Det lærte vi af Superligaen: Nordsjælland presset af skader
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Det lærte vi af Superligaen: Nordsjælland presset af skader

Niende runde i Superligaen er tæt på at være overstået, og vi kigger tilbage på kampene i Superligaen, hvor der var flere interessante ting, vi lærte.

De to oprykkerklubber fra Hobro IK og FC Helsingør kom i den grad ned på jorden igen, efter begge mandskaber kom fra weekendens kampe med et nederlag på fire mål. For Hobro var det et nederlag på 1-5 i FC Midtjylland, og FC Helsingør tabte med 0-4 hjemme til FC København.

Hobro ligger dog stadig nummer to i tabellen, mens FC Helsingør ligger nummer 12, så der er stadig positive tegn hos de to klubber, der trods alt mødte stærke mandskaber. For det var også en del af historien - altså at FC Midtjylland i det nye 3-4-3 system var markant bedre end Hobro, og at FC København ganske enkelt var både skarpere, klogere og stærkere end FC Helsingør.

Lad os se på, hvad vi lærte af kampene i Superligaen.

Skader presser FC Nordsjælland-holdet

Det lå i kortene, at FC Nordsjælland ville besejre AGF hjemme på eget kunstgræs. For det første havde hjemmeholdet inden mandagens kamp mod AGF en fremragende statistik mod Århus-holdet på banen i Farum, for det andet ligger FC Nordsjælland øverst i rækken, mens AGF inden opgøret lå i den dårlige halvdel.

Men det går ikke altid, som man tror i fodbold, og det gjorde det heller ikke mandag, hvor AGF var foran 2-0 og endte med at vinde 2-1 i Farum.

Og hvorfor gik det så sådan? AGF spillede bedst i 80 minutter og leverede en stærk præstation, men FC Nordsjælland så også ud til at mangle noget i spillet. I 3-4-3 opstillingen var venstre midtbane Mads "Mini" Pedersen ude med en skade, mens Godsway Donyoh som venstre angriber før kampen blev meldt ude for resten af 2017. I Patrick Mtiliga på venstre midtbane får FC Nordsjælland af gode ikke de samme gode og hurtige løb i dybden, og i Tobias Mikkelsen får FC Nordsjælland heller ikke den samme power og frækhed i feltet. Det manglede klubben mod AGF, og det er bekymrende, for den side har været en af Nordsjællands stærke kort denne sæson.

Det ser ud til, at skaderne presser Nordsjælland-holdet.

Fornyet tro i både FC København og FC Midtjylland

I FC Midtjylland har det ikke kørt på skinner indtil videre i sæsonen, og klubben har især defensivt haft problemer med at få tingene til at spille, og for FC København har det både offensivt og defensiv været en svær start på sæsonen.

Men begge klubber viste denne weekend, at pilen peger op.

De forsvarende mestre fra FC København ser ud til at have fundet melodien igen. Efter en sejr på 4-3 senest over FC Midtjylland i Telia Parken, blev det søndag til en sikker sejr på 4-0 ude over FC Helsingør, og klubben kunne glæde sig over, at både Pieros Sotiriou og Andrija Pavlovic scorede to gange hver i opgøret.

Og Midtjylland? Ja, her har et systemskifte givet træner Jess Thorup fornyet tro på, at der nu er gode tider på vej i Herning og Ikast, efter det senest blev til en sejr på 5-1 hjemme over Hobro. Klubben fik et hattrick fra nyindkøbet Alexander Sørloth, Paul Onuachu kom ind og scorede, og så var Jakob Poulsen igen i spilhumør.

Brøndby er i scoringskrise

Normalt hamrer de mål ind på stribe, men Brøndby IF har haft særdeles svært ved at finde målet de sidste par måneder. I Superligaen har Brøndby i august og september - vi snakker seks kampe - blot scoret fire mål.

Det er alt, alt for få mål for en klub, hvis spil er sat op til at spille frem i banen, og hvor man tilmed efterlader forsvarsspillerne højt i banen og i en mod en-sitautioner. Brøndby spiller med to angribere, spiller offensiv fodbold med et højt presspil og forsøger ofte at vinde bolden i meget gunstige situationer.

Men score det kan Zornigers mandskab ikke nok for tiden. Teemu Pukki er bænket, fordi han ikke laver mål, og senest startede Kamil Wilczek på banen uden at score. Hany Mukhtar har ikke scoret i denne sæson, og så er der Jan Kliment, der har scoret to af de fire mål. De sidste to blev scoret af Simon Tibbling, der indtil videre kun er startet på bænken, samt backen Johan Larsson.

Brøndby har ganske enkelt brug for flere mål, hvis klubben skal holde sig til i toppen - senest blev det til 0-0 hjemme mod AaB - en uge efter, at BIF spillede 1-1 i Odense, efter OB fik en mand smidt ud bare 10 minutter inde i opgøret. Tingene kan dog hurtigt vende, og Zorniger skal håbe på, at det begynder at blive stolpe ind.

Superliga Backstage giver et unikt indblik i det daglige virke i en Superliga-klub

Randers FC havde ambitioner om at komme med i top seks, men aktuelt er klubben sidst i Superligaen, og kvalerne og kampen for en sejr har været veldokumenteret i Discovery Networks' program "Superliga Backstage", hvor vi kommer med helt ind på ledelsesgangen og i omklædningsrummet.

Programmet giver et fint indblik i, hvor meget det betyder at vinde fodboldkampe, og hvor meget dårlige resultater og pres sætter sig i spillere, træner og direktør.

Senest oplevede vi Randers' ageren på transfermarkedet på sidstedagen i vinduet, og så oplevede vi, hvor stor en forløsning sejren over AGF var.

Det er med at nyde det unikke indblik, vi får, for aldrig før har vi som seere været med så langt i processen. Det er fedt.

Hvis man skal komme med nogle forslag til, hvordan programmet kan blive endnu skarpere - for det kan det - så bliver det, at holdet bag også skal gå efter personhistorierne. For eksempel fortalte Olafur Kristjansson i seneste afsnit om sin baggrund og sin brors død. Det giver et indblik i, hvad Kristjansson har oplevet, og hvorfor han måske er meget kølig omkring hele snakken om en mulig fyring. Han har ganske enkelt oplevet det, der er værre end en trænerfyring.

For eksempel kunne man allerede i afsnit to have fortalt historien om Nikola Djurdjic og valgt at følge angriberen i nogle dage. Hvem er han? Angriberen var totalt blottet for selvtillid, efter Randers spillede 1-1 hjemme mod Silkeborg, og Djurdjic misbrugte en kæmpe chance, da Randers var foran 1-0. Han gik til Gravgaard og næsten bad om at blive fyret. Hvad er det, der gør, at han siger, som han gør, og hvad fortæller det om Djurdjic, at han ikke bare møder op og hæver sin løn, som man måske har set andre spillere gøre i Superligaen, selv om det ikke kører på banen?

Det kunne man måske bruge noget tid på at fortælle, for det vil helt sikkert være en god historie i den "større" historie om Randers FC.

Programmet får vores varmeste anbefalinger, og har man ikke set det, kan du se det herunder: