• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Allan Drost

Optakt: Danmark - Holland

Optakt: Danmark - Holland
Foto: Maja Hitij/GettyImages

Søndag eftermiddag spiller de danske kvinder EM-finale mod Holland.

Af Allan Drost

For første gang i 25 år står et dansk landshold i en finale ved en senior-slutrunde. Niels Nielsens tropper møder Holland, der som værter har en hel nation i ryggen. Hvor guldet nærmest er et folkekrav fra de succes-hungrende hollændere, der sand for dyden ikke har haft det store at juble over på landsholdsplan de senere år, er finalen vel i højere grad kulminationen på et lille eventyr for Pernille Harder og co.

Danskerne vil uanset resultatet af kampen søndag eftermiddag kunne vende hjem som heltinder og modtage folkets hyldest (endda to gange!) ovenpå en turnering, hvor man har overgået alle forventninger – noget som ikke nødvendigvis kan siges om hollænderne, hvis offensive profil, Lieke Martens, selv har tændt op under kedlerne ved offentligt at udtale, at hun mener at hollænderne bør vinde, da man har turneringens bedste hold. Den slags kan ikke undgå at skrue forventningspresset i vejret, og danskerne indtager dermed naturligt den underdog-rolle, i hvilken man tidligere i turneringen har bevist, at man befinder sig rigtig fint.

Danmark:

Niels Nielsen er efter semifinalen mod Østrig tvunget til at tænke anderledes. Specielt på midtbanen efter Line S. Jensens uheld som desværre har vist sig at være langt mere alvorligt end først antaget. Jeg tror, at Maja Kildemoes får genvalg og skal bringe den balance, der bliver så hårdt brug for centralt i banen mod hollændernes dygtige boldspillere, og så kunne man forestille sig, at Sanne Troelsgaard endnu engang bliver flyttet ind centralt i banen, da hun herved dels vil kunne ligge og forstyrre hollændernes opspil og de bolde, hvormed de gerne vil sætte deres hurtige kanter i scene.

Desuden ville det give danskerne en fin spilstation centralt i de omstillinger, vi må formode, kan opstå i løbet af kampen – i hvert fald såfremt kampen ikke tipper til hollandsk fordel i løbet af første halvleg – og samme argument kan endnu en gang bruges til at argumentere for en startplads til Frederikke Thøgersen, der efter flere fine indhop har bevist, at hun efterhånden er ved at være moden til at få chancen fra start.

Også i bagkæden bør der være overvejelser. Undertegnede angreb i optakten til semifinalen de rum, der opstod omkring Line Røddik og argumenterede for en løsning, hvor Cecilie Sandvej fik chancen fra start. Nu blev det Røddik, men uden at det nødvendigvis bragte noget overbevisende med sig – snarere det modsatte i form af et par simple missede pasninger og clearinger under niveau, som et par gange var ved at bringe os i forlegenhed mod et østrigsk mandskab, der lurede på netop dette – og ikke specielt meget andet. Sandvej blev bragt efter 51 minutter, og jeg ville vælge denne løsning endnu engang, hvis jeg var i Niels Nielsens sko.

Et bud på den danske start-11’er lyder således (4-4-2): Stina Lykke - Theresa Nielsen, Simone Boye, Stine Larsen, Cecilie Sandvej - Maja Kildemoes, Sanne Troelsgaard, Katrine Veje, Frederikke Thøgersen - Pernille Harder og Nadia Nadim.

Holland:

Holland spiller – ganske som stort set alle andre hollandske hold, fristes man til at påstå - klassisk 4-3-3, hvor nogle særdeles dygtige boldspillere centralt i banen skal fodre en offensiv, der på flere måder er skræmmende. Holdet har – modsat Danmark – været forskånet for skader i løbet af slutrunden, og man har således kunnet stille med næsten de samme 11 spillere i de 5 kampe, man har spillet indtil videre. Det er dermed en fasttømret enhed, der skal indfri de hollandske drømme søndag eftermiddag.

Holdet domineres af spillere, der ganske som de danske, gør sig i større udenlandske klubber, og specielt den engelske Premier League er stedet, hvor en del af spillerne tjener til dagen og vejen. Derudover er det interessant, at en pæn flok enten spiller eller har spillet på selvsamme stadion, som bliver skueplads for begivenhederne søndag, FC Twente Stadion.

Fremme råder man således over dygtige Lieke Martens, der denne sommer skifter Rosengård ud med FC Barcelona og således bliver holdkammerat med danske Line Røddik. Helt på top huserer Vivianne Mediema, der ligeledes står overfor et klubskifte efter EM-turneringen, hvor hun starter op i Arsenal, mens Shanice van de Sanden i højresiden til daglig gør sig i Liverpool.

