Nye tal: Ungdomsspillere i eliteklubber tager mere ansvar for egen udvikling
Foto: AaB U-19 Facebook
Talent

Nye tal: Ungdomsspillere i eliteklubber tager mere ansvar for egen udvikling

Spillere rundt om i landets eliteklubber er i større og større omfang og af egen fri vilje begyndt at bruge data til at øge fokus på at forbedre sig selv - noget der skaber en stærk træningskultur rundt om i landets klubber.

Det er ingen hemmelighed, at man ikke kommer sovende til noget her i verden, og det gælder i særdeleshed i fodboldens kyniske og travle hverdag. Selvtræning både før og efter træning er blevet dagligdag for mange fodboldspillere, og det samme angår brug af statistikker og performance data. 

For at træne sine svagheder skal man kende dem, og i den professionelle fodboldverden er specialtrænere og analytikere blevet en mere og mere fast del af hverdagen, men ikke alle har sådanne midler til rådighed. Derfor må mange selv tage ansvar for sin udvikling, og det gør næsten 50.000 danske fodboldsspillere i øjeblikket med mobilappen Tonsser. En stor del af disse er ungdomsspillere i Danmarks eliteklubber. Den nordjyske Superligaklub AaB er således den klub i landet med flest brugere på appen. De bolsjestribede har således 496 Tonsser-brugere, men de er skarpt efterfulgt af både Brøndby IF og FC København.

Artiklen fortsætter under billedet


Kilde: Tonsser

Gennem appen kan AaB-spillerne efter hver kamp få en rating, holde styr på deres personlige statistikker fra alle sæsonens kampe, stemme på kampens spiller, scoute deres modstandere og se deres stærke samt svage punkter. Præcis som vi er vant til fra de international topklubber.

– Der er slet ikke tvivl om, at der i Danmark er sket en markant ændring i måden, hvordan unge drenge og piger i dag dyrker og tager ansvar for egen fodboldudvikling sammenlignet med bare for et par år siden, fortæller Peter Holm, founder af Tonsser.

Det samme billede genkendes i AaB, hvor U15-træner Nikolaj Hørby Kjeldsen ser det som en helt naturlig udvikling at unge spillere tager deres træning seriøst, går op i deres udvikling og vil gøre dem selv målbare. Det kommer derfor ikke bag på ham, at Tonsser er en så populær app i landets eliteklubber.

– Normalvis bruges statistik til at vurdere, om det går holdet godt eller dårligt. Alt bliver efterhånden brækket op i tal, så jeg tror, det er naturligt, at drengene finder det fedt at gøre sig selv målbare på den måde. De kender det allerede fra træningen i AaB, hvor vi er begyndt at øge fokuset på målbar træning, så jeg ser det som en naturlig udvikling, at drengene bruger Tonsser til at måle sig selv, siger AaB-træneren, som til daglig træner over 15 Tonsser-brugere på AaB’s U15-mandskab.

– Det er motiverende for dem, når de får målbar feedback (f.eks. Tonsser match-rating, red.), men også at få direkte feedback fra holdkammeraterne efter hver kamp. Noget andet jeg ved, at de sætter pris på er delen, hvor de selv kan uploade selvtræningsvideoer og kan søge inspiration fra andre. De nyder, at man kan måle sig på kryds og tværs, og den umiddelbare feedback og ros man kan få.

Høster frugterne af sund klubkultur
I flere klubber har ledelserne besluttet at anvende data til at forbedre både holdpræstationerne, men også de enkeltes. Forskellen her er dog, at det er spillerens eget valg at benytte den gratis mobilapp, og de selv skal gøre noget aktivt for at holde styr på deres præstationer.

At være den klub med flest spillere på en app som Tonssers viser ikke kun en moderne trup, der følger med den teknologiske udvikling og tør se fremtiden i øjnene – det viser også en moden og selvstændig trup, der tager ansvar for deres udvikling og har viljen til at forbedre sig.

– Jeg tror, at den lidenskab spillerne udviser ved at bruge appen til at forbedre sig selv er en klar gevinst, vi nu høster på baggrund af det arbejde, vi har gjort i klubben. Det er vigtigt, at vi har indflydelse på selvtræningen, og vi prøver derfor at dyrke det med spillerne gennem samtaler. Det ligger altså nært i klubbens DNA, at man gerne vil øve sig i at være bedre til at selvtræne.

– Når man selvtræner, må man forvente, at man træner i at øve sig. Jeg synes, der er en klar forskel i at træne og øve sig. Når man øver sig, tager man ejerskab over en bestemt ting, og sætter sig for at blive bedre til det. Det bidrager også til et positivt miljø, hvor man træner for at øve sig og ikke bare for at træne.

Syv ud af ti danske klubber der har flest brugere på Tonsser er Superligaklubber.