Stort Gravgaard-interview: Til sidst sad vi bare og kiggede på hinanden
Foto: Jan Christensen/Getty Images
Superliga

Stort Gravgaard-interview: Til sidst sad vi bare og kiggede på hinanden

Direktør Michael Gravgaard fortæller her om optakten, selve momentet og nedtakten til Olafur Kristjanssons exit i Randers FC.

- Du må sgu undskylde, jeg ikke lige tog telefonen. Det har været nogle hårde dage, så jeg har tilladt mig selv at sove lidt længere i dag.

Tipsbladet.dk havde en aftale med Michael Gravgaard fredag mellem 8 og 9, men klokken havde passeret 9, før Randers FC's direktør var klar til dagens første interview og havde fået dagens første kop kaffe.

Den var formentlig stærk efter nogle turbulente dage i Randers FC, der torsdag kulminerede med, at Olafur Kristjansson stoppede som cheftræner hos Superligaens bundprop.

- Fodbolden er en dynamisk verden, men ikke mindst også en kold og kynisk verden. Derfor var i går også en rigtig trist dag. Vi har sagt farvel til en person, som har sat et dybt aftryk i mig og i alle mennesker i Randers FC, siger Michael Gravgaard til tipsbladet.dk.

Han forklarer her forløbet, der førte til, at Olafur Kristjansson havde sidste arbejdsdag i Randers FC.

- Der sker det, at Olafur banker på min dør, som han har gjort så tit, og vi har en lang snak. Vi sidder i en time og 15 minutter og er fuldstændig ærlige over for hinanden. Det kan jeg godt sige, uden at jeg selvfølgelig vil referere samtalens indhold. Vi viser hinanden sårbarhed, og det kræver et helt utroligt mod i en machoverden som fodboldens. Til sidst sad vi egentlig bare og kiggede på hinanden uden at sige noget, men den tvivl, der var, blev ikke ryddet af bordet i løbet af vores samtale. Da Olafur går ud af døren, ved vi begge godt, hvad klokken har slået, siger Randers-direktøren.

At Olafur Kristjansson tog sit eget tøj og forlod Randers FC, kom ikke som noget chok for direktøren.

- For nogle uger siden sad jeg i Fodbold med Horup (et program på TV2 Østjylland, red.) sammen med tre journalister, og der gik snakken meget på, at Olafur bare skulle fyres. Så sagde jeg, at det jo også var en mulighed, at manden gik selv. Det gjorde jeg, fordi jeg havde en klar fornemmelse af, at Olafur selv ville sige fra, hvis det var. 

- Olafur er en af de mest oprigtige mennesker, jeg nogensinde har mødt i fodboldens verden, og derfor var jeg 100 procent sikker på, at han ikke ville blive hængende for enhver pris. Og det var lige præcis det, der skete. Da Olafur ikke længere følte, han kunne være den bedste udgave af sig selv, sagde han fra. Det har jeg den største respekt for.

Randers FC er det seneste døgns tid blevet skudt i skoene, at de har været beregnende i forhold til Olafur Kristjanssons stop. Randers FC har fået skyld for alt lige fra, at der i virkeligheden var tale om en fyring, som så er blevet pakket ind i vat og bomuld i den udsendte pressemeddelelse, og at det bevidst skete på en dag, hvor de fleste medier var optaget af det danske landsholds VM-kvalifikationskamp mod Montenegro.

- Jeg bliver vred, jeg bliver sur, og jeg bliver trods, når jeg hører sådan noget. Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde over det. Vi i Randers FC vil gerne være ærlige, og det kan jeg sige med 100 procent sikkerhed, at vi også har været i det her tilfælde. Punktum, siger Michael Gravgaard.

Tvetydig opbakning
Randers Amtsavis skriver i kølvandet på Olafur Kristjanssons exit i Randers FC, at tvetydig opbakning fra klubbens bestyrelse er en central årsag til, at islændingen ikke længere er frontmand i klubben.

Michael Gravgaard holder en lille pause i talestrømmen, mens han tænker over ordet "tvetydig".

- Jeg tror godt, jeg ved, hvad der menes med tvetydig. Her er det vigtigt at have for øje, at der er forskel på det daglige samarbejde, som jeg har haft med Olafur, og det samarbejde, bestyrelsen har haft. Jeg har selvfølgelig været meget tæt på Olafur, mens det er en bestyrelses opgave at stille de kritiske spørgsmål og være djævlens advokat. Jeg kan sige med sikkerhed, at Olafur har haft opbakning hele vejen rundt. Ellers var han jo blevet fyret. Efter kampen mod Helsingør tror jeg, at 95 ud af 100 mennesker på gaden var af den opfattelse, at han skulle sparkes ud, siger han.

