FCM-guldjagten: Det er fedt at vi er så kyniske
Foto: Ernst van Norde / Polfoto
Superliga

FCM-guldjagten: Det er fedt at vi er så kyniske

”Vi vil ligge side om side med FC København de næste mange år,” siger Kristian Bak, der elsker at se FC København som underdog. Sammen med den 32-årige FCM-anfører slår vi ned på fem nøglebegivenheder i Baks fem år siden returen til FC Midtjylland, som er med til at forklare holdets guldkurs.

Bragt i Tipsbladet 15. maj
Kristian Bak humper langs sidelinjen på håndboldbanen Ikast Hallen.
 
Oppe i loungen på anden sal lægger personalet hvide duge på bordene, så der er klar til de spisende gæster til en europæisk finale for FC Midtjyllands håndboldhold, der 48 timer senere vinder pokalvindernes turnering over franske Fleury Loiret. Kristian Bak har roet og kan også cykle, men mere bliver det ikke til efter en skade i Hobro-kampen, der også truer FCK-braget.
 
Det har været et tema i denne sæson. Et sammenstød med Stephan Andersen i august kostede to måneder uden Superliga-fodbold på grund af et delvist overrevet ledbånd i det ene knæ, og netop som guldet er kommet indenfor synsvidde på Heden røg højre backen så ud efter 18 minutter i Hobro.
 
”Jeg er nødt til at kigge på, at jeg har været med til at spille os i den nuværende position. Jeg er nødt til at tænke sådan, eller forsøge, for det er et helvede at sidde ude. Jeg kan slet ikke rumme det, det er forfærdeligt. Jeg har det lige så ringe og er lige så glad, når jeg sidder ude af en kamp, som når jeg er med til at vinde eller tabe på banen.”
 
2011: Frustrationer
Kristian Bak er i fint humør trods skaden – det er svært andet, når barndomsklubben ligger nummer et og forsvarsspilleren ikke har spillet for andre klubber de 256 gange, han har spillet Superliga-kamp. Fint er måske så meget sagt, når man som Kristian Bak søger alle forsvarlige metoder til at blive klar til guldkampen mod FC København. Men sammenlignet med de fire foregående sæsoner har 2014/2015 været som en drøm for FCM-anføreren, uanset det skadede ledbånd fra midt-august til midt-oktober og den nuværende limbo.
 
”André [Rømer] og jeg deler den højre back, fordi jeg kommer ud for nogle mærkelige ting. I denne sæson har jeg kun været ude på grund af svinestreger, og det er positivt, at det er forklaringen i stedet for alle mulige følgeskader. Jeg blev jo skadet igen og igen i mine første to år tilbage i klubben, fordi jeg aldrig var i form, og der er stor forskel fra dengang til nu,” siger Kristian Bak.
 
Det var egentlig ikke meningen, at det var her i 2015, Kristian Bak skulle spille en lederrolle for FC Midtjylland på vejen mod et mesterskab.
For det første lignede 2014 sidste forsøg, indtil Matthew Benham trådte ind på scenen i Herning. Men det var allerede tilbage i 2010, forsvarsspilleren blev købt tilbage fra Heerenveen, og det var med store forhåbninger.
 
Winston Reid var lige solgt til West Ham for et stykke over 30 millioner kroner, og selvom 2009/2010 kun gav en sjetteplads efter skiftet fra Thomas Thomasberg til Allan Kuhn som cheftræner i august 2009, var håbet, at FC Midtjylland med Bak i hjertet af forsvaret igen kunne presse på i toppen.
 
FC Midtjylland blev firer og treer i 2011 og 2012. Men det var langt fra med Kristian Bak som bedste spiller på banen – tværtimod ødelagde gentagne skader den højtbetalte forsvarsspillers sæsoner og præstationer. Han kostede mål og var helt ved siden af det billede, Bak selv og omverdenen havde en energisk anfører, der i 2007 spillede FCM til sølv.
 
”Jeg kan mærke på mine præstationer i dag, at jeg er i form. Tidligere var jeg der bare,” siger Kristian Bak.
 
”Hvis jeg i dag havde meldt mig klar og spillet, som jeg gjorde i de to første sæsoner tilbage i FC Midtjylland, havde klubben stensikkert købt en anden højre back. Det havde træneren gjort sådan her [knipser med fingrene],” siger Kristian Bak.
 
