Talenter bliver bondefanget af falske agenter
Illustration
Generelle

Talenter bliver bondefanget af falske agenter

Et gabende hul i FIFA’s og fodboldforbundenes håndtering af spilleragenter giver kriminelle mulighed for at snyde håbefulde fodboldspillere for tusindvis af kroner.

Bragt i Tipsbladet 27. december 2013
Peter Conning er ikke en hyppig gæst på nettet, men den tidligere Weymouth- og Yeovil-spiller, der for nylig har taget agent-eksamen, har for nylig fundet ud af, at han har en stor tilstedeværelse på sociale medier.

”Jeg og adskillige af mine nære venner og kolleger fandt frem til, at når man googlede mit navn, dukkede der adskillige links op med en fodboldagent, der hentede spillere til prøvetræninger i klubber i Storbritannien ,” siger Conning, der repræsenterer en række spillere i England, inklusiv Evertons og Kroatiens Nikica Jelavic.

Der er ikke noget underligt i at hente spillere til prøvetræninger i Storbritannien, men Conning indså, at personer udgav sig for at være ham i et svindelnummer på nettet. For at få troværdighed stjal de hans identitet gennem falske profiler på sociale medier og forsøgte at narre penge fra intetanende spillere for ikke-eksisterende prøvetræninger.

”Selvom mange af linksene primært ledte til ukendte netsider, så var der Facebook, Twitter og LinkedIn-kontoer, der brugte mit navn og et gammelt billede. FIFA og fodboldforbumdet har et ansvar for at sikre, at professionelle agenter er beskyttede, og at ambitiøse spillere ikke bliver svindlet,” siger en frustreret Peter Conning.

Svindlerne er i stand til at lave disse numre på grund af en svaghed i FIFA’s officielle agentliste, som ligger på nettet.

Siden 2001 har agenter ikke fået deres licens fra FIFA men fra de nationale forbund i det land, hvor de bor. Forbundet er derfor ansvarlig for at levere kontaktoplysninger, inklusiv en adresse, telefonnummer og en email-adresse, til FIFA, som så offentliggør informationerne i listen på nettet.

På et stort antal agenter er der intet telefonnummer eller nogen emailadresse på FIFA’s liste. Det giver kriminelle bander mulighed for at skabe falske identiteter på sociale medier, som i den grad ligner de rigtige agenters.

Typisk bytter svindlerne om på for- og efternavnet på de rigtige agenter. Og det sort ironi, at svindlerne i denne sag skabte en falsk agent, de kaldte Conning Peter (På engelsk et ordspil på ”beregnende Peter”). 

Når en falsk identitet bliver oprettet, bruger svindlerne sociale medier til at tilbyde spillere mulige prøvetræninger, som regel i Europa. Hvis spilleren svarer, bruger svindlerne forfalskede kopier af rigtige tilbud om prøvetræninger fra kendte klubber. Når spillerne har bidt på, beder svindlerne om en betaling på omkring 5000 kroner, angiveligt at dække forsikringen. Hvis det bliver betalt, forsvinder svindlerne ud i den blå luft.

”Alle prøvetræninger burde være gratis, du skal aldrig betale,” siger Zeph Thomas fra St. Kitts, der i en lang karriere har været forbi England, Skotland, Belgien og USA.

Svindlerne har endda skabt et falsk online-agentur, Cadmens, der forsøger at snyde potentielle ofre. Ofre, som normalt er håbefulde unge fodboldspillere fra udviklingslande, ofte med begrænsede engelsk-kundskaber.

Åben dør for svindlerne
I april i år afslørede World Soccer problemets omfang, og hvordan 42 af FIFA’s medlemslande ikke har leveret enten telefonnummer eller email på en eller flere af de agenter, de har givet licens. Samlet set var der 179 agenter dengang, som der kun fandtes en postadresse på.

Seks måneder senere har FIFA ikke alene opgivet at handle, problemet ser faktisk ud til at blive værre.

Der er nu 227 agenter fra 38 fodboldforbund opført i FIFA’s agentliste, som hverken har email eller telefonnummer. Nogle af disse selvstændige agenter arbejder for større agentfirmaer eller andre organisationer, og at finde dem og få bekræftet deres identitet er relativt simpelt. Men mange er ikke sådan at finde. Den eneste måde at få fat i disse personer er at skrive et brev eller at besøge dem. At skrive breve – som svindlerne udmærket ved – er ikke ligefrem på mode blandt unge fodboldspillere, mens at rejse på tværs af jordkloden for at bekræfte identiteten på en person heller ikke er videre praktisk. 

