Hobro-chef efter Helsingør-oprykning: Deltid i Superligaen var ikke sundt
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Hobro-chef efter Helsingør-oprykning: Deltid i Superligaen var ikke sundt

Det havde store personlige omkostninger for Hobro-spillerne, da de skulle spille Superliga, samtidig med at de passede job eller studie ved siden af, fortæller sportschefen med udsigt til FC Helsingør i en lignende situation.

Med et af de mindste budgetter og nogle af de mest beskedne forventninger i 1. division rykkede FC Helsingør op i Superligaen. Nu skal deltidsprofferne bide skeer med landets bedste og mest professionelle spillere, mens de passer deres job eller studie ved siden af.

Historien lyder bekendt, for den er i grove træk en gentagelse af Hobro IK's fra 2014. Dengang fik den lille forening fra den lille provinsby Danmark til at blive forelsket i fortællingen om de gæve gutter, der var lige så meget kammerater som fodboldspillere. 

Men tankerne om, at det var gavnligt for det hele menneske at have andet end fodbolden at gå op i, stødte hårdt sammen med virkeligheden. Med tiden gik Hobro væk fra hyggestemningen og er i dag en fuldtidsprofessionel fodboldklub. 

Årsagen er, at de blev klogere.

- Jeg ville gerne have, at drengene havde noget ved siden, så vi fik tanken om det hele menneske med og fik det til at gå op i en højere enhed. Det, jeg reelt erfarede, da vi kom i Superligaen, var, at hvis vi har ambitioner om at være med i top 17 i dansk fodbold - og det har vi - så skal spillerne have bedre vilkår, fortæller sportschef Jens Hammer Sørensen.

- Når vi kom hjem fra Parken klokken tre om natten, og selv om det hjalp at vinde 3-0, så var det bare hårdt at skulle op og undervise klokken otte. Man var træt og uoplagt, når man så kom hjem fra træning bagefter. Så gik det ud over det hele menneske, fordi der ikke var overskud til konen og børnene.

Jens Hammer Sørensen har især ét eksempel, der understreger hans pointe. Det gik for alvor op for ham, at Hobro måtte forsøge at blive en deltidsklub, da holdet havde spillet det første halve år i Superligaen. 

Forud var gået en hård oprykningssæson, hvor holdet var ved at smide det hele på gulvet, næsten ingen sommerferie og et efterår, der sluttede 8. december i Slagelse. 

- Martin Thomsen havde glædet sig til at komme hjem og lege med sine piger og være noget for sin kone og sine børn. "Hvad du, hvad jeg lavede i december?" sagde han til mig. "Jeg sov."

- Kroppen havde kørt på for højt et niveau i lang tid. Det er ikke sundt. Det gjorde, at jeg blev overbevist om, at vi skulle have fuldtid. Det var noget, jeg måtte sande, efter jeg erfarede det... Ikke på min egen, men spillernes kroppe, siger sportschefen.

Det er ikke en opfordring til FC Helsingør, det er jo eksempelvis slet ikke sikkert, at klubben har samme ambition om at etablere sig i top 17. Jens Hammer Sørensen kan bare konstatere, hvilke erfaringer han gjorde sig i en situation, der lignede.

Med top 17 i Danmark mener han enten Superliga eller en af de tre øverste pladser i 1. division. Den ambition levede klubben op til i den forgangne sæson, da den rykkede direkte tilbage i Superligaen. Det har bekræftet sportschefen i hans erfaring.

- Hvis vi skal være med på det niveau, kræver det, at fodboldspillerne har ordentlige rammer, siger han.