”Glen meldte ud inden denne halvsæson, at ligegyldigt hvad stillede han kun med spillere, der var 100 procent klar. Han hentydede til en bred vifte af spillere. Før i tiden spillede jeg, hvis jeg var 70 procent klar, og sådan har det også været med andre af de bærende kræfter. Det er helt anderledes i dag. Det må også være fedt som træner. Det var først til OB-kampen, at vi havde en lille kabale, der skulle gå op med mig, Jim [Larsen] og Erik [Sviatchenko] ude. Jeg er overhovedet ikke bange for de kampe, der kommer,” siger Kristian Bak.
 
2012: Lukningstruet
De sidste fem runder er alt, der betyder noget for FC Midtjylland lige nu, så tæt på klubbens første titel. Men i det store billede er en mikroskopisk risiko for en andenplads et luksusproblem.
 
Da FC Midtjylland i 2012 fik bronze og begyndte at spille med Kristian Bak som højre back, var der krise i FC Midtjylland. Pengekassen var ved at være tom i slutningen af året, og siden foråret havde der været åben fløjkrig i klubbens ejerkreds efter Jens Ørgaards stop som sportsdirektør. FC Midtjylland lå nær nedrykningsstregen i lange perioder, og Glen Riddersholms jobsikkerhed blev for første og hidtil eneste gang sat til debat i offentligheden. Anfører Kristian Bak var sammen med Glen Riddersholm bindeleddet mellem den nye direktør Claus Steinlein og truppen, og ligesom i sommeren 2014 lignede det et totaludsalg i januar 2013, indtil 20 millioner kroner fra en storstilet playersponsorat-aftale reddede økonomien endnu et stykke tid.
 
”Det var en forfærdelig tid. Vi gik med mange spørgsmål om, hvad den reelle grund [til Ørgaards opsigelse] var. Det var Ørgaard, der havde hentet mig hjem på den store kontrakt, og så stod jeg pludselig i en klub, der var økonomisk i knæ, og skulle snakke med Steinlein i stedet. Jeg var på hans kontor to gange om ugen for at finde måder, vi kunne spare penge. Det kunne ikke undgås, at det smittede af på banen, selvom vi sagde, at vi kun tænkte på at spille fodbold. Det fyldte rigtig meget, selvfølgelig gjorde det det hos mange af os,” siger Kristian Bak.
 
”Jeg var derude, hvor jeg troede, at hvis jeg ikke personligt gik ned i løn, ville klubben gå konkurs. Det hele var måned til måned. Det er en ren drøm med den hverdag, vi har i dag. Selv hvis vi lå midt i rækken ville det være det rene ingenting sammenlignet med den tid. Det var ikke sjovt at være den bedst betalte i klubben. Jeg var glad for at bo i Silkeborg dengang, og jeg fik stadig meget at høre for det.”
 
2014: Tre nederlag på stribe
FC Københavns spillere og cheftræner skal naturligvis gå efter sejr søndag i Herning og håbe, FC Midtjylland får den første, længere nedtur i sæsonen på det værst mulige tidspunkt. 
 
Et tabt FCM-mesterskab i de tre næste uger ville være langt mere iøjenfaldende end nul point i de sidste tre runder i 2014, som sendte FC Midtjylland fra første- til tredjepladsen i Superligaen. Og det siger ikke så lidt.
 
De tre nederlag sved. På det tidspunkt vidste ingen andre end Claus Steinlein og FC Midtjyllands bestyrelse, at der var seriøse forhandlinger med Matthew Benham om en overtagelse af FC Midtjylland, og de forhandlinger havde været nemmere at lukke, hvis FC Midtjylland skulle spille Champions League-kvalifikation i stedet for Europa League.
Det lignede FC Midtjyllands sidste chance i adskillige år for guld – og det troede Kristian Bak også.
 
”At det gik sådan i de tre kampe er jeg helt sikker på skyldes, at vi ikke har vundet et trofæ, at vi ikke har erfaring med at vinde titler. Der gik mentalt kuller i det for os, plus at vi ikke havde en trup, der var stærk nok til at holde hjem. Vi har også skadede spillere i dag, ligesom vi havde det for et år siden, men med den nuværende trup kan vi meget bedre bære det. Jeg synes, vi har det stærkeste hold i ligaen med Pusic eller ”Duncan” på bænken, Ureña, mange andre. Der er nærmest ikke en af de spillere på bænken, som ikke ville være interessante for de fleste andre klubber i Superligaen,” siger Kristian Bak.
 
