Silkeborgs troværdighed afhænger af forlængelser med Skov og Skytte
Foto: Claus Bonnerup/Polfoto
Generelle

Silkeborgs troværdighed afhænger af forlængelser med Skov og Skytte

Kent Madsen, administrerende direktør i Silkeborg IF, sår nu tvivl om, hvorvidt klubben kan forlænge med to af de største talenter i Robert Skov og Sammy Skytte. Klubbens 'Vision 2018' vil være utroværdig, hvis det ikke lykkes.

Det er hårdt at være nederst i fødekæden. Det må de efterhånden sande i Silkeborg IF, hvor klubben allerede har ærgret sig over at miste et par talenter, og hvor der kan være flere afgange på vej.

Først skiftede Kasper Dolberg til Ajax på en fri transfer, hvor SIF dog fik lidt uddannelsespenge, og hvor Ajax også har tilbudt et par klausuler, hvis Dolberg gør det godt - selv om den hollandske klub ret beset ikke var tvunget til det. Og i sommer var det så på det tidspunkt U19-topscorer Nicklas Røjkjær, der skiftede til FC København. På en fri transfer.

Især sidstnævntes afgang gjorde ondt på SIF og klubens selvforståelse, og dengang udtalte Røjkjær, at han lige så godt kunne sidde på bænken i FCK end i Silkeborg - forstået på den måde, at han ikke mente, han fik en chance på førsteholdet, selv om han var og fortsat er et stort talent, der på det tidspunkt var topscorer i U19 Ligaen. Dengang skød sportschef Jesper Stüker med skarpt og sagde i et indlæg på klubbens hjemmeside:

- Vi kan ikke længere leve med, at spillere, der tilbydes kontraktforlængelse ikke vil forlænge, når de begynder at have en værdi for os. Vi kan ikke acceptere, at vort set up og kvalitet udnyttes som springbræt til andre klubber, uden at vi som klub drager nytte af investeringen, sagde han.

Hvad skal man så gøre? Ja, enten skal man give spilleren chancen på førsteholdet noget før, eller man skal være mere fremadskuende og tilbyde længere kontrakter eller tilbyde dem i bedre tid. Eller også skal man give mere i løn. 

Nu er hele Røjkjær-situationen så ved at gentage sig for SIF, der forsøger at skabe en rentabel fodboldforretning. En forretning, der aktuelt holdes i live på af investeringer i mursten. SIF Invest A/S får penge fra ejendommen Papirfabrikken, som selskabet bag klubben ejer, mens fodboldforretningen giver minus i regnskabet.

Silkeborg, der har været et elevatorhold de senere år, søsatte i december 2014 'Vision 2018', hvor klubben i højere grad vil benytte bruge ressourcer på at uddanne egne talenter, så de gør gavn på førsteholdet, inden de gerne skal sælges videre. For på den måde at sikre økonomisk balance i fodboldforretningen. Målet er altså at undgå, at store talenter som Kasper Dolberg og Nicklas Røjkjær forlader klubben, uden at de enten har spillet mange kampe på førsteholdet, eller uden der kommer penge til klubkassen.

Men visionen og hele Silkeborg IF's selvforståelse er alvorligt på prøve, når det kommer til Robert Skov og Sammy Skytte - to af de største talenter i truppen. Og selvfølgelig to talenter, der om nogle få måneder frit kan forhandle med andre klubber og kan blive de næste, der forlader Silkeborg uden at sikre en sum i klubkassen.

I et interview med Midtjyllands Avis fortalte administrerende direktør Kent Madsen nemlig, at han ikke længere følte sig sikker på forlængelser med de to, der har kontraktudløb til sommer. Robert Skov er et stort talent, der var med ved OL, mens Sammy Skytte viste et lysende potentiale i sidste sæson, inden han dog blev skulderskadet - en skade, han har taget med sig ind i denne sæson. Førstnævnte er 20 år, mens Skytte er 19.

