Bulibold: Bayerns bagmand må nøjes med radiokampe
Illustration
Generelle

Bulibold: Bayerns bagmand må nøjes med radiokampe

Uli Hoeness skattefusk kostede ham også posten som præsident i Bayern. En klub han med rette kalder for sit livsværk, og som han de næste 3,5 år må følge fra sin fængselscelle.

Der har de to seneste år været god grund til at smile for Bayern Münchens nu tidligere præsident, Uli Hoeness. For når dommeren har fløjtet klubbens kampe af, har det ofte betydet endnu en sejr til storklubben. Både i Bundesligaen, pokalturneringen og Champions League har de tyske rekordmestre flået modstandere fra hinanden. Små som store, rige som fattige. Alle har været behandlet ens: Kynisk.

Men torsdag d. 13. marts kl. 14 stivnede smilet hos præsident Hoeness. Denne gang var dommer Rupert Heindls rekvisit ikke en fløjte, men derimod den tyske jura, og dommen var ikke tre point til Bayern München, men derimod 3,5 års fængsel til Uli Hoeness for skattefusk.

Støtte fra Guardiola

Hvornår Uli Hoeness har sin første dag i fængsel vides på skrivende tidspunkt ikke. Men de tyske journalister – som der i øvrigt var flere hundrede af til den fire dage lange retssag – arbejder på højtryk for at være de første, der kan breake en dato.

I mellemtiden må Uli tage afsked med sin ene store kærlighed gennem 45 år, Susi Hoeness. Hun fulgte naturligvis sagen i retten og gav moralsk opbakning. Og moralsk opbakning har der også været fra Ulis anden store kærlighed, fodboldklubben Bayern München.

Således var Hoeness ikke overraskende et tema på klubbens pressemøde i mandags forud for Champions League-returopgøret mod Arsenal. Fra træner Josep Guardiola lød det:

”Uli Hoeness er den vigtigste person på dette hold. Den bedste hjælp for ham og os er, at vi vinder.”

Kritikere vil måske hævde, at dette setup er planlagt af Bayern Münchens kommunikationsafdeling for at vinde sympati i befolkningen og dermed måske opnå en mildere dom for Hoeness. Uanset hvordan man vender og drejer udtalelsen, så er det dog umuligt at sætte spørgsmålstegn ved Hoeness' positive indflydelse i den bayerske storklub.

Rigtig Bayern-dreng

For 62-årige Uli Hoeness er indvendig en rigtig Bayern-dreng. Han er godt nok født og opvokset i Ulm halvanden times kørsel vest for München – i delstaten Baden-Württemberg – men allerede som 18-årig skiftede han til storklubben i München.

Den drible- og konditionsstærke spiller, der bare ville vinde (”For mig er det ikke et job, for mig er det en lidenskab!”) bombede mål ind på stribe for den tyske rekordmester. Hele 86 gange ramte han netmaskerne i 239 kampe i perioden fra 1970 til 1978. Tilmed har Hoeness skrevet sig ind i historien som både tredobbelt tysk mester og tredobbelt vinder af turneringen, vi i dag kender som Champions League.

Også på det tyske landshold formåede Hoeness at medbringe både målnæsen og evnen til at vinde titler. I 35 kampe blev det til 5 mål, men størst af alle hans meritter er nu EM-titlen i 1972 og VM-titlen i 1974.

1978 skiftede Hoeness til rivalerne fra Nürnberg, men måtte bare året efter – i en alder af blot 27 år – indstille sin karriere. I Bayern München havde man dog spottet både Hoeness' kæmpestore hjerte for klubben, men også hans sans for at drive forretning. Så i stedet for at skifte professionen som fodboldspiller ud med et liv som arbejdsløs, tiltrådte den unge, fodboldinvalide mand en stilling som manager i kæmpeklubben. I 2009 trak han sig fra det forretningsmæssige område og blev præsident, og i 2010 blev han på en ekstraordinær generalforsamling valgt som bestyrelsesformand. En position han overtog fra selveste Der Kaiser, Franz Beckenbauer.

På det fodboldmæssige plan har Bayerns præstationer været stigende med Hoeness på toppen med især sidste og indeværende sæson som absolutte højdepunkter. Men også på det finansielle plan har Bayern München iscenesat sig selv som en sværvægter, der kommer til at sidde tungt på både Bundesligaen og europæisk topfodbold de næste mange år. Det skyldes ikke mindst en bundsolid økonomi i en klub, der trods spillerkøb og lønninger i verdensklassen, drives med millionoverskud og en stadig stigende omsætning.

