Thomas Frank om eventyret: Man fatter ikke hvor stort det er
Foto: Jan Christensen/Getty Images
Premier League

Thomas Frank om eventyret: Man fatter ikke hvor stort det er

Danske Thomas Frank fik i december job som assistent i den engelske klub Brentford fra the Championship. Her arbejder den tidligere Brøndby-træner med at optimere træningen og at sikre, at den røde tråd i spillestilen også når ned til B-holdet. Og så arbejder han på hele tiden at trække en til tider gammeldags kultur i en mere nytænkende retning. Tipsbladet.dk har taget en snak med Thomas Frank om engelsk fodbold, om Brentford og om fremtiden.

Når en dør lukker, åbner der sig en ny.

Nu var det ikke, fordi Thomas Frank smækkede med døren, da han tilbage i marts valgte at sige sit job op som cheftræner i Brøndby efter et massivt tillidsbrud fra daværende bestyrelsesformand Jan Bech Andersen, der under pseudonymet 'Oscar' skrev meget kritisk om Thomas Frank og tidligere sportsdirektør Per Rud på et fanforum. Thomas Frank lukkede døren stille og roligt og gjorde det med klasse.

Flere døre har siden stået på klem for den 43-årige dansker, men tålmodigheden har været stor for en træner, der vil opleve lige så meget, som han vil træne. Først da Brentford åbnede døren til et job i England og the Championship den 8. december 2016, vendte Thomas Frank tilbage til trænergerningen i en rolle som assistenttræner i den engelske klub.

Danskeren lever og arbejder nu i London. Englands største by, både hvad angår mennesker og fodboldklubber. En by, der rummer seks Premier League-klubber og et hav af hold i divisionerne. Og Thomas Frank kan ikke overraskende mærke, hvordan livet pulserer i England og centrerer sig om fodboldklubberne, weekendens kampe og det smukke spil.

- Helt generelt er det ekstremt spændende at opleve en anden fodboldkultur, som man jo tror, man kender udefra. Selvfølgelig har man en idé om, hvordan det er, fordi England har en forbindelse fra Tipslørdag, og fordi man har set meget engelsk fodbold, og Premier League er så stor, ligger tæt på Danmark, og man har fulgt det gennem årene.

- Men jeg må bare sige, at det er noget andet at komme over og opleve det helt tæt på. Det er en helt anden kultur, når man er i det hver eneste dag. Det er en spændende udfordring, erfaring og oplevelse, og fodbolden er bare så helt enorm herovre. Det er det her med, at der er fire professionelle rækker (Premier League, Championship, League 1, League 2, red.) - det er 100 hold. Under det kommer National League, den femtebedste række, og cirka to tredjedele klubber i National League er også professionelle. Under den liga er der stadig hold, der satser professionelt, og der findes spillere, som får 40.000 kroner om måneden.

- Så stort er det. Det er jo slet ikke til at fatte. Men det er fedt at få lov til at opleve på tætteste hold, og der er smæk på. I vores liga er der to stadions, hvor der er plads til under 10.000 tilskuere. Vores (Brentford, red.) har plads til 12.000 tilskuere og har 10.500 i snit, og vi tager til sommer det første spadestik til et nyt stadion, og så skal det stå klar to år senere med plads til 20.000. Interessen er bare koloenorm herovre. Det er fedt indtil videre, det må jeg sige, fortæller Thomas Frank, der i Brentfords trænerstab har afløst Flemming Pedersen, der er vendt hjem til FC Nordsjælland.


Thomas Frank tv., Dean Smith i midten og Richard O'Kelly th. Foto: Brentford

Kick and rush
Spillet i det engelske er velkendt, og selv om det i Premier League ikke længere er kick and rush, som man kender det fra de gamle dage, hvor fysik trumfede teknik, er det i divisionerne fortsat vejen frem for flere hold.

På den punkt halter ligaerne spillemæssigt efter. Sådan må det jo også være, for det handler også om kultur og traditioner i England. The Championship er på en spillemæssigt rigtig vej, og man finder dygtige tekniske spillere i ligaen, som for eksempel Newcastles Jonjo Shelvey. Men det er alligevel intensitet, fight og dueller, der dominerer.

