Generelle

Stand-in for Cruyff

”I er bare numre,” sagde træner Rinus Michels om spillerne i Ajax, og så var Tom Søndergaard fortabt. Den første dansker i Amsterdam-klubben var individualist og amatør. Han holdt kun én, men meget bevæget, sæson i totalfodboldens værksted. Vi skruer tiden tilbage til 1969.

Endnu i 1969 var Ajax på vej fremad. I returkampen mod Napoli hjemme i Amsterdam - det sneede, husker Sjaak Swaart - sad Tom Søndergaard atter udenfor. Ajax vandt 1-0. Og 3-0 i den forlængede spilletid. Senere nåede amsterdammerne semifinalen mod de senere vindere fra Arsenal.

Og sidst på sommeren var den første dansker i Ajax væk. Fem år senere fulgte Søren Lerby og Frank Arnesen, der havde haft uheldige Søndergaard som forbillede. Teenageparret har senere fortalt om den hårde start i Amsterdam, men også forklaret, hvordan de lærte at slå fra sig. Fordi de havde ambitionerne. Det havde amatøren Søndergaard, som aldrig vendte tilbage til topfodbold eller til B93, ikke. Det sluttede med trænerjobbet i HIK.

I mange år var han skolelærer i Ballerup, men 16. juni 1997 var det slut. Klaus Granlund havde inviteret Tom Søndergaard til sit bryllup, men den gamle træner dukkede aldrig op.

”Et par dage i forvejen ringede hans kæreste, Hanne, og fortalte mig, at Tom var død. Han havde også levet stærkt,” fortæller Granlund.

Efter kort tids sygdom var Tom Søndergaard død. Han blev 53 år. Ingen af fortidens med- og modspillere var mødt op til begravelsen. Den periode havde han lagt bag sig. Til gengæld var der mange triste skoleelever. Begravelsen foregik i et kapel, men uden præst. Tom Søndergaard var ikke medlem af folkekirken, men der blev spillet lidt Kim Larsen og sagt nogle familiære ord om Ajax-manden fra den sæson, der begyndte med 400.000 tilskuere til Woodstock-festival i sommeren 1969 og kulminerede i juni året efter med det, mange med hukommelse har kaldt verdens bedste fodboldkamp, VM-semifinalen mellem Italien og Vesttyskland i Mexico, som førstnævnte vandt efter forlænget spilletid. Men det er en helt anden historie.