Generelle

Vejen til overlevelse går gennem klubhjertet

Faren for nedrykning er stadig mere overhængende i det nordjyske.

Faren for nedrykning er stadig mere overhængende i det nordjyske. Fyringen af Magnus Pehrsson og ansættelsen af Kent Nielsen skulle ændre på de dårlige resultater og rykke AaB opad i tabellen. Trods klare spillemæssige forbedringer under den nye træner, er der kun kommet én sejr i hus siden Kent Nielsens tiltræden, og nedrykning er et mere og mere aktuelt tema. På Hornevej bør dette, krydret med den afsluttende snitter på 0-6 i Odense, sætte gang i strakshandlinger af spillertransfers, hvis man ikke vil en tur i 1. division med en stor økonomisk nedtur til følge. 30 mio i mistede indtægter er et godt bud.

Men pengekassen er gabende tom. Den forrige bestyrelse med Per Søndergaard - der tidligere er sigtet af bagmandspolitiet for en sag om regnskabssvindel og kursmanipulation - i spidsen kørte klubbens økonomi i sænk, da man gennem flere år valgte at gamble med klubbens eksistens bl.a. i form af en meget ødelæggende ejendomsspekulation, hvor AaB købte nogle bygninger af den nordjyske virksomhed TK Development. En virksomhed med selvsamme Per Søndergaard i bestyrelsen. Dertil kommer hoved

løse investeringer i håndbold, catering, sportsbutikker og et alt, alt for opskruet sportscollege.

Egenkapitalen var pr. 30. september i år 32,2 mio kr., hvor den et år tidligere, 30. september 2009, var 131,6 mio kr. Altså et minus i omegnen af 100 mio kr. på ét år.

Derfor er man i AaB nu tvunget til at nøjes. Og det ses tydeligt på det nuværende hold. Væk er bærende kræfter som Thomas Augustinussen, Thomas Enevoldsen, Michael Jakobsen, Kasper Risgård og Andreas Johansson. I stedet har man - tvunget af omstændighederne - måttet satse på store, men ikke flyvefærdige talenter som Lasse Nielsen, Matthias Wichmann og Nicklas Helenius, krydret med tvivlsomme spillere som Dennis Marshall, Louay Chanko, Jens-Kristian Sørensen og Rasmus Würtz, som trods deres status og erfaring ikke har budt ind med meget, der kan kaldes superliganiveau.

AaB mangler, hvis man vil gøre sig nogen forhåbninger om redning, 4 spillere i truppen. I prioriteret rækkefølge - med ønskeliste - drejer det sig om:

  1. En offensiv midtbanespiller. P.t. er Matthias Wichmann den offensive createur på holdet, og han er et kæmpe talent på den plads. Men han er langt fra så færdigudviklet, at han kan varetage den plads og iscenesætte angriberne i den nuværende overlevelsessituation. Her må der mere rutinerede kræfter ind, og OB-spilleren Henrik Hansen, som p.t. er udlejet til Sønderjyske, kunne være et godt bud. Sidstnævnte vil dog gerne beholde ham, men der kunne jo godt være flere om buddet. Alfa og omega er, at AaB får noget kreativitet ind på holdet.
  2. En central midtbanespiller. Louay Chanko og Rasmus Würtz har på ingen måde kunnet løfte opgaven. Førstnævnte har ikke viljen og hjertet og sidstnævnte ikke niveauet. Derfor ville det være et ønskescenarie, om man kunne afhænde begge. Afløseren ligger lige for og har været rygtet til klubben længe: Kulturbæreren Thomas Augustinussen. Han har noget af det, der kan betyde forskellen i den nuværende situation: et klubhjerte, der banker for AaB.
  3. En "stjerneangriber". Indrømmet, det er ikke lige en bundprop, der har de største muligheder for at lande en klasseangriber med mål i støvlerne. Men på trods af to udmærkede angribere i Jeppe Curth og Nicklas Helenius er det væsentligt, at der kommer noget træfsikkerhed ind her. Et bud kunne være et lejemål af Morten Nordstrand, da det som sagt ikke er let af tilknytte en stærk angriber, hvis næste sæson hedder 1. division.
  4. En venstre back. Dennis Marshall, Lasse Nielsen og Patrick Kristensen har været benyttet her. Ingen af dem er fødte backs, og den der ligner mest, Marshall, har slet ikke det defensive niveau. En billig løsning, der ligger lige til venstrebenet er den tidligere AaB-back, Martin Pedersen, der p.t. er tilknyttet Vejle. Han er dog på udkig efter en ny klub og er desuden så meget AaB'er, at han nærmest vil gøre det gratis. Og her gør samme egenskab sig gældende som hos Augo: hjertet banker for AaB.
Med den skrantende økonomi in mente bliver det dog mere end svært at indfri ovenstående. Det kræver først og fremmest, at der bliver frigivet penge ved salg af spillere, og at bestyrelsen åbner for de sidste skillinger i pengekassen. Derudover må man tænke i alternative baner og fx gøre som i Århus, hvor en gruppe erhvervsfolk gik sammen og tilførte klubben nye spillere via playersponsorater. Som nordjyske businessmen må det også være i deres interesse, at klubben består i den bedste række.
Hver en sten skal vendes og alle muligheder skal undersøges, hvis vi efter sommerpausen stadig skal se 'Nordjyllands Flagskib' som den ene af de to klubber, der altid har været repræsenteret i superligaen.