• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

De danske teleselskaber truer med retssag, hvis de bliver pålagt at blokere for adgangen til spilsider

Af Jacob Hansen

I den kommende danske spillovgivning er der lagt op til, at der skal blokeres for internetadgang til de udbydere, som ikke har søgt eller opnået licens til at udbyde spil i Danmark.

De fleste involverede parter er enige om, at det bliver svært at retfærdiggøre opkrævningen af licens, hvis det stadig er muligt at drive sin forretning i Danmark uden licens.

De danske teleselskaber har bare ikke umiddelbart lyst til at lege med på Folketingets planer, og truer nu med retssag, hvis de bliver pålagt at blokere for adgangen til spilsider.

De danske internetudbydere afleverede igår et høringssvar til lovforslaget, hvori de blandt andet peger på, at liberaliseringen af den danske spillovgivning kan være i strid med både gældende dansk ret og de EU-direktiver, som blev vedtaget i efteråret med den store telekompakke.

"Telebranchen ser med udtalt bekymring på den tiltagende tendens i Danmark til, at blokering af hjemmesider er et middel, man uden større betænkeligheder kan trække op ad hatten, når man fra politisk hold skal have løst et problem på internettet", som der står i det høringssvar, Telekommunikationsindustrien og Dansk Energi i fællesskab har indsendt, hvor man også påpeger, at bliver lovforslaget vedtaget, vil det være "en begrænsning i danskernes adgang til det ellers frie internet", og går det igennem, overvejer man seriøst, at trække myndighederne for en dommer, enten i Danmark eller EU.

Forundring
Lovforslaget lægger tilsyneladende op til, at en administrativ myndighed bare skal pege på en hjemmeside, for at få den kategoriseret som ulovlig, og det vækker stor forundring hos Teleselskaberne og Dansk Energi.

I førnævnte telekompakke, der er ved at finde sin vej ind i den danske lovgivning, fremgår det, at EU-borgere har ret til en fair og upartisk rettergang, hvis EU-staterne begrænser borgernes brug af internettet, eksempelvis for at forhindre børneporno.

I det hele taget peger Teleselskaberne på en lang række problematikker i forbindelse med den nye spillovgivning, idet man mener, at den kommende regulering af spilsider kan stride mod både EU-lovgivningen samt e-handelsloven og e-handelsdirektivet.

"Det er telebranchens vurdering, at Skatteministeriet ikke uden videre kan indføre strafbelagt handlingspligt for internetudbyderne, da det vil stride mod grundlæggende offentligretlige principper", skriver brancheforeningerne i deres høringssvar, hvori de også gør sig tanker om, hvordan de skal forholde sig til hjemmesider, der både indeholder nyheder og en mulighed for at spille om penge.

I de tilfælde vil nyhedssiden også blive lukket ned, uden på nogen måde at være ulovlig.
Telekommunikationsindustrien udtrykker også utilfredshed med, at man slet ikke var blevet bedt om et høringssvar fra Skatteministeriet, selvom de i fremtiden kan blive stillet til ansvar og straffet på grund af forslaget, hvorfor de må siges, at skulle spille en stor part i overhovedet at få lovforslaget til at fungere.