Mads Davidsen: Ny start i ny, gammel klub
Foto: Privat
Generelle

Mads Davidsen: Ny start i ny, gammel klub

32-årige Mads Davidsen har boet i Kina i flere år og her skabt sig et navn som træner. I slutningen af 2014 bragte det ham til klubben Shanghai SIPG, som er med i toppen af den kinesiske liga.

Bragt i Tipsbladets trykte udgave 29. maj
I slutningen af 2014 havde Sven-Göran Eriksson og hans danske assistenttræner Mads Davidsen brug for en ny udfordring. De havde kvalificeret Guangzhou R&F til den asiatiske udgave af Champions League, og dermed følte de, at de havde bragt klubben så langt, som den kunne nå uden yderligere drastiske investeringer.
 
Samtidig skete der interessante ting i Shanghai, hvor lokalregeringen var træt af at se Beijing og Guangzhou løbe med al fodboldhæderen. Så via den offentligt ejede virksomhed SIPG, der bestyrer Shanghais havneområder, købte lokalregeringen sig ind i Shanghai East Asia FC, tilførte nye økonomiske ressourcer og flyttede klubbens hovedkvarter væk fra øen Chongming og tættere på Shanghais centrum, hvortil det er lettere at tiltrække udenlandske stjernespillere.
 
Da relanceringen af Shanghai East Asia, nu Shanghai SIPG, skulle bruge nye trænere, slog skandinaverne til. De begyndte arbejdet i december, og der har været en del at se til i en klub, hvor alt er nyt.
 
”De nye ejere har skiftet alting ud – lige fra buschaufføren til ham som sørger for, vi betaler skat. Det givet nogle udfordringer. Der mangler knowhow i at lede en klub. De var for eksempel uerfarne i, hvordan man håndterer transfers. På forskellige områder kunne vi mærke, at vi havde at gøre med en klub, der var helt ny på stort set alle områder.
 
”På den anden side gør det også, at vi har langt mere magt, end man ville have i en tilsvarende klub. Der er ikke nogen klubkultur, så den har vi været med at skabe. Det er lidt forkælet, fordi vi selv har kunnet pege på, hvad vi vil have. Vi har sagt, at det er ting, man skal have i en professionel topklub, og så har klubben bare accepteret det, fordi de har stolet på, at vi er eksperterne. Det er et privilegium,” siger Mads Davidsen, der ved siden af jobbet som Erikssons assistent og analytiker har fået ansvaret som cheftræner for klubbens reserver.

Læs Mads Davidsens blog: Når tabellen lyver - klik her

 
”På mit U/23-hold har jeg tilknyttet en analytiker, to fuldtidsansatte assistenttrænere, en fuldtidsansat læge og en fuldtidsansat målmandstræner, og det er bare fordi, vi har kunnet sige, det er en del af pakken. Når det så er sagt, kommer der også forventninger ud af store investeringer. Før første spillerunde, hvor man altid er usikker på, hvor man står, tror jeg nok, at vi alle kiggede på hinanden og tænkte, der var tryk på. Vi spiller på et stadion midt i Shanghai med plads til 80.000, og der hang plakater af os alle sammen ned foran stadion, som var vi rockstjerner. Ved den officielle præsentation af holdet før sæsonen sang vores fans, at vi ikke ville tabe en eneste kamp i år. Så trækker man lige vejret dybt en ekstra gang.” 
 
Men trods presset går det godt for Shanghai SIPG. Weekendens nederlag til Guizhou Renhe var sæsonens første, og holdet ligger på en delt førsteplads som en del af en gruppe på fire hold, der efter 11 runder alle har 22 point. Blandt de fire hold er Guangzhou Evergrande, der har vundet mesterskabet de sidste fire år, men ikke har samme styrke i denne sæson, hvor Fabio Cannavaro har overtaget managerjobbet fra sin tidligere landstræner Marcello Lippi.
 
