Bulibold: Fem udfordringer for Hjulmand i Mainz
Illustration
Generelle

Bulibold: Fem udfordringer for Hjulmand i Mainz

Kicker var de første der skrev om det, Bild kaldte ham en nobody, og de fleste i Tyskland klør sig lidt i håret over, hvem ham den nye kommende Mainz-træner egentlig er. Det ved vi danskere naturligvis godt, men til gengæld er det ikke sikkert alle helt er klar over hvad Hjulmand går ind til i Mainz. Det råder bulibold bod på og her guider vi dig (og Hjulmand) gennem de største udfordringer som klubben og dens kommende danske træner står overfor.

Du kan læse flere analyser, artikler, portrætter optakter, rundens hold og meget mere på www.bulibold.dk 

Europa League
Thomas Tuchel efterlader et hold der træder ind i tredje kvalifikationsrunde til Europe League. Her var man også i 2011, hvor man skuffende måtte se sig slået af rumænske Gaz Metan, men forventningerne er større til næste sæson efter flere Bundesliga-år på bagen.

Kigger man rundt på andre tyske hold på Mainz’ niveau er det tydeligt, at det ikke er let at balancere deltagelse i Europa med gode præstationer i den hjemlige liga. Seneste sæson er et fint eksempel, hvor Freiburg lå under stregen stort set hele efteråret mens man spillede Europa League. Først i foråret begyndte det at lysne og man kunne sikre sig en 14. plads. Samme historie gælder Eintracht Frankfurt, der akkurat lå over stregen mens man gik videre fra EL-gruppespillet og først efter sit exit fik spillet til at flyde i ligaen.

Vi skal heller ikke mange sæsoner tilbage før Hertha Berlin fik vekslet sin fjerdeplads og europæisk deltagelse til en sidsteplads sæsonen efter.

Mainz har ikke den bredeste trup og flere folk forlader klubben i sommerpausen. Med tanke på dét, historikken for tyske midterhold og helt nye udfordringer i Mainz, er det muligvis for Hjulmands bedste, at man ikke kvalificerer sig til Europa League-gruppespillet.

En aldrende trup og udskiftninger i defensiven
Det bringer os til næste punkt. Med en gennemsnitsalder på 26,7 har Mainz ligaens højeste gennemsnitsalder (nyligt nedrykkede Braunschweigs er dog højere). Umiddelbart lyder det ikke af meget, men der er alligevel nogle ældre herrer på vitale positioner, som enten skal udskiftes eller som hvis karriere lakker mod enden.

Danske Bo Svensson (34) kender vi naturligvis til. Han forlader klubben som spiller, men står nu med valget om at finde spilletid andetsteds eller at indstille karrieren og hjælpe Hjulmand i Mainz’ trænerteam (en idé Svensson allerede luftede tidligere på sæsonen).

Svensson spillede dog ikke så forfærdeligt meget i denne sæson, men det gjorde forsvarskollegaen Nikolce Noveski, der også bærer anførerbindet. Den 35-årige makedoner spillede imponerende 32 kampe ligakampe fra start og blev kun udskiftet én gang. Han har ikke en stor skadeshistorik, men med alderen in mente er der max et eller to gode år i ham endnu.

En anden kending, ex-FCK’eren Zdenek Pospech (35), drager også mod nye græsmarker eftersom højrebacken ikke får forlænget sin kontrakt. Længere fremme er det nok også sidste sæson for Elkin Soto (33), der har spillet 20 kampe på midtbanen denne sæson.

Det skal ikke forstås som om Hjulmand overtager et plejehjem, men flere af de bærende kræfter (især i defensiven) er på vej ud enten nu eller snart. Et generationsskifte er dog igang og man råder over flere unge, spændende spillere som målmand Loris Karius (20), Stefan Bell (midterforsvar, 22) og Johannes Geis (midt, 20). Det bliver op til Hjulmand at føre det igennem og at få de unge kræfter til at præstere og tage ansvar.

Interesse for de offensive kræfter
Det er ikke givet at truppen, som Hjulmand overtager, ser ud som den gør i dag. Flere af Mainz’ offensive folk har præsteret godt i denne sæson og påkaldt sig opmærksom fra interesserede bejlere.

Angriberen med ligaens næstfedeste navn, Eric Maxim Choupo-Moting, har ramt formen denne sæson med 10 scoringer og tager til VM med Cameroun, hvor en god præstation kan forhøje den allerede eksisterende interesse for ham. Både Roma, Hannover 96 og Genoa har været meldt interesserede i den høje offensivspiller.

