Video : Tipsbladet
Superliga

FCN-ejeres PL-drøm: Så svært mod City og Chelsea

En ekspert i sportsøkonomi har stor forståelse for, at FC Nordsjællands ejer Mansour Group har kastet sig over MLS frem for en klub i Premier League eller Championship.

Da FC Nordsjællands ejer Mansour Group i sidste uge købte retten til at starte et nyt hold i MLS med base i den sydcaliforniske by San Diego, kunne Tipsbladet samtidig fortælle, at FCN-ejeren også har haft kig på at gå ind i engelsk fodbold.

Mansour Group overvejede blandt andet et køb af Newcastle United, før klubben blev købt af Saudi-Arabien gennem PIF, og nok så vigtigt eksisterer forhåbningen om at komme ind i engelsk fodbold fortsat hos FCN-ejeren, der også ejeren aktiemajoriteten i Right To Dream.

Penge har Mansour Group nok af med en anslået formue på op mod 40 milliarder kroner, men det vil være en svær operation at få succes i de øverste engelske rækker med stort fokus på talenter uanset Right To Dreams store tiltro til evnen til at udvikle spillere i international topklasse, vurderer en ekspert.

- Hvis Mansour Group og Right To Dream vil starte fra nul i England med en sådan tilgang og deres talentarbejde, bliver det dyrt. Og de er nødt til at se det minimum som en investering på mellemlangt sigt. Det tog Brighton seks år at komme op i Premier League, og det tog også Brentford år at komme op med deres model, siger Kieran Maguire, der er fodboldøkonom, underviser ved University of Liverpool og forfatter til bogen The Price of Football.

- Og indtil da skal man være villig til at tage store økonomiske tab eller være en stærk talentudvikler, som indregner at miste de to stærkeste spillere på holdet efter hver sæson. Hvilket jo giver en udfordring sæsonen efter, når man vil op i Premier League, siger Kieran Maguire til Tipsbladet.

Det er ikke prisen for et Premier League-hold, der bekymrer Kieran Maguire i forhold til Mansour Group og Right To Dream, men at talentmodellen har nemmere vilkår i andre lande end England, hvilket også kan udledes af beslutningen om at købe sig ind i MLS og San Diego frem for i Premier League eller Championship.

- De kunne jo have købt to mindre Premier League-klubber for den pris på 500 millioner dollar, så det er ikke det, det handler om, siger Kieran Maguire.

- Det er ekstremt svært for en 'disruptor', som Right To Dream ville være, når enhver halvgod spiller allerede bliver spottet i en tidlig alder i England. Vi ved, at 99,8 procent af akademispillerne ikke slår til, og hvordan er det, man vil tilbyde et alternativ til storklubber som Manchester City, Liverpool eller Chelsea, hvor sidstnævnte i dag har akademier i hele Storbritannien?

- Man skal heller ikke undervurdere betydningen af, at der på forskellig vis bliver tilbudt finansielle ydelser til de bedste spillere, selv om ingen nogensinde vil indrømme det, siger Kieran Maguire.

Nemmere vej frem i USA
Med tålmodighed hos ejerne kan Kieran Maguire godt se for sig, at Right To Dreams model en dag kunne fungere i England.

Men han deler opfattelsen af, at der er anderledes gode betingelser for FCN-ejerne og Right To Dreams projekt i USA, hvor talentmodellen fra FC Nordsjælland og Ghana vil have et helt andet spillerum end i England.

- England er et relativt lille land. I USA og MLS er talentmassen spredt meget mere ud over et stort land. Og det faktum at MLS er en franchise-liga betyder, at der ikke er den samme dominans, som vi ser her i England, og som vi også ser i mange fodboldligaer i Europa. Hvis Right To Dream formår at vise unge mennesker en vej frem, som man kan bevise fungerer, så kan de have en meget attraktiv model, siger Kieran Maguire.

- Deres største konkurrent er ikke som sådan andre MLS-klubber, det er nærmere andre sportsgrene og college-systemet, som på mange måder har været MLS' talentudvikler hidtil. Hvis Right To Dream i San Diego kan bevise, at de leverer en stærk fodbold-uddannelse og en god vej til at blive topspiller, for de bedstes vedkommende med klubskifter til Europa, så har de noget rigtig stærkt. For talentudviklingen er bare ikke nær så god i USA, som den er her i Europa, siger Kieran Maguire.

I USA står universiteter og diverse private ligaer samt ungdomsklubber og akademier, hvor man i nogle tilfælde skal betale store summer som familie for, at et talent kommer på holdkortet, for en stor del af talentudviklingen.

Og det bør Right To Dream kunne udkonkurrere relativt hurtigt, mener Kieran Maguire.

- Klubberne i MLS har traditionelt fokuseret mere på at tjene penge end at udvikle talenter. De har ikke et transfermarked indarbejdet i klubfodbold på samme måde, som vi har i Europa. Den der idé med at identificere og udvikle talenter for at sælge dem videre er slet ikke lige så indgroet i fodbold i USA, som den er i Europa.

- Og indsamlingen af data og scouting er, rent ud sagt, meget amatøragtig i USA. Så der er en klar mulighed for nogen, der går ind med en langsigtet strategi og har tålmodigheden til at udvikle de her talenter. Hvis den talentudvikling for alvor tager fart, kan San Diego bliver en meget dominerende kraft i USA. De kan virkelig stå med en stor konkurrencefordel på det her felt, siger Kieran Maguire.

Læs meget mere om FC Nordsjællands nye samarbejdsklub San Diego FC her eller i disse historier her og her.