Netop van der Sanden har været hollændernes helt store åbenbaring ved EM-turneringen, hvor man som hold har været skarpe til at bringe hendes fart, som må siges at være hendes helt store (og næsten eneste) spidskompetence, i spil. Hun er ikke nogen specielt komplet fodboldspiller, men som danske fodboldelskere gennem Morten Olsen-æraen blev opflasket med, kommer man ganske langt med et par kanter, der besidder stor fart i lige netop det spilsystem, som hollænderne ynder at praktisere.

Bagved denne trio finder man Danielle Van de Donk (ligeledes Arsenal), som fra et udgangspunkt på 10’er positionen formår såvel selv at blive farlig som at fodre trioen helt fremme, mens Jackie Groenen (FFC Frankfurt) dels holder styr på de rum, der opstår bagved offensive van de Sanden, og dels også selv ofte bliver farlig på sidste tredjedel. Sherida Spitse er motoren på den hollandske midtbane og løber rigtig mange meter mellem de to felter på en bane, hun kender særdeles godt, idet hun til daglig repræsenterer FC Twente og dermed har hjemmebane i netop Enschede.

Bagude har man vekslet en smule imellem Mandy van den Berg, der fik chancen fra start mod Danmark, og Stefanie van der Gragt (Bayern München), der ser ud til at have tilkæmpet sig pladsen ved siden af solide Anouk Dekker, der på klubholdet i Montpellier spiller på midtbanen, men på landsholdet benyttes som højre stopper. På backs finder man endnu to spilllere fra den hollandske liga i skikkelse af Kika van Es (FC Twente) i venstre side og Desiree van Lunteren (AFC Ajax) i højre side. Keeper Sari van Veenendaal har været en sikker sidste skanse turneringen igennem – ganske som hun er det, når hun repræsenterer klubholdet Arsenal.

Hollands forventede startopstilling (4-3-3): Sari van Veenendaal - Desirée van Lunteren, Anouk Dekker, Stefanie van der Gragt, Kika van Es - Sherida Spitse, Danielle van de Donk, Jackie Groenen - Lieke Martens, Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden.

Forventninger til kampen:

Såvel Danmark som Holland har på imponerende vis formået at holde tæt bagude, idet blot et enkelt mål er gået ind på de to hold i åbent spil efter fem spillede kampe. Det behøver dog langtfra at betyde, at finalen bliver en målfattig affære. Da de to hold mødtes i gruppespillet var der tale om en ganske chancerig kamp, hvor holdene havde en halvleg hver, og i hvert fald danskerne efter pausen havde ganske store muligheder for at score – ganske som hollænderne havde haft det inden pausen.

Derudover er der ingen tvivl om, at hollænderne vil blive pisket fremad af langt hovedparten af de 30.000 tilskuere, og at de ganske, som de gjorde det mod englænderne, vil komme blæsende ud af starthullerne i forsøget på at få det hurtige mål, der kan bringe ro over tingene. Klichéen om. at det første kvarter bliver uhyre vigtigt, har derfor sjældent været mere rigtig, end tilfældet bliver søndag – noget som man med ganske stor sikkerhed også har talt om i den danske lejr!

Mod englænderne så man, at dampen gik lidt af hollænderne efter Mediema’s føringsmål efter 22 minutter, og at englænderne herefter overtog en pæn del af spillet – og også formåede at skabe chancer. Det kampbillede ligner meget godt det, som gjorde sig gældende i gruppespillet, hvor Danmark som nævnt til fulde beviste, at det er muligt for holdet at skabe chancer mod den hollandske defensiv, der ikke indeholder samme styrke som holdets offensiv.

Med i den ligning skal dog lyde, at præcis det samme kan siges om det danske hold, der selvom man kun har lukket ganske få mål ind i turneringen, ikke just har virket dirkefri i de bageste rækker, hvor træværket og en dygtig keeper gentagne gange har været til stor hjælp – specielt i de faser hvor kampene har været ’urolige’, og man ikke har været i kontrol – noget som man må formode, også kommer til at gøre sig gældende i hvert fald i dele af kampen søndag eftermiddag!

Spilforslag, Danmark - Holland:

Undertegnede vover på den baggrund det ene øje og lover mål i en kamp ganske rig på målchancer til begge hold! Det er dermed en kamp som sagtens kunne gå over 2.5 mål, det kunne sagtens blive en kamp, hvor begge hold scorer, og hvor Holland trods alt må være favorit til at trække det længste strå. Et spil på over 2.5 mål belønnes på Danske Spil med odds 2.35, hvilket er blandt markedets højeste og efter undertegnedes mening et af dagens bedste spil. Vover man at kombinere hollandsk sejr med at begge hold får scoret, giver dette odds 4.50 samme sted.

Superliga

Mere Superliga

Fokus