I de tre kampe tabte FC Midtjylland til Brøndby IF, FC København og SønderjyskE. Jeppe Curth, der spillede i FC Midtjylland i efteråret 2013 og AaB i foråret 2014 bemærkede en forskel i roen eller manglen på samme i de to trupper.
 
”Hvis de tanker begynder at sætte sig hos folk, der har ikke vundet en titel før, og det her er inklusiv mig selv, så kan man mærke det. I omklædningsrummet, på banen. Man kigger slet ikke på hinanden på samme måde i kampene. I dag kigger vi på hinanden og samler hinanden op, så snart der er den mindste modgang,” siger Kristian Bak.
 
”Vi kommer videre og får sammen lagt en plan, hvor vi for eksempel i Brøndby i maj sidste år blev kørt rundt i manegen. Den kamp var forfærdelig. I 2. halvleg mod SønderjyskE var vi stivfrosne og tænkte slet ikke på at spille fodbold, selvom vi var foran og havde styret 1. halvleg. I dag er vores typer og vores mentale niveau så stærkt, at der skal rigtig meget til at slå os ud. Taber vi et par kampe i de næste runder betydet det ingenting for næste præstation, hvor vi førhen tænkte ”hvad nu hvis”. Glen og vores mentaltræner René fortjener en stor del af æren. René har kørt nogle forløb med mentaltræning af spillere, som er blevet helt anderledes.” 
 
2015: Spillet i hovedet
FC Midtjyllands stærke trup er en direkte konsekvens af pengene fra Shrinivas Dempo i 2012 og Matthew Benham i 2014 og 2015. At FC Midtjylland endelig spiller som et ægte tophold er Glen Riddersholms, trænernes og truppens fortjeneste, mener Kristian Bak. 
 
Pædagoguddannede Glen Riddersholm har aktivt arbejdet på at gøre spillerne og klubben mentalt stærkere, blandt andet med mentaltræneren Rene Petersens hjælp og BS Christiansens input. Taktik, fysik og teknisk kunnen har FC Midtjylland altid arbejdet med, men for Kristian Bak har Riddersholms og de øvrige træneres fokus på arbejdet i hovedet gjort den helt store sportslige forskel.
 
”Vi var på træningslejr i Portugal i den periode, hvor jeg var værst kørende. Vi sad i en rundkreds og skulle snakke om personlige ting, det var en øvelse, BS Christiansen stod bag. Mads Albæk sagde, at jeg var megasej, og at jeg havde en masse kvaliteter, han gerne ville have som anfører. Men han syntes, at når jeg var den, han og de andre unge skulle læne sig op ad, skulle jeg ikke have alle de frustrationer, jeg havde. De skabte utryghed. At snakke om tingene på den måde betyder vildt meget. Det er fint, at træneren eller ens forældre siger det – når det var min højre hånd på banen, der sagde det, betød det enormt meget. Det er normalt, at man snakker om ting i krogene i en fodboldklub. Her snakker vi om de mindste ting – så er de væk. Det betyder meget,” siger Kristian Bak.
 
”Jeg er nok en person, det kan være svært at sige noget til, for jeg kan jo godt blive lidt sur og sådan. Der er jeg også blevet anderledes. Der er flere, jeg snakker med på og udenfor banen, måske også fordi de ved, at jeg ikke er så sur, som jeg var engang,” siger Kristian Bak.
 
Noget, der har irriteret Kristian Bak i en stor del af karrieren, har været FC Midtjyllands tendens til at overpræstere mod de bedste hold og være ustabil resten af sæsonen. Om der er statistisk belæg for midtjysk ustabilitet er uvist, men i mange år var det en stående sandhed i FC Midtjylland, at kampe som søndagens mod FC København bragte det bedste ud af truppen.
 
”Det var noget værre skidt, for hele holdet var mere sat op til de store kampe end til dem, vi skulle vinde. Det er helt væk. Under Glen i de to seneste år har vi vendt om på den akilleshæl. Som vi jo faktisk har haft, siden klubben blev dannet i 1999. Alle de mentale svagheder, vi har haft, hold vi har ment, vi havde det svært imod, statistikker, vi mente var imod os, dem har vi vendt på hovedet og evnet at koncentrere os om de enkelte kampe,” siger Kristian Bak om et forløb, der tog yderligere fart i denne sæson.
 