”Vi fik heldigvis en god start. Vi vandt de første par kampe, og så kom der ro i gruppen. Siden kunne vi bygge på spillemæssigt. Vi har været lidt uheldige med skader. Vi har nok ikke haft flere end andre hold, men vi har stort set kun haft midterforsvarere skadet. Det er en mærkværdig situation. Vi havde seks midterforsvarere ude til en kamp. Men det ser okay ud. Vi er med, hvor vi skal være,” siger Mads Davidsen, der sammen med resten af holdet skal forsøge at nå den officielle målsætning om top tre.
 
Spillertruppen består af kinesiske spillere suppleret med fem udlændinge. Det er Allsvenskan-legenden Tobias Hysén, brasilianske Davi, som Eriksson og Mads Davidsen tog med fra Guangzhou, den sydkoreanske landsholdsspiller Kim Joo-Young, argentineren Dario Conca, tidligere verdens tredjebedst betalte spiller, og endelig Jean Kouassi fra Elfenbenskysten. Ham hentede Shanghai SIPG i Hajduk Split, da den kinesiske klub pludselig fik travlt i vinterens transfervindue. 
 
”Jeg kom på overarbejde, for det blev en offentlig hemmelighed, at vi prøvede at hente Sylvester Igboun. Det lykkedes desværre ikke. Vi har sikre på Igboun, forstået på den måde, at hans profil passede på det, vi ville have. Da vi ikke fik ham, gik vi i princippet efter en klon. Det synes vi, at vi fandt i Jean. Jeg havde brugt meget af december på at se spillere, diskutere spillere, analysere spillere, sammenligne spillere, snakke med agenter. Det er et grundigt arbejde, hvor man til sidst – og der skal meget til, før jeg siger det – næsten kan blive træt af at se fodbold,” siger Mads Davidsen.
 
Normalt har han nemlig ikke noget imod at bruge masser af tid på sit arbejde, og derfor passer det ham også fint at have fået ansvaret for U/23-holdet – teknisk set et reservehold, men Shanghai SIPG bruger det kun til at udvikle unge spillere.
 
”Det er godt igen at stå med beslutningerne i kampsituationer. På førsteholdet kan jeg komme med gode råd og anbefalinger, men det er ikke mig, der træffer beslutningerne. Jeg er godt klar over, at der ikke er det samme pres på U/23, men det er mig, der har ansvaret, det er mig, der sætter holdet op taktisk, det er mig, der leder staben og spillerne som cheftræner. Det er god træning, og det skal man huske at øve sig på. Jeg var helt bevidst om, at det var et vigtigt skridt for mig” siger Mads Davidsen, hvis hold spiller i den kinesiske reserveliga.
 
Reserveligaen har den simple struktur, at når førsteholdene har spillet kamp om aftenen, mødes reserverne dagen efter. Dermed kan de rejse med samme fly til og fra kampene – meget praktisk i et land, hvor afstanden mellem de nordligste og sydligste klubber ville svare til, at et dansk hold skulle spille udekamp i Libyen.
 
Arbejdet med U/23-holdet passer godt med Mads Davidsens ambitioner om en dag at få et job som cheftræner. Han har dog tidligere sagt nej til tilbud fra to klubber, en i Danmark og en i Kina, og han er glad for at have kontrakt med Shanghai SIPG til udgangen af 2016.
 
”Det var et meget bevidst valg, at jeg gerne ville have to år. Jeg var træt af etårige kontrakter, for man er knap gået i gang, før man begynder at vurdere, hvad der så skal ske. På et tidspunkt går jeg da og overvejer, hvornår jeg skal prøve af at være cheftræner. Lige nu er jeg en slags konsulent. Jeg prøver at rådgive, jeg prøver at presse nogle ting igennem, men i sidste ende er det ikke mig og min filosofi.” 
 
”Fodboldverdenen er en underlig størrelse. Man skifter job lidt hurtigere, end man gør i andre brancher. Jeg kan mærke på mit netværk og den generelle interesse, at der ikke er blevet mindre interesse, efter vi gjorde det godt sidste år og er startet godt i år. Det hjælper også mig, selv om det ikke er mig, der er chefen,” siger Mads Davidsen.