Solbakken og FCKs fremtid afhænger af Porto-kampen
Generelle

Solbakken og FCKs fremtid afhænger af Porto-kampen

José Mourinho kom, så og sejrede som en romersk feltherre, da han fra 2002 til 2004 var FC Porto-cheftræner.

I dagens Tipsbladet er vi blandt andet forbi de to José Mourinho-årgange af Porto-mandskabet, der i 2003 og 2004 vandt UEFA Cuppen og Champions League.

Dengang overraskede FC Porto alt og alle, José Mourinho endte i Chelsea, og spillertruppen blev solgt til udlandet eller forpagtet til investeringsselskaber, hvorpå man først sluttede på en yderst skuffende andenplads i den hjemlige række og sæsonen efter røg ud i CL-gruppespillet, overgået af Glasgow Rangers og slovakiske Artmedia Petrzalka.
I dagens Tipsbladet er vi sammen med en af datidens største spillere i Europa, Fernando Gomes, også forbi et andet af FC Portos store øjeblikke, en vital uafgjort ude mod Brøndby IF i Idrætsparken i marts 1987 på vejen mod en sensationel triumf i Mesterholdenes Turnering.

FC Porto er en europæisk mastodont med en lang række europæiske højdepunkter, FC København aldrig kommer i nærheden af at matche.

Men på en mindre målestok kan FC København løbe ind i nogle af de samme problemer, deres tirsdags-modstander har mødt efter deres største sæsoner.
'

Da Ståle Solbakken og en række af FC Københavns daværende profiler røg til udlandet efter succesen i 2010/2011, var det ingen tilfældighed, at de først havde vist sig frem i Champions League med robust spil og flotte resultater mod FC Barcelona, Rubin Kazan, Panathinaikos og Chelsea.

Havde Andreas Cornelius scoret i hjemmekampen mod Leicester, var de fælles københavnske drømme endnu tættere på opfyldelse – så havde 0-0 eller 1-1 mod FC Porto på tirsdag og en sejr over Club Brugge været nok til en ottendedelsfinale.

Nu er FC København efter alt at dømme tvunget til at slå FC Porto, og gør københavnerne det, kan mange muligheder åbne sig – både for dem selv og konkurrenterne i Superligaen.

En stor præstation mod FC Porto og en gentagelse mod Club Brugge kan bane vejen for såvel spillernes udlandsambitioner som FC Københavns mulighed for at sælge flere spillere for 50+ millioner kroner – den kategori vil den københavnske ledelse håbe, at Augustinsson, Cornelius og især sydamerikaneren Santander kan sælges i.

Så er der cheftrænerens, eller rettere managerens, fremtid.

Det er aktivt valg, at Ståle Solbakken offentligt har diskuteret lysten til at bo med familien, der lige nu har base i Norge, og efter Leicester-kampen mødtes med det norske fodboldforbunds sportslige boss Nils-Johan Semb i København.

Glem landstrænerjobbet, det må ligge langt nede på listen over prioriteter.

Det var et møde mellem venner, men det fungerede også som et signal, der bliver opfanget blandt klubber i udlandet og det lag af mellemmænd, der er med til at rekruttere cheftrænere – og managere.

Stor sportslig succes kan sende såvel en håndfuld profiler som skaffe manageren tilbud om større opgaver i de 12 måneder op til Ståle Solbakkens kontraktudløb.

Hvad gør FC Københavns direktion og bestyrelse?

Skal Ståle Solbakken have lønforhøjelse, eller måske nærmere et større budget, så afstanden op til klubber som Club Brugge og Basel ikke er så stort som i dag?
Har københavnerne de to afløsere klar, som givetvis skal til for at fylde cheftræner- og sportschef-ansvaret, hvis Solbakken får et for fristende tilbud?

I dagens Tipsbladet bringer vi et stort interview med den norske FCK-træner. Jeg har den klare fornemmelse, at der skal mere til end det ledige norske landstrænerjob, hvis Solbakken skal lokkes fra København - så er det operative spørgsmål, hvem der melder sig og giver nordmanden chancen for noget større og for revanche for FC Köln og Wolverhampton.

Taber FC København til FC Porto og dermed muligheden for en plads i CL-ottendedelsfinalerne, virker status quo mere sandsynligt med et FCK tilbage i CL-kvalifikationen til august næste år minus et par profiler og med et par interessante nyindkøb fra udlandet som afløsere.

Vinder FC København, åbner alle muligheder sig – også for et massivt eksodus til sommer, hvilket vil udfordre FC Københavns evne til at erstatte spillere og måske også manager Solbakken, og give Brøndby IF og FC Midtjylland god grund til at satse hårdt i næste sæson.

Meget står og falder med den FC Porto-kamp på tirsdag, men mon ikke københavnerne lever fint med, at der er længere at falde, hvis man leverer overraskelsen og vipper et i øvrigt historisk svækket FC Porto af andenpladsen forud for sidste rundes kamp mod et Club Brugge uden noget at spille for.