Den økonomiske mur sprægt

I sæsonen 2010/2011 var omsætningen i Tysklands største fodboldforretning på 2,46 mia. kr., og sæsonen efter lød omsætningen på 2,49 mia. kr. Herefter begyndte den økonomiske pil for alvor at pege opad. I 2012/2013 – hvor klubben tog the triple  – var omsætningen på 3,25 mia. kr., hvilket vil sige, at den tyske mester, pokalvinder og Champions League-vinder brød 400 mio. Euro-muren.

Dette kan naturligvis ikke kun tilskrives Hoeness, som blot er en lille brik hos fodboldmastodonten, men med sædet som bestyrelsesformand har den 62-årige tysker haft en vigtig rolle i at lede klubben den rigtige vej. Det er heller ikke en tilfældighed, at den tidligere målscorer har formået at holde sig i en toppost i klubben, som til tider har været lidt af et galehus, gennem fem årtier.

Han har også sikret sig en plads i klubbens hall of fame, hvilket blot er lykkedes for 16 tidligere profiler. Alle disse profiler har sig et kælenavn: Gerd Müller er der Bomber, Lothar Matthäus er der Leitwolf, Klaus Augenthaler er der Rekordmeister, og Hoeness har selv fået tilnavnet der Macher – skaberen.

Skaberen, fordi han fra 1970'erne og frem til torsdag d. 14. marts 2014 om formiddagen har haft en hovedrolle i at skabe det Bayern München, vi kender i dag, og som er frygtet. I Bundesligaen i weekenden, i Europa tirsdag og onsdag. En klub, som med en tilpas mængde arrogance og en endnu større pengepung kan vælge og plukke de bedste spillere i verden. Og en klub, som ikke er bleg for at tage spillere fra sine konkurrenter, som man gjorde sidste år med Mario Götze, og som man gør til sommer med Robert Lewandowski. Begge kommer fra Borussia Dortmund.

Livsværk må følges i radioen

Mindre end 24 timer efter dommen i landsretten i München valgte Uli Hoeness at acceptere landsrettens dom og altså ikke at anke den. Det betyder, de 3,5 års fængsel står ved magt, og Hoeness skal afsone i fængslet JVA Landsberg am Lech godt 100 km. fra hjemmet.

”Jeg har bedt min advokater om ikke at anke dommen. Den svarer til min forståelse af værdighed, opførsel og personligt ansvar. Skattefusk var mit liv fejltagelse. Konsekvenserne af denne fejl accepterer jeg,” siger Uli Hoeness til Bayern Münchens hjemmeside.

Samtidig trækker Uli Hoeness også stikket i Bayern München og er dermed nu tidligere præsident. I den forbindelse fortæller han, hvilket betydning klubben har haft for hans liv:

”FC Bayern München er mit livsværk og vil altid være det. Jeg vil være forbundet på anden vis til denne storartede klub og menneskene omkring den, så længe jeg lever. Mine personlige venner og FC Bayern Münchens tilhængere takker jeg for støtten.”

Det bliver klubbens tidligere 1. vicepræsident Karl Hopfner, der rykker en tand op i hierakiet og overtaget embedet som præsident midlertidigt, mens bestyrelsesformand i Adidas Herbert Hainer bliver ny 1. vicepræsident. Sidstnævnte sætter på klubbens hjemmeside ord på Hoeness' betydning:

”Uli Hoeness har med sine lederkvaliteter, sin høje personlige indsats og sine fremragende livspræstationer altid tjent til Bayern Münchens velbefindende. Han er særligt ansvarlig for, at Bayern München er blevet en af verdens økonomisk mest succesrige og mest attraktive klubber. Det skal han have tak for.”

Hvis Uli Hoeness kommer til at afsone hele dommen vil han altså gå glip af tre hele sæsoner, og ifølge avisen Augsburger Allgemeine er der i Hoeness' kommende hjem godtnok et tv, men det er ikke tilladt at se Sky, som sidder på Bundesliga-rettighederne i Tyskland. Så man vil nok se Hoeness plantet foran radioen mange gange i weekenderne de næste sæsoner.

Men mon ikke, der er reserveret et par gode sæder til både ham og fru Susi, når han kommer ud. For uden Uli var Bayern måske ikke verdens bedste klubhold i dag.

Du kan læse flere analyser, protrætter, optakter, rundens hold og meget mere på www.bulibold.dk