Internt DBU-pres sætter stopper for landsholdsaftale
Foto: Maja Hitij/Getty Images
Generelle

Internt DBU-pres sætter stopper for landsholdsaftale

Ifølge tipsbladet.dk's oplysninger er det blandt andet intern politik i DBU, der er skyld i, at unionens forhandlere ikke kan nå til enighed med Spillerforeningen om en landsholdsaftale, og kvindelandsholdets kamp mod Holland nu er blevet aflyst.

Det, der skulle have været en festdag for dansk kvindefodbold, er blevet til en farce. På fredag skulle Danmarks EM-sølvvindere have mødt Hollands guldvindere i en udsolgt kamp i Horsens, som skulle puste yderligere til den opmærksomhed, som kvindelandsholdet har tilkæmpet sig.

Men fordi DBU på den ene side og Spillerforeningen som repræsentant for spillerne på den anden ikke kan blive enige om en ny landsholdsaftale, er kampen altså blevet aflyst, og de hollandske spillere nåede aldrig til Danmark.

Meldingen fra DBU har flere gange været, at spillerne har stillet ultimative krav, som ikke har været til at forhandle. Tipsbladet.dk forstår dog, at DBU's forhandlere selv har været begrænsede i, hvor langt de kan strække sig.

Det hænger i udstrakt grad sammen med den aftale, der i marts 2015 blev indgået mellem DBU og Spillerforeningen om spillernes vilkår på kvindelandsholdet samt herrernes A- og U/21-landshold op til herrernes landskampe mod USA og Frankrig.

Der var dengang tale om et kompromis mellem parterne indgået i noget nær sidste øjeblik, og flere af de aftalte punkter vakte utilfredshed i DBU, hvor dele af bestyrelsen og DBU's øvrige bagland mente, det var en høj pris at betale for en venskabskamp mod USA.

Derfor har forbundets forhandlere denne gang ikke haft mandat til at strække sig lige så langt for at nå til enighed som i 2015, hvilket også kan være en af forklaringerne på, at DBU's forhandlere indtil sent i forløbet ikke har været indstillet på at indgå en kollektiv aftale med spillerne og i stedet har henvist til, at DBU juridisk ikke kan betragtes som arbejdsgiver for spillerne, og at det ville i strid med konkurrencelovgivningen at indgå en kollektiv aftale.

- DBU må føle stærkt for den sag, man kæmper, for i min optik er den en høj pris at aflyse den her opvisningskamp mod Holland, som man mødte i EM-finalen, på et tidspunkt, hvor der er stor interesse for kvindelandsholdet. Det er en tung konsekvens at drage. DBU må føle stærkt for sin sag, for i store dele af omverdenen vil det blive opfattet som et kæmpe selvmål, siger Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, om konflikten.

BT skrev tidligere, at Spillerforeningen ønsker en stigning på 342 procent i beløb til kvindelandsholdets spillere. Tipsbladet.dk forstår, at den ligning stemmer overens med Spillerforeningens indledende udgangspunkt, men at spillerne har slækket en smule på det krav.

Selv om lønstigningen altså procentuelt er høj, er beløbene relativt beskedne sammenlignet med andre beløb i fodboldverdenen. Med de lønninger, som kvindespillerne modtager fra deres danske klubber, lagt sammen med landsholdsbonusserne i Spillerforeningens forslag ville en landsholdsspiller ifølge tipsbladet.dk's oplysninger tjene det, der svarer nogenlunde til det beløb, deltidsspillere i bunden af herrernes 1. division tjener på at spille fodbold.

Omvendt kan DBU frygte, at en så stor procentvis stigning eksempelvis sætter en form for præcedens, når herrernes A-spillere skal have ny landsholdsaftale, og så taler vi naturligvis langt højere beløb.