Michael Hart, for eksempel, er den første agent med licens fra Curacao. Enhver der vil spore ham skal rejse til den caribiske ø og besøge ham på den noget lemfældige adresse, man finder på FIFA’s hjemmeside: Sorzaka, Kavel U3.

Den type problemer er der mange af. Der er stadig ingen email og ingen telefonnumre på nogen af agenterne registreret i Gabon. I Honduras er der stadig kun to agenter med agent-licens fra fodboldforbundet. Ingen af dem kan kontaktes via telefon eller email, og på den ene af de to, Eduardo Alfredo Pedemonte Lara, er der end ikke en postadresse.

I nogle tilfælde, hvor der findes oplysninger, er det ofte generiske emails, som Hotmail. Emailadressen på en italiensk agent er worldsoccer73@hotmail.it.

Disse huller og et deraf følgende svindelnummer kostede Vurlon Mills 500 pund for en ikke-eksisterende prøvetræning med en klub fra The Championship, da angriberen fra Guyana blev fuppet af svindlere, der udgav sig for at være den spanske agent Jose Navarro Aparicio.

Manglen på regler bringer også agent i fare for den slags identitetstyveri, der har forfulgt Peter Conning og andre.

Peter Conning kontaktede LinkedIn og modtog et svar, men hans falske profil er stadig på netværket. LinkedIn svarede ikke på henvendelser til denne artikel om problemet med falske agenter på dets hjemmeside. Twitter sagde, at man ikke kan kommentere på individuelle profiler, men at det er mod reglerne at udgive sig for at være en anden og forklarede, hvordan man kan tage sagen videre i LinkedIn’s system.

FIFA’s liste er blevet opdateret siden World Soccers første afsløring. Nogle agenter har handlet aktivt i forsøget på at undgå identitets-tyveri, som Barry McIntosh, den anonyme agent fra Cayman Islands. Hans kontaktoplysninger findes nu på FIFA.com.

Nogle lande har også forbedret sig. For otte måneder siden var 21 af 76 agenter på licens fra det russiske fodboldforbund ikke til at få fat i på email eller telefon. Nu er der kun tre uden oplysninger tilbage.

Men der bliver fortsat føjet nye agenter til oversigten, ikke mindst i form af en bølge af italienske agenter, hvilket skaber yderligere muligheder for svindlerne.

For seks måneder siden havde FIFA.com 937 agenter fra det italienske forbund på sin liste, og 55 af dem kunne man kun få fat i via en fysisk adresse. En undersøgelse fra denne måneder (oktober) viste, at der nu var 1059 agenter registeret i Italien. Antallet af agenter, der kun havde opgivet en adresse, var steget til 129. Nogle agenter er opført som tilhørende det italienske forbund. Men mange er det ikke. Da World Soccer bad det italienske forbund om en forklaring, fik vi intet svar.

I Frankrig er antallet af registrerede agenter faldet fra 269 til 243 i de seneste seks måneder, men 32 har stadig kun en postadresse. Efter Italien og Frankrig er England det land med flest registrerede agenter, der er i fare for identitetstyveri. 10 agenter i England har kun angivet en postadresse.

Peter Conning er ikke alene om at have fået stjålet sin identitet på de sociale medier. Det samme har Digby Reed fra Minehead (en lille kystby i det sydvestlige England). På LinkedIn og Facebook er der en række profiler på en Reed Digby, og de fleste af dem hævder at være en agent med licens, og mange af dem linker videre til spøgelses-agenturet Cadmens.

Sociale medier melder pas
Facebook siger, at profilerne på Reed Digby og Conning, som blev afsløret af World Soccer som falske, er blevet fjernet.

”På Facebook bruger folk deres rigtige navne og identiteter,” siger en talsmand fra Facebook.

”Vi beder om at (vores brugere) afholder sig fra at offentliggøre andre personlige oplysninger uden samtykke. At udgive sig for en anden person, at skabe en falsk tilstedeværelse for en organisation eller at skabe adskillige konti underminerer fællesskabet og er en overtrædelse af Facebooks regler,” lyder det fra Facebook.