Det er ikke en kamel, som Thomas Frank, der gerne vil spille fodbold, skal sluge, men det kræver alligevel tilvænning, når spillet meget handler om hovedstød, dueller og fysik.

- Det er specielt, men det er ikke noget, der overrasker mig, for jeg vidste, hvad jeg gik ind til. På alle parametre. Det minder mig bare om, at man må have respekt. Du får en meget bedre forståelse og indsigt, når du er i det. Og en forståelse for, hvor indgroet mange af tingene i den engelske kultur er. Men der bliver også arbejdet på tingene, blandt andet i det engelske fodboldforbund. I ligaen er der også nogle hold, der gerne vil spille fodbold, og Brentford vil gerne spille god fodbold, og vi gør det i perioder også. Men i tilgangen til spillet og i detaljegraden og strukturen må jeg sige, at vi i Danmark er godt med, siger Thomas Frank.

Og det siger han, selv om trænere, der er kommet fra Superligaen og til udlandet, har haft sparsomt med succes de senere år. Kasper Hjulmand vendte tilbage til Superligaen efter mindre end et år i tyske i Mainz, og Ståle Solbakken havde heller ikke den store succes i FC Köln og Wolverhampton. Allan Kuhn blev fyret efter bare én sæson i Malmö FF, selv om han vandt mesterskabet.

- Det er klart, at der er kæmpe forskel på at være cheftræner og stå i midten af orkanens øje og tage alle tæsk, når det ikke lige kører, man ikke lige får resultaterne eller ændrer noget taktisk. Derfor har jeg kæmpe respekt for kulturen. Men jeg er ikke i tvivl om, at man kan ændre kulturen, og man kan ændre måden at se tingene på. Man skal bare gå all in. Man skal selvfølgelig have en forståelse for nogle af tingene, det er jeg slet ikke i tvivl om. Og derfor kommer det også an på, hvor man kommer hen, også om en klub har et internationalt snit.

- Der er ingen tvivl om, at rollerne (som chef og assistent, red.) ikke kan sammenlignes. Der, hvor det kan sammenlignes, er i snakken om fodbold. Er der noget, hvor vi ikke er helt enige, snakker vi tingene igennem og finder den bedste løsning. Men der kan jeg ikke bare komme og ændre på noget, specielt hvis de andre vil en anden vej. Jeg kan prøve at påvirke, og det er en noget længere proces, når jeg er et led under, men det er også noget, der er med til at lære en, hvordan de andre tænker, og hvordan de gør tingene.

- Jeg skal være med til at præge tingene på træningsbanen og i detaljerne omkring kampene. Det skal jeg bidrage med, og det er jo bare en cadeau til Danmark, at vi kan bidrage med det. Vi har ikke noget at stå tilbage for i Danmark. Jeg oplever, at danske trænere er veluddannede, vidende og interesserede. Det er noget af det, vi kan bringe.

- Og for mig handler det også om at opleve. Jeg kunne godt være blevet træner i Danmark og være blevet cheftræner, men det var vigtigere for mig at komme ud og opleve noget andet. At komme ud som træner var sindssygt vigtigt for mig. Så handler det selvfølgelig om timing, og der var andre cheftrænermuligheder, som af den ene eller den anden grund ikke lige blev til noget. Det her kom, og det var spændende og noget, jeg gerne ville opleve. Og det lever jeg fuldt ud for nu.

Fremtidens Brentford-træner?
Den 43-årige dansker er som tidligere nævnt assistent for manager Dean Smith - en rolle, han har sammen med Richard O'Kelly. Og Franks opgave er derudover også at sikre, at den røde tråd til talenterne og spillerne på B-holdet er tydelig, så spillestilen på førsteholdet sidder i spillerne på B-holdet.

- Jeg indgår som en del af teamet og har ansvar for at strukturere træningen og indoktrinere spillestilen og gøre totalgraden højere på alt i forberedelsen af træningen op til den enkelte kamp. Og det er i alle afdelinger, hvor vi jo for eksempel har en analyseafdeling med tre mand på fuld tid. I Danmark er der nogle klubber, der har én, og nogle klubber har ingen. I Brøndby har de med Alexander Zorniger to. Det er det primære.

