C/N: Det næste nye Brøndby
Foto: Brøndby IF
Generelle

C/N: Det næste nye Brøndby

Er Thomas Frank-æraen ved at være forbi i Brøndby - og hvad skal der så ske?

Thomas Frank er fredet i Brøndby - for nu. Selvom at holdet hos visse fans og visse journalister efterlod et positivt indtryk af gårsdagens 1-3 nederlag til F.C. København, så gør det alligevel ondt. Det var en af de kampe, der næsten kunne have reddet sæsonen for Brøndby, der efterhånden er placeringmæssigt stagneret og klubben skal ikke regne med europæiske kampe efter sommerferien. Det er ikke helt optimalt for klubben, der gerne skulle vinde mesterskabet inden for en meget overskuelig fremtid, og tidspunktet er næppe bedre end nu, hvor FCK har vist sig at være stabilt ustabile efter det nederlaget i Odense. 

Men det vil ikke være helt utopisk at forestille sig en nær fremtid i Brøndby, hvor Thomas Frank ikke er cheftræner. Eller Per Rud er sportschef. Det vrimler med rygter om død. Vedvarende rygter. Morten Crone spekulerer her også. Det vil vi også. En ting er, at man bare kan fyre løs. En anden ting er, hvordan man egentlig har tænkt sig at løfte Brøndby ud af middelmådigheden. Holdsammensætningen er mærkelig, og er ikke egentlig ikke egnet til tica-taca eller posession-bold. Især en spiller som Martin Ørnskov eller den mand som Daniel Agger har ved sin side har været et yndet klagepunkt for klubbens fans. Men der mangler altså også en komplet angriber, der både har fysik til at spille alene og samtidig har speed og pace nok, til at sætte en mand af eller været et aktiv i kontraspillet. Den slags angribere ses meget sjældent på disse kanter, og koster normalt 15 mio. Brøndby har altså valgt en spillestil, der kræver dyre komponenter til holdet. Og man er altså kun halvfærdig. 

Man kan naturligvis bare fyre Frank og udpege ham som problemet. Isoleret set vil det være fair nok. Resultaterne er udeblevet. Hans taktiske dispositioner kan second guesses. Og så er han ikke mindst et produkt af Aldo-tiden. Få vil klage. Faste læsere på denne blog vil vide, at vi ikke er store tilhængere af fyringer, medmindre, at man har en god plan B i skuffen. En eksekverbar plan B. Den helt, helt, oplagte afløser er Kasper Hjulmand, men ingen ved umiddelbart om er interesseret i jobbet. Og hans sidste tid i FCN var ikke imponerende ligesom man generelt kan sætte spørgsmålstegn ved om den slags professor-fodbold med metachancer og over-analyse allerede bare en trend, der er ved at dø ud. De kloge har taget det bedste af metoden og er videre. De dummer hænger sig i filosofien. Det er i hvert fald betænkeligt mange trænere af den nye posession-skole, der allerede har alvorlige fiaskoer under bæltestedet. Hvis man vælger Hjulmand, eller Hjulmand vælger Brøndby, så er man nødt til at føre det ud i livet. Uden at man har en sikkerhed i resultaterne. Den slags vil altid fordre gode rugekasser, ikke mesterskabshold. 

Det Brøndby vi kender, og det Brøndby de fleste holder af, var et hold, der altid var totalt dominerende på fysikken. En rolle som FCK overtog i et årti og et kapløb som FC Midtjylland utvivlsomt fører i år. Ren power og fysisk styrke. Det er meget tæt på pinligt for Brøndby, at Frederik Holst skal være den fjerde-femte højeste på holdet, så han får æren af at dække Nicolai Jørgensen op på dødbolde. Det er altså ikke første gang, at FCK scorer i en direkte hovedstødsduel, hvor Frederik Holst er direkte involveret. Man burde næsten forære ham en trappestige til næste kamp.

Vi er ikke sikre på, at det er en god ide, at Brøndby skal være en tica taca-klub. Det er lige så mærkeligt som da OB prøvede på det. Det ligger ikke i klubbens DNA. Det er mærkeligt, at FCM skal vinde det danske mesterskab på at være mere Brøndby-agtig end Brøndby. Pivhurtige fløje og total dominans i begge felter. Sværere er det ikke at vinde Superligaen. Hvis Brøndby tjept skal tilbage på danmarksmester-kurs, og under den forudsætning af, at Thomas Frank ikke er en del af det. Så skal klubben ikke gå efter Ole Gunnar Solskjær eller Kasper Hjulmand, men Hans Backe, der spiller en dejlig omgang organiseret fodbold, og samtidig nåede at snuse til de nye strømme via sit engagement med New York Red Bulls. Det var Hans Backe, der fik sat skik på FCK. Det er Hans Back, der kan sætte skik på Brøndby og endelig føre dem ind i det nye årtusinde.