Talentkrig: Få hele historien her
Illustration
Superliga

Talentkrig: Få hele historien her

Tipsbladet.dk har i løbet af efteråret haft fokus på talentkrigen i dansk fodbold. Her giver vi dig sagen kort.

Krigen om dansk fodbolds største talenter raser for alvor. I kølvandet på Brøndbys storsatsning fra april, Brøndby Masterclass, har tipsbladet.dk valgt at se nærmere på satsningen og talentkrigen i dansk fodbold i en serie, vi kalder talentkrig.

For krigen i dansk fodbold raser og kommer til at rase de næste år. Jagten på talenterne er sat ind, og klubberne går til stadighed længere for at sikre sig dansk fodbolds kommende stjerner. FC Midtjylland har tidligere rykket grænserne for rekruttering af talenter ved at håndplukke spillere på Sjælland og Fyn, hvilket var en uskreven regel. Nu er det normen at gøre. Og et udtryk for, at grænserne løbende ændrer sig.

Med Brøndby-satsningen Masterclass går klubben fra Vestegnen skridtet længere. Samarbejdsklubber får store økonomiske bidrag for at gå hånd i hånd med Brøndby. Og da klubber ikke må kontakte talenter, før de er blevet U/13 spillere, sikrer Brøndby også en første indirekte kontakt til spillere, der gerne skal ende i Brøndby. 

Så i stedet for at skrive kontrakt med et 10-årigt talent (Børn skal være 14 og et halvt, før de må skrive kontrakt), skriver Brøndby faktisk kontrakt med en hel klub og sikrer en indgangsvinkel til et talent den vej igennem. Og for samarbejdsklubberne er der et økonomisk incitament til at opfordre de unge spillere til at vælge Brøndby IF som klub.

Men klubber som OB og FC Midtjylland har allerede afvist, at de falder på halen over tiltaget. Og de vil kæmpe om talenterne. Talentkrigen er altså i fuld gang.

Vi giver dig her et kort oprids af, hvad vi har skrevet, så du nemmere kan danne dig et overblik. Læs hele historierne ved at klikke på overskriften til teksterne.

Brøndby IF lancerer Masterclass
Daniel Agger, Thomas Kahlenberg, Peter Schmeichel. Brøndby IF har produceret mange store spillere gennem årene, men i de sidste 10 år har udbyttet af de store talenter i klubben været begrænset. Derfor lancerer Brøndby IF i april projektet Masterclass, der har til formål at brødføde klubbens førstehold med talenter. Klubben vil have mellem otte og 10 samarbejdsklubber, og målsætningen er ambitiøs. Brøndby skal i 2018 have en trup, hvor 50 procent af spillerne har været gennem Masterclass. Satsningen er historisk, fordi Brøndby betaler seksciftet beløb til samarbejdsklubberne, der også får 30 dages træning fra Brøndby-trænere, og fordi klubben indgår samarbejdsaftaler med klubber i blandt andet Jylland. Klubber, der per tradition har samarbejdet med en regional Superliga-klub.

Brøndby IF snyder OB
Anders K. Jakobsen og Jacob Rasmussen, lige skiftet til Schalke 04, er begge med fortid i Næsby. Den fynske klub har længe samarbejdet med OB, men dropper pludseligt samarbejdet med OB for i stedet at samarbejdet med Brøndby IF. Noget, der gør ondt på OB.

Holstebro bliver ikke et tab for FCM
FC Midtjylland, der tidligere selv har flyttet grænserne for, hvordan man kan rekruttere talenter, ser ikke det store problem i, at Brøndby IF indgår et samarbejde med Holstebro Boldklub. Det til trods for, at Holstebro nærmest er placeret i FCM's baghave.

Er Masterclass bare varm luft
Mens tabet af Holstebro som samarbejdsklub ikke generer FC Midtjylland, så er klubbens øveste ledelse alligevel ude med riven. For hvad vil Brøndby IF egentlig med Masterclass-projektet, og er projektet i virkeligheden bare varm luft? Rasmus Ankersen er ikke sikker på Brøndbys satsning.

Få vindere og mange tabere
Tipsbladet.dk kommer i denne blog af journalist Martin Davidsen også med sit bud på, hvorfor Masterclass kan blive en gevinst for dansk fodbold. Og hvorfor det kan blive problematisk for dansk fodbold.

Også Randers undrer sig over projektet
Hvad vil Brøndby IF med Masterclass? Randers FC stiller også spørgsmålet og spørger, om det i virkeligheden er et kommercielt tiltag. I samme ombæring kommer Hobro også på banen og ser positivt på Brøndby-projektet.

Talentfabrikken B93 mærker konkurrencen
B93 har stor tradition for at lave dygtige spillere. Senest Bashkim Kadrii, Mathias "Zanka" Jørgensen og Jores Okore. Men klubben fra Østerbro mærker også den stigende kamp om talenterne og den jagt, der er kommet på talenter helt ned til omkring 10-års alderen.

Brøndby IF har et af de yngste hold i Superligaen
Talentsatsningen i Brøndby har modtaget kritik fra flere Superliga-klubber, men ser man på Brøndbys hold, er det et af de yngste i Superligaen. Tipsbladet.dk har talt op på alderen i Superliga-klubberne.

Masterclass skal løfte dansk fodbold
Per Rud, sportschef i Brøndby IF, afviser, at Masterclass er varm luft. Det er en ambitiøs satsning, der skal sikre Brøndby en masse nye talenter. Og det kommer til at løfte dansk fodbold som helhed, mener sportschefen.

Thomas Frank skal præstere nu
Brøndby har handlet stort ind på transfermarkedet, og det betyder, at færre af klubbens egne ungdomsspillere får chancen. Brøndbys målssætning er medaljer hvert år og guld senest i 2018. Men kan Thomas Frank tillade sig at give unge spillere spilletid? Og hvordan harmonerer transferstrategien med Masterclass-projektet. Torsten Kjems Hansen fra tipsbladet.dk giver dig i denne blog sine tanker.

Brøndby forsøgte at stjæle AaB-partner
AaB og Vendsyssel arbejder tæt sammen, men Brøndby IF forsøgte at indgå et samarbejde med Vendsyssel FF og sende AaB ud på sidelinjen. Men klubben fra NordicBet Ligaen valgte at holde fast i AaB som samarbejdspartner, trods et langt større økonomisk bidrag ved at have BIF som samarbejdspartner.

Der drives rovdrift på børn
Talentchef i OB Uffe Pedersen mener, at både Brøndby IF og FC Midtjylland driver rovdrift på børn i jagten på at få dansk fodbolds største talenter. Han mener, at Brøndbys satsning er en måde at omgå reglerne for rekruttering.

Hvilken klub har den bedste talentudvikling i Superligaen? 
Vi spurgte jer brugere, hvem der er bedst til at udvikle talenter i Superligaen, og vinderen blev Brøndby IF foran AaB og FC Midtjylland.

Kampen om talenterne er intensiveret
Flere og flere er ude og kigge, og flere klubber satser på talentudvikling. Tidligere AGF-talentchef Casper Bugge fortæller her om, hvordan udvikling har været i dansk fodbold de sidste syv - otte år.

DBU ser løbende på reglerne for talentrekruttering
Der er kamp om talenterne, og Dansk Boldspil-Union er i løbende debat med klubberne om reglerne.

Ny Brøndby-partner mister fynske venner
Flere fynske klubber overvejer at trække sig fra samarbejdet med Brøndbys nye partnerklub Næsby, fordi de hellere vil samarbejde med OB.