Divisionsforeningen går i rette med politiet: Kampe planlægges ikke for sent
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Divisionsforeningen går i rette med politiet: Kampe planlægges ikke for sent

Politiet videregav i går fejlagtige påstande i en artikel om omkostningerne ved sen planlægning af Superliga-kampe, mener Divisionsforeningen.

Torsdag bragte Fagbladet Dansk Politi en artikel, som vi også citerede på tipsbladet.dk, hvor politiet oplyste, at det koster samfundet millioner af kroner, når Superliga-kampe flyttes med kort varsel. Den artikel indeholdt dog en række forkerte påstande, mener Divisionsforeningen, som afvikler Superligaen.

- Det irriterer os voldsomt, når de bare flytter en kamp, og er - set fra mit synspunkt - også urimeligt mod politifolk og skatteborgere. Skal tv-selskaberne virkelig styre politiet?" spurgte Lars Wolsgaard, næstformand i Politiforeningen hos Vestegnens Politi, retorisk.

Men det er ikke tv-selskaberne, der laver planlægningen.

- Det er alene Divisionsforeningen. Planlægningen laves efter aftale med politiet med minimum fire ugers varsel – dog kan der i slutspillet være tilfælde med kortere varsel, hvis det endnu ikke er kendt, hvem der møder hvem. I tilfælde med højrisiko kampe får politiet, hvis de beder om det, dog altid varsel tidligere end fire uger før, skriver Divisionsforeningen i en pressemeddelelse.

Fagbladet skrev desuden, at det var en dyr fornøjelse, da kampen mellem Brøndby IF og FC København den 17. april blev flyttet. Den blev fastlagt 21. marts, altså lige under fire uger før, som er den tidsfrist, politiet bruger til at lægge beredskabsplaner.

Heller ikke det stemmer, mener Divisionsforeningen.

- Der var ikke tale om kort planlægning. Allerede på et møde den 5. december med politiet, hvor emnet var derbyet i februar, blev der talt om de to derby opgør i slutspillet. Her blev politiet gjort bekendt med, at de ville blive placeret i runde 29 og runde 33. Og på et møde den 10. marts blev det endeligt aftalt, hvilket tidspunkt på dagen kampene kunne have kick-off henholdsvis den 17. april og 14. maj. Altså fem uger og 3 dage før den første kamp – og mere end ni uger før den anden kamp.

Divisionsforeningens pressemeddelelse indeholder en række svar på de fremstillede påstande i Fagbladet Dansk Politi. Du kan læse hele meddelelsen her.

Påstand: Tv-selskaber og Divisionsforeningen ødelægger planlægningen.

SVAR: Det er ikke TV, der laver planlægningen, det er alene Divisionsforeningen. Planlægningen laves efter aftale med politiet med minimum fire ugers varsel – dog kan der i slutspillet være tilfælde med kortere varsel, hvis det endnu ikke er kendt, hvem der møder hvem. I tilfælde med højrisiko kampe får politiet, hvis de beder om det, dog altid varsel tidligere end fire uger før.

Påstand: Alene den korte planlægning af Brøndby/FCK-kampen i april trak måske en million kroner ekstra ud af budgetterne + Når spilletidspunktet fastlægges med kortere varsel end fire uger, som eksempelvis skete med kampen 17. april.

SVAR: Der var ikke tale om kort planlægning. Allerede på et møde den 5. december med politiet, hvor emnet var derbyet i februar, blev der talt om de to derby opgør i slutspillet. Her blev politiet gjort bekendt med, at de ville blive placeret i runde 29 og runde 33. Og på et møde den 10. marts blev det endeligt aftalt, hvilket tidspunkt på dagen kampene kunne have kick-off henholdsvis den 17. april og 14. maj. Altså fem uger og 3 dage før den første kamp – og mere end ni uger før den anden kamp.

Påstand: Flytning af kampe sker oftere med den ny turnerings-struktur.