En række andre falske profiler, der bruger navnene Reed Digby og Conning Peter, er stadig på Facebook, som bad World Soccer om at sende links, selvom disse profiler let kan findes med en hurtig søgning på det sociale medies hjemmeside. 

De øvrige otte engelske agenter på FIFA’s agentliste uden email eller telefonnummer ser alle ud til at have fået deres identitet stjålet på Facebook eller andre sociale medier. Heriblandt Anthony Clachar, hvis virkelige navn på Twitter er @Officialagent. På Twitter beskriver Clachar sig selv på følgende måde:

”Fodboldagent med licens fra FA. Die hard fan af mufc for livet. Jeg har ikke en Facebook konto alle agent-profiler under mit navn er falske.”

FIFA insisterer på, at ansvaret for kontaktoplysninger på dets site udelukkende er de nationale forbunds ansvar. World Soccer spurgte FA om det planlægger at sikre, at alle engelsk-registrerede agenter leverer en ægte email-adresse og et ægte telefonnummer til offentliggørelse på FIFA’s liste for at forhindre identitets-tyveri. Vi fik intet svar.

Går efter trænere
Sårbare og ambitiøse spillere og ægte agenter er ikke de eneste, som svindlerne, der ifølge politiet stammer fra Letland, Nigeria eller Rumænien, går efter. Managere står også for skud, især dem, der arbejder i udlandet, hvor reelle, ærlige jobtilbud kan være skrevet på mangelfuldt engelsk. 

Problems er så stort, at selv ægte agenter bliver snydt. Stewart Hill er blevet tilbudt en række

 uldne aftaler i en lang karriere, hvor englænderen har arbejdet i Afrika, Caribien og i Indien. Den for tiden arbejdsløse Hall blev for nylig tilbudt en kontrakt på et job i Benin (se billedet) af en rigtig agent, som var blevet snydt.

”Vi søgte,u9 og jeg fik tilbudt jobbet. Da jeg skulle til at sige ja, bad de om 400 dollars til et sikkerheds-certifikat. Agenten sagde, at det umuligt kunne være svindel bare for at få 400 dollars, men jeg sagde, at hvis de tilbyder kontrakten til ti trænere, er det pludselig 4000 dollars. Jeg ved stadig ikke, om det var et ægte tilbud,” siger Stewart Hill.

I et nyligt falsk jobtilbud blev Hall tilbudt 120.000 euro (900.000 kroner) for at arbejde i Uganda. 

”Et fællestræk i alle disse svindelnumre er, at jobbene er vildt overbetalte for at få dig til at bide på,” siger Stewart Hill.

I et ironisk twist på denne triste fortælling fik den ambitiøse angriber fra Guyana, Vurlon Mills, efter World Soccers første historie i april endelig en professionel kontrakt i udlandet.

Ikke længe efter at Mills begyndte at spille i Trinidad&Tobagos bedste række, nævnte en af hans holdkammerater, Travis Joseph, at han var blevet kontaktet om en mulig prøvetræning i Europa. 

Henvendelsen kom på Facebook fra en spansk agent ved navn Navarro Aparicio Jose, den selvsamme ”agent”, der havde snydt Vurlon Mills.

Ligesom mange andre i fodboldverdenen, der er blevet snydt af de lyssky svindlere, er Mills frustreret over, at FIFA’s agentliste fortsat er en guldgrube for svindlere. Han kræver handling.

”Jeg vil have, at FIFA kontrollerer deres eget website langt bedre, end de gør i dag. Hver og en af agenterne på FIFA’s liste bør kun være opført, hvis de offentligør alle deres oplysninger, inklusiv firma-adresse, telefonnummer, email, et foto og data om de handler, de har været med i som agenter,” siger Vurlon Mills.

”Disse informationer bør tjekkes af FIFA og opdateres årligt. Hvis agenten ikke leverer informationerne, skal han ikke optræde på FIFA’s hjemmeside. Dette kan forhåbentlig forhindre kriminelle agenter i at kræve betaling forud af unge spillere for derefter at stikke af med pengene,” siger Vurlon Mills.

Denne artikel blev bragt første gang i Tipsbladets samarbejdsmedie World Soccer. Tipsbladet og World Soccer er en del ad European Sports Magazines, en organisation bestående af Europas førende fodboldmedier.