DBU's egen rådgiver advarer mod lovforslag: I strid med FIFA's regler
Illustration: DBU
Superliga

DBU's egen rådgiver advarer mod lovforslag: I strid med FIFA's regler

DBU er ved at overføre styringen med de bedste rækker og pokalturneringen til Divisionsforeningen. Unionens egen juridiske rådgiver slår alarm.

Lørdag i denne uge kan blive en skelsættende dag i dansk fodbold. På DBU's repræsentantskabsmøde skal de 146 delegerede blandt andet stemme om et forslag om at kontrollen og ejerskabet over Superligaen, divisionerne og pokalturneringen fra unionen til eliteklubbernes organisation, Divisionsforeningen. Politiken kalder det dansk fodbolds nok største strukturelle forandring i 25 år.

Hvis de delegerede stemmer ja, træder en allerede planlagt aftale i kraft. Den aftale er dog i strid med gældende regler i Danmark og udlandet, vurderer den gruppe af juridiske eksperter, som DBU selv har sat til at se på aftalen. Det advarede gruppen om allerede 10. januar. 

Nu råber advokat og uafhængigt medlem af gruppen Per Sjøqvist vagt i gevær. I et åbent brev til de 146 delegerede opfordrer han til at sige nej til forslaget.

- Hvis DBU’s bestyrelse, trods advarslen, insisterer på at sætte forslaget til afstemning, anbefaler jeg, at repræsentantskabet forkaster forslaget – med henblik på en tiltrængt tænkepause, hvor en åben høring og debat kan udfolde sig i overensstemmelse med principperne om åbenhed og good governance, og hvor det samtidig kan sikres, at intet foretages, der strider mod Fifa’s og Uefa’s love og regler eller mod overenskomsten, står der i brevet, som Politiken har set.

Forslaget kritiseres også af Spillerforeningen, der ikke har "set nogen papirer" og vil tage kontakt til DBU og Divisionsforeningen for at blive klogere på planerne. Direktør Mads Øland kritiserer med udgangspunkt i lovgruppen og Per Sjøqvists kritik. 

Hos Divisionsforeningen og DBU afvises kritikken dog. Førstnævnte fastholder, at aftalen er i overensstemmelse med FIFA's regler, og at ligaerne administrerer sig selv i en række lande som England, Tyskland og Belgien. 

DBU-formand Jesper Møller siger, at unionen har fået andre juridiske eksperter til at vurdere forslaget.

- Når der er flere jurister, vil der ofte være forskellige udlægninger af, hvordan tingene skal forstås. Vi har taget lovgruppens indstilling i betragtning, og det er derfor, at vi har undersøgt tingene grundigt. Men lovgruppen bestemmer ikke, hvad bestyrelsen skal indstille til repræsentantskabet. De rådgiver, vi lytter. Så må repræsentantskabet tage stilling til, hvad de synes, siger han.