C/N: Så kom da med slutspillet
Alka Superliga
Generelle

C/N: Så kom da med slutspillet

Denne kommentar handler om, at et slutspil bør være velkommen i Superligaen. Og nedrykningsspil

Os imellem. Superligaen har aldrig været kedeligere. Egentlig burde kedsommeligheds-niveauet være noget for længe siden. Men Brøndbys de-route har fastholdt os. Nu hvor Vestegnsklubben så cykler rundt i mellemvaren, så er alt tabt. Nu hvor den nuværende sæson er afgjort, så er det kun ren kedsomlighed eller klubpatriotisme, der kan få en til at tænde for en Superliga-kamp. Jeg tror maksimalt, at jeg kommer til at se tre-fem stykker før sommerferien. Og så er jeg flink. 

Grunden til at Superligaen er blevet kedeligere er, at totaloplevelsen er blevet dårligere over en årrække. Spillernes kvalitet- og bundniveau, klubbernes egne organisation og eksekvering og så er jeg ikke helt sikker på, at sociale medier har været til det bedre. Fansene er der stadigvæk eller en procentdel, når man ser Brøndbys flotte statistik i DBUs disciplinærudvalg, så kan man godt komme til at tænke, at det kun er tosserne, der er tilbage. Tonen på lægterne er i hvert fald blevet mere hård. Ligesom i mange andre offentlige rum. Det har ikke tjent Superligaen. 

Der findes to kure imod det. Den ene virker, den anden virker måske. Den første er, at man kan pumpe flere penge ind i ligaen. Om det giver afkast er sekundært. Men det hjælper lidt. I hvert fald i en klub som FC Midtjylland, der med store driftsunderskud, kommer til at vinde klubbens første mesterskab. En præstation man kan tygge lidt på. Penge kunne også have båret Brøndby meget længere end de er nu, men en lang, lang, lang perlerække af dårlige valg og beslutninger på både strategisk, taktisk og operationelt niveau, har bare ført dem i middelmådighed, og det kan på afstand godt være svært at se, hvordan de skal nå alle de målsætninger, de lover deres aktionærer. Time will tell. Men det er et stort brød.

Den anden kur er at lave noget fundamentalt om. Og den slags har man fået hollandsk firma til at regne på. Der skal laves slutspil! Ligesom i Belgien. Altså man kan godt betvivle, at der kommer mange danske Eden Hazard og Vincent Kompany'er ud af den slags ændringer, men hvis det er det der skal til, så for os ingen alarm. Vi elsker strukturel uretfærdighed. Hvis nummer 6 pludselig kan blive dansk mester, så go have fun. Der er jo heller ingen, der hyler over, at det bedst spillende hold i VM-gruppespillet aldrig vinder. Altså udover når England er med. Super Bowl er verdens mest sete TV-sportsbegivenhed, og slutspillet er vildt kompliceret og uretfærdigt. Med et slutspil vil man have DRAMATISKE KAMPE OF DOOM allerede i marts-april måned for at komme i slutspillet. For et hold som Brøndby eller FC København er det manna sendt ned fra himlen, da i stedet for at bokse med <10.000-tilskuere, så vil fansene ikke opfatte sæsonen som over endnu. Et Brøndby-hold med indbilsk optimisme vil altid været farligt i et slutspil. Det samme vil AaB. 

Vil ligaen så knække over? Ja og nej. Det er i forvejen hårdt at sidde Hobro-Silkeborg igennem (trods de fine mål). At der potentielt vil være færre TV-penge til en klub skal klubberne alligevel se på den nuværende fordelingsnøgle, der i forvejen hører til blandt Europas mest ulige. Og hvordan sikrer man så, at TV-stationerne ikke får flere døde kampe (bear in mind, at TV-aftalen netop er forlænget en del år frem) - man opretter et nedrykningsspil. Brøndbys dødsdrom-kamp var der nemlig solide ratings i. Og nedrykningsspil er generelt bare bedre drama. Ja, der er mere på spil for klubberne. Risici er højere, men det kan også trække folk til. 

Mulighed for, at alt bliver værre er naturligvis til stede. Man bliver også syg af en vaccine. Man kan altid ændre det tilbage igen, men det er hobbitlogik at insistere og leve for det uforanderlige. Det er på tide, at Superligaen endelig får omsyet deres grå atlaskes.