Hvorfor har I ikke fyret Olafur Kristjansson? Resultaterne har jo været alt andet end tilfredsstillende...

- Fordi Olafur virkelig har forsøgt. Resultaterne har været dårlige, men der kan ikke sættes en finger på Olafurs arbejde. Han har været forandringsvillig, omstillingsparat, og han har selv kommet med input. Hvis man ser bag resultaterne, har det været fint, men fodbold er bundlinje og iskold business, lyder det fra Gravgaard.

Hvis det ikke er trænerens skyld, hvad er så årsagen til de dårlige resultater?

- Vi havde et utrolig svært startprogram. Vi fik et point ud af de første tre kampe, hvilket ikke var nogen katastrofe. Så sker der det i Hobro i fjerde spillerunde, at vi spiller dem ud af brættet, men taber 0-2. Der får vi et mentalt knæk, og efterfølgende undervurderer vi det mentale efterslæb, vi havde fra sidste sæson og den lange periode uden sejr. Det er også min fejl. Vi har ansat en kombineret assistenttræner og mental coach (Morten Eskesen, red.), som havde første arbejsdag i mandags. Ham skulle vi have ansat 1. juli. 

Hvor mange pile peger på dig selv?

- Alle sammen. 

Fred og ro kan man få i Ulstrup
Det er ikke nogen hemmelighed, at Randers FC gerne vil være mere i medierne end de øvrige Superliga-klubber. Det er en bevidst strategi, og det er også grunden til, at klubben i øjeblikket er stjernen i programmet "Superliga Backstage", der vises på Eurosport.

Michael Gravgaard, har du overvejet, om I i virkeligheden ikke bare har brug for lidt fred og ro?

- Prøv og hør her; hvis man vil have fred og ro, så skal man spille Serie 1 ude i Ulstrup. Så kan du spise kebab inden kampen og måske også lige drikke en enkelt øl. Jeg er af den klare holdning, at det, spillere har brug for, hvis de skal præstere, er et professionelt miljø, og det kan vi tilbyde her i Randers FC, hvor vi har nogle af Superligaens bedste faciliteter. Vi er en forretning, der skal hænge sammen, og det kommer den ikke til, hvis vi lukker alle døre og gemmer os væk, siger Randers-bossen.

En sidsteplads i Superligaen, stor udskiftning på nøglepositionerne i klubben og én sejr i 11 kampe har ikke fået dig til at rokke ved den opfattelse?

- Ikke en millimeter.

Ny cheftræner på mandag
Michael Gravgaards fornemste opgave er nu at finde en afløser for Olafur Kristjansson, og den proces er så godt i gang, at en løsning allerede er på trapperne.

- Jeg håber, at vi kan præsentere en ny cheftræner mandag morgen. Der er særligt én kandidat, som vi mener kan hjælpe os, og vi håber, at vi kan få lukket aftalen til på mandag, siger Michael Gravgaard og tilføjer:

- Jeg har allerede modtaget 75 opkald og 150 beskeder fra folk, der vil træne Randers FC, og det er helt fra Indonesien til USA. Der er flere ekstremt dygtige trænere, end der er trænerjobs, og det kan jeg da også se i min indbakke, hvor der er trænernavne med erfaring fra Premier League, La Liga og Serie A. 

Han fastslår, at klubbens nye cheftræner skal have tasken fuld af gulerødder og ikke pisk.

- Vi søger en profil, der kan bringe noget energi og gnist. En profil, der kan få spillerne til at tro på sig selv. Der er mange, der nok gerne vil have en hård hund ind i Randers FC, som kan piske spillerne, men det tror vi ikke på. Vi tror mere på gulerod end på pisk, siger Michael Gravgaard.

Er Glen Riddersholm et emne i Randers FC?

- Det kedelige svar er, at der er mange interessante træneremner.

Er det helt udelukket, at du selv bliver cheftræner i Randers FC?

- Jeg kan love dig for, at Helvede fryser til is den dag, at jeg bliver cheftræner. Jeg er assistent for U7 og U10 i Rudersdal Boldklub, og jeg er ikke for fin til at tage lidt af æren for, at vi gjorde det rigtig godt ved et DGI-stævne i weekenden. Det tror jeg, vi lader det blive ved, slutter Michael Gravgaard med et grin.