påmindelse om, at der i denne verden for ofte er langt mellem glansbilledet og realiteterne. Måske var det en ide med et obligatorisk kursus i privatøkonomi for spillere, der skal spille Champions League eller på landsholdene, så vi slipper for lamme undskyldninger om, at man da ikke anede noget om, at det var ulovligt at gemme millionerne i junglen i Mellemamerika.