C/N: Hjernenyt
Illustration
Generelle

C/N: Hjernenyt

Denne analyse er nyt om hjernen og fodbold

Sidste år skrev vi en længere artikel til EkstraBladet og Tipsbladets NFL-magasin. Om hjernerystelser i sporten, og de følgesygdomme der kan opstå. Kronisk traumatisk encefalopati hedder det, eller CTE i daglig, engelsk tale. Blandt symptomerne for CTE findes hukommelsessvigt, demens, apati, dårlig impulskontrol, aggressivitet og ikke mindst depression, der i mange tilfælde har ført til selvmord. 

CTE findes skam også udenfor NFL. Vi kender det herhjemme som 'boksehjerne', og man mistænker egentlig også soldater for at kunne udvikle CTE fra de tryk, der kommer til bøtten, når man leger med krudt og kugler. Man mistænkte også Boston Marathon-bomberen for at lide af CTE fra amatørboksekarrieren. Det er også en del af vores ongoing historie om 'Børnelokkeren' 

Man kan ikke diagnosticere CTE på levende mennesker, fordi det bogstaveligt talt kræver, at man skærer hjernen ud i skiver. Videnskaben arbejder dog på en metode, da det er et meget ukendt område.

Det nye i følge New York Times er, at de søgsmål-glade amerikanere (selvfølgelig var det Politiken-agtige forældre) har lavet et massesøgsmål til FIFA, ala. det NFL-spillerne sendte til NFL. Sagsøgerne estimerer, at der sker 50.000 hjernerystelser i High School-fodboldkampe årligt. Hvis de får fri proces i USA, så kan det blive en større bombe under FIFA end det normale korruption, doping og matchfixing.

Fordi, hvis der er noget som amerikanerne tager alvorligt, så er det hjerner