• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Chris Iwelumo så ikke ud til at blive til meget, da han spillede for Aarhus Fremad, men gennembruddet er siden kommet for den store tankcenterforward

Af Kim Michelsen

Det er en stående joke i Århus, at Chris Iwelumo scorede mere udenfor banen end på den i sin tid hos Aarhus Fremad.

Såvel på byens diskoteker, som på caféerne ved åen i midtbyen, var Iwelumo en kendt gæst, hvorimod stadionspeakerne rundt på de danske fodboldstadions aldrig blev forvænte med at annoncere hans navn. På knap to sæsoner fra 1998 scorede Chris Iwelumo blot fire mål i 27 kampe, inden han blev løst fra sin kontrakt i februar 2000.Inden han kom til Aarhus Fremad, havde Chris Iwelumo prøvetrænet hos flere andre danske klubber, der alle havde vendt tommelfingeren nedad. En klog beslutning, set i lyset af hvad han præsterede i klubben fra Riisvangen i det nordlige Århus, men en dårlig beslutning, når man ser på de sidste tre år i hans karriere. For i sin aktuelle form kunne nu 30-årige Iwelumo givet have gjort fyldest som den målfarlige tankcenterforward, han var tiltænkt at blive hos Aarhus Fremad, men som han først er blevet i en mere moden fodboldalder efter en rundtur til et hav af klubber.

Åbenbaring for UIvene

Målstimen startede for tre år siden i Colchester United, som Iwelumo hjalp med at spille op i Englands næstbedste række, The Championship. Den fortsatte hos Premier League-nedrykkeren Charlton Athletic, hvor Iwelumo blev kåret til Månedens Spiller i november 2007.

Siden skiftet til Wolverhampton Wanderers i sommer har Chris Iwelumo scoret fem mål i tre kampe for topholdet i Englands næstbedste række, The Championship. Senest et hattrick i weekendens udekamp mod Preston, hvor han både scorede på saksepark, lavede et typisk centerforward-mål i boksen og afsluttede sin målfest med et straffespark. Mod slutningen af kampen blev den store angriber fejlagtigt udvist efter en batalje med Preston-spilleren Sean St. Ledger, som efterfølgende også erkendte, at der ikke lå fysisk kontakt til grund for hans fald. Karantænen for udvisningen blev prompte appelleret og efterfølgende omstødt."Chris har været en åbenbaring. Han kommer ind i boksen og lader ikke forsvarerne dominere sig. Han har nærmest udtaget sig selv," sagde Wolves' manager Mick McCarthy efter 4-1-sejren over Sheffield Wednesday tidligere på sæsonen.Wolverhampton kunne købe Iwelumo af Charlton for et beskedent beløb omkring de fire millioner kroner, da Charlton akut manglede kapital og skulle spare lønudgifter, da det mislykkedes med en hurtig tilbagevenden til Premier League.

Skåret i granit

Nuværende sportschef for 2. Division Øst-klubben Roskilde FC, Jesper Sommer, spillede sammen med Chris Iwelumo i dengang i Aarhus Fremad. "Det undrer mig faktisk overhovedet ikke, at han har den succes nu. Vi kunne godt se, at han havde nogle kompetencer. Han var jo en stor target-spiller, men også meget ung. Han manglede lige det sidste taktisk og teknisk og betalte nogle lærepenge i forhold til at vænne sig til den danske spillestil. Men der var noget i ham, det er helt sikkert," siger Jesper Sommer."Han var jo allerede dengang et ekstremt fysisk pragteksemplar. Nærmest skåret ud i granit. Meget høj og stærk, og han havde lægge, som jeg havde lår. Hvis han så også siden har fået det tekniske og spillemæssige med, så er det ikke underligt for mig, at han scorer masser af mål."

Ikke nok med, at de to var holdkammerater i den århusianske klub. De var også gode venner."Jeg husker ham som en kanon fin fyr og en sød dreng. Han havde altid et smil på. Vi var med i den samme klike med Brian Priske, Ulrik Balling og Gregers Ulrich. Vi pjattede og lavede en masse sjov. Det var ikke fordi, at jeg overrendte Chris, men vi sås da uden for banen også."Jesper Sommer oplevede slet ikke Iwelumo som en partyprins og tror ikke, at useriøs livsstil i de unge år har noget at gøre med det forsinkede gennembrud."Han var bare et ungt menneske ligesom alle andre. Lige pludselig fik han penge og skulle ikke lave andet end at spille fodbold. Jeg gik også selv i byen ind imellem, men vi var altså ikke fulde eller noget," understreger Jesper Sommer.

Superliga

Mere Superliga

Fokus