”I de første par måneder tænkte mange af os: ”Hvad er det her for noget, det har intet med fodbold at gøre”. Nu kan vi alle se, hvad det har gjort for holdet. Det mentale er lige så vigtigt som det, vi gør på banen. Det er blevet en overbevisning i truppen, og derfor har flere og flere af egen vilje taget et forløb med Rene [Petersen]. Jeg er selv af den gamle skole, men det her har betydet ufattelig meget. Vi har lært at tænke som et mesterhold. At vi skal vinde hver eneste gang og vinde mesterskabet, i stedet for at vi ser os selv som underdog, at vi ”vinder hvis vi vinder”.”
 
”Til hver eneste træning er det vores erklærede mål, at vi træner for at vinde guld. Det har Glen aldrig været i nærheden af at sige til os. Det låg er taget af, og det har gjort, at vi hviler meget mere i os selv. Vi vil det samme, og det vil være en katastrofe, hvis vi ikke vinder guld. Det havde vi aldrig turdet sig tidligere,” siger Kristian Bak.
 
”Vi spiller ikke prangende, vi spiller på mange måder, ligesom vi har gjort i årevis. Men der er kommet en kynisme i vores spil og i spillerne. I løbet af denne sæson er det meget få personlige fejl, jeg kan komme i tanker om. I tidligere sæsoner lavede vi dem hele tiden, fordi vi ikke var klar i hovedet. Det er fedt, at vi er så kyniske.”
 
Skulle det tage, indtil Kristian Bak var i 30’erne? Åbenbart. De næste uger vil vise, om 16-årige FC Midtjylland også holder det sidste stykke i mål uden at lade sig påvirke af et eventuelt nederlag til FC København.
 
”Det er helt utroligt. Jeg har talt med min far om det tankevækkende i, at man i en så sen alder kan blive bevidst om det mentales betydning. Min indstilling har altid været, at der ikke var nogen, der skulle fortælle mig noget. Men det har ændret sig fuldstændig, og det kan aflæses direkte i mine præstationer.”
 
17. maj 2015: FCM-FCK 
Kristian Bak debuterede en oktober-dag i 2001. Det var i Parken, lidt over et halvt år efter, at nuværende FCK-træner Ståle Solbakken var faldet om med hjertestop på KB’s træningsanlæg. Christian Poulsen og Morten Skoubo scorede målene den dag, og FCK-kampene har siden været en målestok for FC Midtjyllands udvikling som klub. I 2007 tabte FC Midtjylland en hjemmekamp til københavnerne, hvilket lukkede den sidste chance for FCM-guld det år, og sidste maj scorede Cristian Bolaños i overtiden et mål, der gav AaB mesterskabet og endte med at koste FCM andenpladsen.
 
I december tabte FC Midtjylland stort i Parken uden Kristian Bak, samme sted hvor FC Midtjylland vandt 2-1 i august på et mål og en stor indsats af Bak, der altså også blev skadet i slutminutterne og sad ude i to måneder.
 
”Jeg skal love for, at han ramte ind i mig. Det var en af mine mange slagskader,” siger Kristian Bak med et smil.
 
”Det er blevet stort med den rivalisering, især før denne sæson. De har lagt sig lidt ned igen derovre og har sagt, at de har opgivet mesterskabet. Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig før sæsonen. De tager underdog-rollen, og det er fint, for vi er stærkere end dem på alle punkter. Jeg er slet ikke nervøs for den kamp. Jeg ser ikke FC København som stærkere end os, og de har bestemt også skader,” siger Kristian Bak.
 
”Det er rigtig sjovt i dag, og jeg tror, at vi vil ligge side om side med FC København de næste mange år. Jeg kan ikke forestille mig, at vi falder i niveau. Vi får en skarp trup og en god økonomi, og med Glen som træner vil det give gode resultater. Vi kan vinde alle kampe her i Danmark. Tidligere har FCK været et hold, vi meget gerne ville slå. I dag er min fornemmelse, at det også er FCM, man meget gerne vil slå. I udtalelserne til pressen er kampe mod FC Midtjylland nu nogen, man meget gerne vil vinde, ligesom FC
 
København tidligere var den helt store kamp. Det er rigtig fedt, at vi er blevet den store modstander, det har vi kæmpet for. Jeg kan mærke respekten, når vi kommer på udebane. Modstanderne indstiller sig efter vores styrker. Folk har virkelig respekt for den enhed, vi er.” siger Kristian Bak.