Island vandt efter hollandske hovedbrud i defensiven
EM

Island fører nu gruppe A efter en flot 1-0 sejr ude på Amsterdam ArenA over et svagt hollandsk landshold.

Holland har aldrig tabt en EM-kvalifikationskamp hjemme på Amsterdam ArenA. Det var realiteten og de trænge kår for Island, der torsdag aften skulle ud på en noget svær opgave - og så alligevel. En ny landstræner, Danny Blind, en tidlig skade til Arjen Robben, et tidligt rødt kort og et dumt begået straffespark, og så slog Island hollænderne med 1-0.

Nu til kampen.

Det mest bemærkelsesværdige i de første 25 minutter var egentlig skaden til den ubestridte hollandske stjerne, Arjen Robben. Robben blev udskiftet fem minutter senere til fordel for Luciano Narsingh, og så begyndte problemerne for Holland.

Den tidligere Ajax-islænding Kolbeinn Sigthorsson blev væltet af den Bruno Martins Indi, der i forbindelse med faldet langede ud efter islændingen, hvorfor han blev vist et rødt kort af kampens domer Milorad Mazic.

Syv minutter senere tog landstræner Danny Blind den direkte konsekvens af dette, hvorfor han skiftede Klaas-Jan Huntelaar ud til fordel for midtstopperen Jeffrey Bruma til stor skuffelse for hjemmebanepublikummet. De blev ikke just mere tilfredse efter pausen, der var tiltrængt for det taktisk rådvilde Island-mandskab, der ikke formåede at omstille sig til at spille imod 10 mænd.

Seks minutter efter pausen havde Birkir Bjarnason bolden inde i feltet, og islændingen blev noget dumt fældet af højrebacken Gregory van der Wiel, og Milorad Mazic dømte straffespark.

Der var sådan set ingen tvivl om, hvorvidt der skulle være mål eller ej, da Gylfi Sigurdsson trådte ind i feltet for at sparke straffesparket. Hollændernes målmand Jasper Cillessen havde nemlig aldrig reddet et straffespark nogensinde i sin karriere (!) og til trods for, at han var tæt på i denne omgang, så scorede Swansea-stjernen Sigurdsson altså.

Herefter stillede islændingene sig tilbage, og der mod slutningen begyndte et mindre skydetelt imod Hannes Halldorssons mål. Efter 87 minutter spurtede Davy Klaassen ind i straffesparksfeltet, hvor han opfangede en stikning. Han sendte et præcist skud imod højre side af målet, hvor Halldorsson dog er vågen og bremsede forsøget.

Dermed kunne islændingene altså hive en sejr med hjem. De fører endda Gruppe A med to point ned til Tjekkiet, der derfra har seks point ned til hollænderne, der virkelig er presset, hvis de vil med til EM 2016 i Frankrig.