C/N: Der er mere på spil end EM imod Sverige
Illustration: DBU
Generelle

C/N: Der er mere på spil end EM imod Sverige

Danmark skal en tur til kønsneutralitetens hjemland, Sverige, og få sig en zlatansk snitter. Men resultatet kan få fatale følger for DBU.

Det kan næsten ikke blive den 17. november hurtigt nok i den pigtrådsindhegnede bunker ude på DBU Allé. For så er det afgjort om det danske landshold skal til EM i Frankrig eller ej. For DBU Formand Jesper Møller og DBU-direktør Claus Bretton-Meyer vil det forhåbentligt give noget tiltrængt arbejdsro frem til sommer, for lortesagerne er der stadigvæk, og de har brug for et solidt 'argument' at holde baglandet - lokalunionerne - stagen med. 

Først og fremmest har den seneste uges historie om Superliga- og divisionsklubbernes trussel om at starte egen piratliga efter engelsk model vist en relativ dyb kløft imellem DBU's ledelse og Divisionsforeningen. Derfor er det for een gang skyld også en velvagt timing af Divisionsforeningen at lække historien til BT - for at få maksimalt pres på Jesper Møller og Claus Bretton-Meyer. Endda er man gået så vidt at vinkle historien, at DBUs 'hengivenhed', eller knæfald om man vil, til landsholdsspillerne er i strid med DBU's egne love. Det er alvorligt, og noget en menig engageret klubfodboldmand reagere på. Med til historien skal det dog tilføjes, at Jesper Møller selv er advokat, så han har formentlig en anden tolkning om dette.

Da Lars Berendt var kommunikationshøvding, lagde han ryg til meget og blev DBU's ansigt, for det image, at DBU havde en tillukket arrogance. Sådan har det ikke været med Jakob Høyer, der har bevæget sig i skyggerne. Claus Bretton-Meyer har også selv valgt en meget synlig - og især i starten - åbenmundet rolle, der i bedste Brøndby IF-stil ikke har ført alverden med sig end mistiminger og en hijacket brandingkampagne. Hvor mange gange er #endelafnogetstørre ikke blevet anvendt i sarkastisk øjemed. Man kan godt savne Berendt lidt en gang imellem. Han havde i hvert fald ikke tilladt den interne magtkamp imellem spillerne, der - med en påfaldende stædighed - fortsat står bag Morten Olsen, selvom resultaterne er mere blodfattige end kulturbudgettet i en provinsiel købsstad. Ydmygelserne af Morten Olsen har medført de klassiske 'anonyme kilder', der i langt højere grad taler til citat om konkrete eksempler.

Det bliver interessant at se, om Jesper Møller og Claus Bretton-Meyer får redet stormen af. Hvis ikke, vil begge så holde ud? Jesper Møller er ikke engang nået halvvejs i sin valgperiode (valgt marts 2014), men skal han genvælges, og undgå at andre lokalunioner begynder at få andre ideer, så kan en ofring af Claus Bretton-Meyer blive nødvendigt. Og kan Claus Bretton-Meyers stil fortsat blive ved med at gå i en organisation, der på flere niveauer er splittet i et os og dem-miljø, uden at man mister essens af DBU og flagskibet, Landsholdet? Alle øjne stirrer mere stift på DBU end nogensinde før, man kan knapt lancere røde spillershorts uden klager melder sig - og peger på ledelsen personificeret i Claus Bretton-Meyer.

Det kan godt være, at vi har fået et mere åbent DBU, men arrogancen er intakt, og nu har den også fået en bismag af inkompetence.