- Jeg skal også være bindeled til B-holdet, så vi kan få den røde tråd i form af spillestilen ned til B-holdet, men det har jeg ikke haft meget tid til endnu. Når man starter et nyt sted, tager man udgangspunkt i der, hvor man er i forhold til førsteholdet og får det til at køre. Men det er klart, at det skal jeg efterfølgende tage fat i, siger Thomas Frank, der oplever, at der bliver lyttet fra Dean Smith og assistent Richard O'Kelly, der er tæt forbundet:

- Det synes jeg bestemt, han (Dean Smith, red.) gør. Det skal han have ros for, når jeg kommer udefra og ind i noget, der har virket. Men de har selv været med til at vælge mig, og jeg synes, de lytter, når jeg kommer med input til træning og taktik. Ikke bare lytter, men også retter til efter mine forslag. Ikke 10 af 10 gange, men til den gode tide, og det betyder, at jeg enten har noget viden eller bare har været heldig. Lad os satse på viden, siger Thomas Frank.


Dean Smith, Brentford-manager. Foto: Julian Finney/Getty Images

Dean Smith og Richard O'Kelly kom sammen til Brentford, og hvis de gør det godt, er det nok ikke urealistisk, at de bliver headhuntet til en anden klub. Sammen. Og det er her, hvor Thomas Frank er ekstra interessant. For da Brentford ansatte den 43-årige danske fodboldtræner, fortalte klubbens danske sportsdirektør, Rasmus Ankersen, i et interview, at det var vigtigt at have en tredjemand, der kan bringe klubbens filosofi videre, skulle Smith og O'Kelly forlade klubben en dag.

Man fristes til at spørge, om Thomas Frank en dag kunne blive træner for Brentford.

- Jeg kender fodboldverdenen godt nok til at vide, at man hverken kan planlægge eller spå om fremtiden. Jeg kan godt forstå tanken, for i mange klubber, hvad er så tilbage, hvis staben bliver fjernet? Hvem skal køre det videre? Det er jo ikke til at sige, om man tager med dem, for der er jo ikke nogen, der har bundet sig op på noget. Det kan jo være, jeg tager med eller tager et helt andet sted hen. Jeg ved det ikke. Men en af grundende til, at jeg tog ud, var for at prøve noget andet og for at opleve en anden kultur og være træner i udlandet, som har været en stor ambition for mig længe. Bare gøre det. Og så må vi se, hvad der sker.

- Når du kommer et nyt sted, får du nye erfaringer, nye netværk, og der er nye ting, der åbner sig. Det er ikke til at planlægge, hvad der skal ske. Jeg gjorde det bare, fordi jeg ved, at nogle af de ting så kan ske ud i fremtiden. Og så kan det være, at jeg efter nogle år herovre - når vi har fået en fed livserfaring og har fået erfaringer på mange andre områder og er blevet klogere og dygtigere - vender tilbage til Superligaen.

- Jeg skal være cheftræner igen. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Thomas Frank.

Familien mangler
Thomas Frank siger 'vi' til snakken om livserfaring, men realiteten er, at det lige nu kun er Thomas Frank, der oplever. Familien er stadig i Danmark og flytter til London til sommer. Og det er lige nu er det sværeste ved jobbet for Thomas Frank, der aldrig har lagt skjul på, at han er et stort familiemenneske.

- De kommer til sommer, og det er klart den hårdeste del. At de ikke er her. Det er ualmindeligt hårdt, det må jeg sige. Men jeg kan omvendt også se lyset for enden af tunnellen nu. Det nærmer sig. De har været herovre i vinterferien, og de kommer igen til påske og sådan nogle ting. Og så tager jeg også en enkelt tur til Danmark, når det kan lade sig gøre, siger han.

Hård er den engelske række også. Med 46 kampe i sæsonen og to cupturneringer er der kampe hele tiden. Senest var Brentford i aktion tirsdag aften, hvor det blev til en sejr på 2-1 ude over traditionsklubben Sheffield Wednesday. Med den sejr ligger Thomas Frank og Brentford, der udover Frank og Ankersen har Lasse Vibe og Andreas Bjelland på førsteholdet og Justin Shaibo og Lukas Talbro på B-holdet, nummer 14 i the Championship med 10 point ned til nedrykningsstregen. Klubben mangler at spille 14 kampe.

Dermed ligner det, at Brentford også er at finde i den næstbedste engelske række næste sæson, selv om klubben har et af de mindste budgetter.