Forud for Sviatchenko-skifte: Sådan er det tidligere gået danskere i Celtic
Generelle

Forud for Sviatchenko-skifte: Sådan er det tidligere gået danskere i Celtic

Erik Sviatchenko er angiveligt meget tæt på et skifte til Celtic. I den anledning har Tipsbladet.dk taget et kig på, hvordan danske fodboldspillere tidligere har gjort det i den skotske storklub.

Lørdag morgen kom det frem, at Erik Sviatchenko, ifølge BT, blot er et lægetjek fra den skotske storklub Celtic. 

Den traditionsrige klub spiller sine hjemmekampe på Celtic Park i Glasgow, hvor der er plads til 60.411 tilskuere, hvilket gør det til det største stadion i Skotland og det syvende største fodboldstadion i Storbritannien. 

Her har flere danskere siden tidernes morgen gjort sig - de fleste med fornuftigt succes. Derfor er der relativt meget at leve op til for Erik Sviatchenko, skulle det forventede skifte gå igennem. 

Den seneste dansker til at gøre sig i Celtic var Morten Duncan Rasmussen, der i øjeblikket er holdkammerat med netop Erik Sviatchenko, men som også ser ud til at være på vej væk fra klubben. Den store angriber fik i 2010 en lovende start på karrieren i Celtic, da han scorede i sin debut, men han kunne ikke følge op på den ellers gode start. Kun 10 kampe og to mål bød debutsæsonen på, hvorfor han allerede sæsonen efter blev udlejet til Bundesligaen, hvor Mainz stod klar med en lejekontrakt. Her gik det heller ikke overbevisende, så da AaB hentede ham hjem til Danmark, var det en lettelse for angriberen, der fandt den længeventede målform. Under hans halvårige lejeaftale, var han med til sensationelt at vende det nedrykningstruede hold til overlevelse i Superligaen. Men trods hans succes i det nordjyske fortsatte karrieren på endnu en lejeaftale - denne gang i Tyrkiet. Til sidst endte det hele dog med, at han forlod Celtic, der sendte ham permanent hjem til Danmark og FC Midtjylland. En succes blev skiftet altså aldrig til for den danske angriber. 

Før ham var det den tidligere Real Madrid-galactico Thomas Gravesen, der havde gjort sig i det skotske. Thomas Gravesen skiftede til klubben for omkring 20 millioner kroner, og fik fin succes i det skotske, hvor han scorede sit første mål i et af de legendariske Old Firm-opgør mellem dem og Glasgow Rangers. En november-dag stod han for sit første og eneste hattrick i karrieren, da han sikrede en 3-1 Celtic-sejr mod St. Mirren. Desværre varede den gode start ikke ved. Han blev sendt på en lejeaftale til Everton, hvor han før havde nydt stor succes. Denne gang gik det ikke ligeså godt, og da han kom tilbage til Skotland blev han degraderet til reserveholdet, og den 18. august 2008 blev midtbaneslideren fritstillet. For Thomas Gravesen blev det derfor kun til 24 kampe og seks mål. Et halvt år senere stoppede han karrieren. 

Tilbage i 2005 forlod Ulrik Laursen Skotland efter tre år i Celtic. Her skiftede han hjem til OB efter en sidste sæson uden den store spilletid. Alligevel formåede Laursen dog en flot tid i Celtic, hvor han fik en sølvmedalje efter deltagelse i UEFA Cup-finalen i 2003. Ligeledes var han med til at vinde både den skotske pokal to gange, men også det skotske mesterskab i 2004. I alt fik han 40 kampe for storklubben. 

Også Morten Wieghorst har repræsenteret den grøn-hvid-stribede klub, og er den dansker, der har spillet i klubben længst. Fra 1995 til 2002 gjorde den danske midtstopper sig i Glasgow-klubben. I sine første to sæsoner ruinerede skader det meste af hans karriere, men i 1997/98-sæsonen spillede han 31 ud af 36 mulige kampe, og var derfor en væsentlig faktor til Celtics første mesterskab i ni år. Det blev dog kun til det ene mesterskab, men samme sæson vandt klubben også liga cuppen, hvorfor det altså blev til en double. I 2002 vendte han hjem til en succesfuld periode i Brøndby. Senere er han som bekendt blevet træner, og her har han siden også været sat i forbindelse med ledige trænersæder i Celtic. Wieghorst spillede i alt 59 kampe fra start i Celtic, og fik yderligere 25 indhop. 

Under Wieghorst-perioden havde Celtic i en periode to danskere på kontrakt. Også Marc Rieper var en smuttur forbi klubben, hvilket skulle blive hans sidste. De tre sidste år af Riepers karriere blev nemlig tilbragt på Celtic Park, hvor han ligesom Morten Wieghorst var med til at vinde doublen i 1998. I 2000 stoppede han som aktiv i klubben, men fortsatte kortvarigt som assistenttræner. I alt fik Rieper 37 kampe for klubben. 

I alt er det altså blevet til tre skotske mesterskaber, to ophævede kontrakter, et salg og to karriereafslutninger for de danske spillere i Celtic. Lad os håbe på, at Erik Sviatchenko kan tilføre lidt flere mesterskaber.