En anden interessant spiller og et potentielt salgsobjekt er kantspilleren Nicolai Müller. Han startede som lyn og torden med fem scoringer i de fire første kampe og præsterede godt i løbet af efteråret og det meste af foråret, inden en skade ødelagde hans sæsonafslutning.

Müller har kontraktudløb i 2015 og er formentlig på toppen af sit salgspotentiale. Leverkusen, Schalke og Gladbach har tidligere været meldt interesserede og det er ikke utænkeligt, at Mainz kigger på at få ham skibet afsted i dette vindue.

Spillestilen
Herhjemme er Hjulmand blevet synonym med pasningsorienteret fodbold og med FC Nordsjælland har det i flere tilfælde set ud som om man har manglet (eller ikke har haft) en plan b når spillet ikke har fungeret.

Den går ikke i Tyskland, hvor sådanne ting lynhurtigt bliver afluret. Hjulmand er uden tvivl en af Danmarks bedste taktikere, men til tider har det set for ensidigt ud. Her er Tuchel (som der ellers bliver draget mange paralleller med) anderledes og han formår hele tiden at sætte sit hold op til hver enkelt modstander, dreje på de små knapper og justere de taktiske finesser. Men ok; man er vel ikke Tysklands største trænertalent for ingenting?

I indeværende sæson har Mainz generelle spillestil været et stykke væk fra Hjulmands FC Nordsjælland. Med 46,1% har man haft tredjemindst boldbesiddelse af alle hold i ligaen – kun Werder Bremen og nedrykkerne fra Braunschweig har haft mindre – og opdeler man banen i tre såkaldte ‘action zones’ (egen halvdel, midten og modstanderens halvdel) er Mainz kun på modstanderens halvdel 26%, tredjemindst af alle hold.

Til gengæld har Mainz været 8. bedst i pasningsspillet denne sæson med en succesrate på 77,8%. Bemærkelsesværdigt er det dog, at den gennemsnitlige afleveringslængde ligger på 21 meter, 6. højest i ligaen, og at man gerne sender lange bolde afsted. Mainz vil nemlig rigtig gerne fremad: man er gode til at erobre bolden fra modstanderne, men vender sig derefter rigtig hurtigt mod angriberne (høje Choupo-Moting eller hurtige Okazaki). Det har også resulteret i at Mainz topper listen med offsides per kamp.

Nu er possession-fodbold langt mere end boldbesiddelse og procenter, og generelt passer Hjulmands fodboldtænkning rigtig godt med Mainz’ ditto, men det bliver alligevel interessant at se, hvordan han tilpasser sig (eller ændrer konceptet), så vi får mere at se end FC Nordsjællands nogle gange søvndyssende evighedspasninger.

Løfte arven efter Klopp og Tuchel – og tage skridtet videre
Der gik ikke langt fra Mainz breakede nyheden om Hjulmand til sportsdirektør Christian Heidel slog fast, at han ikke går ind for at sammenligne trænere og at man ikke vil have en ny Klopp eller Tuchel. Alligevel er det det prædikat der hænger fast på den danske træner: under overskriften “Den danske Klopp kommer” var Bild først med nyheden om den 3-årige kontrakt til Hjulmand, og danske journalister har da også allerede kaldt ham en “Klopp Light”.

Det er selvfølgelig ikke helt grebet ud af den blå luft, men om det gavner danskeren at blive sammenlignet med to af de største tyske trænertalenter i nyere tid, er tvivlsomt. Hvad værre er: han skal ikke blot udfylde Tuchels sko, han skal også gerne udvikle klubben Mainz imens.

Og hvordan gør man lige det? Mainz har ligget solidt omkring midten gennem hele sæsonen: man sluttede som 7’er, højeste placering var 4 og dårligste var 14 (i een runde). I klubbens første Bundesligasæson i 04/05 sluttede man 11’er, og det samme året efter inden man rykkede ned i 06/07. I anden omgang i Tysklands bedste række er man ikke sluttet dårligere end nr. 13 og har en femteplads som den bedste placering.

Kan det blive bedre end dét? Subtoppen i Tyskland ser mere tæt ud end længe. Schalke, Leverkusen og Wolfsburg ligner hold der skal kæmpe med om Champions League-pladserne de næste sæsoner, Gladbach forbedrer sig år efter år og Hoffenheim ser ud til at opruste i jagten på de europæiske billetter. Og så er der de traditionsrige klubber som Werder Bremen, Hertha Berlin, Eintracht Frankfurt og Stuttgart der alle føler de hører til i det bedre selskab.