SVAR: Kampene flyttes ikke oftere med den nye struktur. Når de planlægges bliver de meget sjældent flyttet efterfølgende. Det er faktisk ikke sket en eneste gang i denne sæson, at en kamp er blevet flyttet, efter den er blevet officielt planlagt. Dog sker det indimellem at kampe placeres med mindre end fire ugers varsel – fx i pokalturneringen, hvor det er nødvendigt at vide, hvilke hold der går videre, førend kampen kan planlægges, da det det skal passe sammen med klubbens øvrige kampe. Derudover også i dele af slutspillet af samme årsag. Fx før det vides hvem Brøndby skal møde i en given runde - og om det er på ude eller hjemmebane, så er det ikke muligt at give brugbart info til politiet eller andre.

Påstand: Eksempelvis når Brøndby tager imod Lyngby i aften. Den kamp blev flyttet for ni dage siden fra 17. til 18. maj.

SVAR: Den kamp har ALDRIG været placeret den 17. maj. Den kamp og de øvrige i runde 34 blev fastlagt, så snart det var muligt efter runde 32. Først der vidste vi hvilke hold, der skulle mødes i rundens playoff kampe. At Brøndby skulle møde Lyngby i Mesterskabsspillet var dog kendt allerede den 21. marts, og hvis politiet havde orienteret os om, at den kamp var en risiko kamp, så kunne vi godt have placeret den væsentligt tidligere end efter runde 32.

Påstand: Vi havde et eksempel så sent som i påsken, hvor en pokalkamp mellem Randers og Brøndby blev flyttet med kort varsel fra en hverdagsaften den 6. april og til Skærtorsdag ugen efter. Flytningen blev meldt ud den 23. marts.

SVAR: Kampen var ikke på noget tidspunkt planlagt til d. 6. april. Det tidspunkt var et, der blev diskuteret hos klubberne, men efter ønske fra en af klubberne (ikke tv) blev kampen til sidst placeret skærtorsdag. Kampen kunne ikke blive fastlagt tidligere end efter sidst runde i grundspillet, da placering af pokalkampe hænger sammen med tilrettelæggelsen af Alka Superliga runder. For øvrigt var det ikke den 23. marts, der blev sendt mail ud om placeringen, men den 22. marts.

Påstand: Problemet er meget større nu med den nye turneringsstruktur. Efter grundspillet var færdigspillet den 19. marts, blev kampprogrammet for de efterfølgende kampe først meldt endeligt ud den 24. marts. De første kampe derefter blev spillet den 31. marts.

SVAR: nej mailen om tilrettelæggelsen af runde 27-32 blev sendt ud onsdag d. 22. marts ikke den 24. Og Københavner derbyet, som politiet have ønsket tidligere kendskab til, var de orienteret om mere end fire uger før.

Påstand: Der går op mod en uge, efter kampene er færdigspillede i grundspillet, indtil Divisionsforeningen, klubberne og ikke mindst tv- rettighederne har planlagt de efterfølgende kampe. Det er en dyr måde for de forskellige politikredse og en meget lidt personalevenlig måde, siger foreningsformanden.

SVAR: nej der gik ikke op mod en uge. De sidste kampe i grundspillet blev spillet søndag aften. Mandag fodres et computerprogram med alt information og ønsker fra fx klubber, politi og andre – og der produceres forskellige versioner. Programudvalget mødtes tidligt tirsdag morgen, og der blev det endelige program bestemt. Derefter fik tv et par timer til at vælge tv kampe. De valg blev efterfølgende gennemgået i Divisionsforeningen og rokeret rundt, så de passer med gældende regler og praksis for afvikling af kampe. Efterfølgende blev programmet sendt ud til klubberne for kommentarer og onsdag sidst på eftermiddagen blev programmet offentliggjort. Altså mindre end halvandet døgn efter at kampprogrammet var lavet og mindre end tre døgn efter sidste kamp i grundspillet var færdigspillet.