Slutspil eller ej: Alle muligheder er i spil i ny Superliga
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Generelle

Slutspil eller ej: Alle muligheder er i spil i ny Superliga

Alle interessenter skal høres i debatten om ny Superliga-struktur, fastslår Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen. Det er ikke et spørgsmål om slutspil eller ej, mener han.

Allerede til sommer kan det blive afgjort, om Superligaen skal have nyt format for fremtiden. Divisionsforeningen er således i fuld gang med arbejdet, der kan ende med en reformation af landets bedste række. Det bekræfter Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen over for tipsbladet.dk.

Divisionforeningen har således iværksat den proces, der skal munde ud i konkrete forslag til en ny struktur i Superligaen. Forventningen er, at man vil have et forslag til ny struktur klar i juni, så DBU's bestyrelse kan tage stilling til det. Hvis det lykkes, skal sæsonen 2015/16 fungere som overgangssæson, mens en potentiel ny Superliga kan begynde i 2016/17-sæsonen.

Og oplægget er, at der skal ske noget nyt med landets bedste række, der har haft sig nuværende format siden 1995/96-sæsonen.

- Man sætter ikke den her proces i gang for at ende med det samme. Som udgangspunkt vil vi se, om en ny dynamik kan løfte det sportslige niveau i dansk fodbold. Vi vil kigge på, om man kan lave en forandring, der kan skabe en god effekt, siger Claus Thomsen til tipsbladet.dk.

Der venter nu en proces, hvor Divisionsforeningen i samarbejde med det hollandske analysefirma Hypercube vil indsamle holdninger til ny struktur fra hele fodbold-Danmark.

- Der skal foretages en grundig analyse. Hvad er en god turneringsstruktur? Det skal vi i gang med nu, og vi skal spørge alle interessenter i dansk fodbold. Klubberne skal høres både på trænerside og i den øvrige ledelse, DBU skal involveres, spillerne skal inddrages, og vi skal også tale med resten af fodbold-Danmark: Fans, journalister, eksperter, myndigheder, tv; alle. Vi skal have alle de her input, hvorefter der laves en analyse, fortæller Thomsen.

Processen frem mod en ny Superliga-struktur består altså af to dele: Først skal der indsamles input til diskussionen om en ny model for ligaen; herefter laves en rapport med forskellige forslag til en ny Superliga-struktur, som klubberne skal diskutere. Først når man er enig om en ny model, kan forslaget blive vedtaget af DBU.

I flere medier er en model med slutspil i Superligaen blevet nævnt som en mulig ny løsning, fordi det hollandske firma Hypercube, som Divisionsforeningen samarbejder med, tidligere har anbefalet slutspil i belgisk fodbold. Claus Thomsen understreger dog, at det ikke er sikkert, at der indføres slutspil i Superligaen.

- Vi går ind til processen helt åbent. Slutspil er en lige så reel mulighed som ikke-slutspil. Det er ikke afgjort, for det er en proces, som alle er åbne om. Når diskussionen skal tages om ny struktur, skal den tages på baggrund af en analyse. Det handler ikke om slutspil eller ej. Derfor skal diskussionen heller ikke starte med formatet, for hvis man gør det, kan de forskellige parter ikke lade være med at sætte sig i et hjørne med armene over kors. Det er afgørende, at vi går åbent ind til diskussionen, mener Claus Thomsen.

Han mener ikke, at man på forhånd kan regne med, at det hollandske firma Hypercube vil anbefale slutspil i Danmark. Men han vil ikke på forhånd udelukke nogen modeller.

- De har sikkert også anbefalet andre modeller, men det er heldigvis en passioneret debat, når det handler om struktur. Kigger man på Champions League – den mest prestigefyldte turnering i verden – har de skiftet format flere gange. Den turnering består af flere elementer i form kvalifikation, gruppespil og slutspil, så nogle steder kan det godt fungere med en dynamisk sturktur. Jeg tror ikke, at det hollandske firma automatisk vil foreslå slutspil. Hvis det generelle input i analysen er, at man ikke kan leve med det, bliver det ikke forslået. De anbefaler ikke noget på forhånd, fastslår Divisionsforeningens direktør.

Divisionsforeningen vil senere onsdag udsende en pressemeddelelse om de mulige strukturændringer i Superligaen.