- Men vi må ikke komme i en situation, hvor vi er afhængig af en eller to spillere. Vi vil rigtig gerne beholde dem begge to, for vi har jo også sagt, at vi gerne vil have en stor andel af egne spillere i truppen, men det skal også være en bæredygtig løsning, som er fornuftig for begge parter, sagde Kent Madsen til Midtjyllands Avis.

Med en sæson, hvor Silkeborg kommer under pres og skal kæmpe for at undgå nedrykning, så klubben kan åbne Superligaen næste sæson på et spritnyt stadion, er der pres på. Dels for at holde i et hold, der har få profiler og få spændende talenter. Dels for at bevare den troværdighed, der ligger i de ord og den vision, klubben fremlagde.

Hvis SIF's 'Vision 2018' skal have troværdighed, skal Silkeborg IF strække sig for at forlænge de to spillere. Selvfølgelig vil spillerne gå efter en god løn, og mellemmænd vil stå klar til at presse citronen. Og selvfølgelig vil spillerne gå efter at få klausuler i kontrakterne, så de kan skifte, hvis der kommer større klubber på markedet. Større klubber, der spiller med om mere, end Silkeborg aktuelt kan. Og større klubber, der for kan tilbyde mere i løn - både danske og udenlandske.

Fordelen i en forlængelse vil være, at Silkeborg så allerede til sommer, hvis der er interesse, eller i sommeren 2018 vil kunne sælge de to spillere videre. Det vil betyde, at du har dygtige, unge spillere på dit hold, som tilmed er uddannet i klubben - noget, du også kan prale med over for sponsorer. der elsker lokale knægte, fordi de af den eller eller den anden grund kender spillerens far, eller whatever. Altså leverer de til førsteholdet, og de vil levere en skilling i klubkassen, når de bliver solgt. FC Nordsjælland er et glimrende eksempel på, at det godt kan lade sig gøre. 

Det er udfordringen for SIF. Der skal lyde kredit for, at man ikke går efter at sprænge banken og bruge penge, der ikke er i klubben i forsøget på at holde på spillere.

Men lige når det kommer til to af klubbens egne talenter, der skal vise vejen for andre talenter i truppen og klubben og er ansigtet på 'Vision 2018' - som talentfulde Jeppe Okkels - er det simpelthen en nødvendighed, at SIF ikke igen falder i fortidens fælder og lader spillerne gå gratis.

Formår Silkeborg IF ikke at holde på de to, kan de skyde en hvid pil efter troværdigheden i klubbens vision, for det være en hullet vision. Selv om spillerne har spillet kampe på førsteholdet, er det først nu, SIF for alvor kan slå kapital af deres udvikling, og på transfermarkedet kan SIF netop score gevinst og sikre økonomisk balance ved salg af de to til sommer eller i 2018 - det kan en klub ikke, hvis man uddanner et talent i systemet for derefter at lade spilleren skifte kvit og frit. Så er der brugt mange ressourcer på at uddanne spilleren, der måske spiller 50 førsteholdskampe - mange af dem for at suge erfaring til sig. Og det er ikke en bæredygtig løsning.

Visionen mener jeg stadig er beundringsværdig, men der skal også handling bag ordene, og hvis SIF vil matche et flot nyt stadion med andet end en elevatortilværelse, er det vigtigt, at klubben tør binde to af dem, der er ansigterne på denne vision. Røjkjær glippede, og glipper de to næste også, forstår jeg altså ikke, hvad Silkeborg IF vil.

Fra Silkeborg IF's hjemmeside:

Vision 2018 har som mål at skabe økonomisk balance i fodboldforretningen senest i 2018. Det betyder at Silkeborg IF kommer til at satse massivt på talenter fra egne rækker. Fundamentet bliver den nuværende talentstruktur, hvor områdets dygtigste fodbolddrenge allerede fra 12-årsalderen deltager i et målrettet træningsmiljø i sammenhæng med uddannelse (SIF Fodboldskolen, Talent Team og Silkeborg Fodbold College).  Talenterne skabt i det miljø skal være de spillere, der i 2018 bærer SIFs førstehold.

Fra Silkeborg IF's hjemmeside:

Scenariet med Nicklas Røjkjærs skifte ved kontraktudløb til FC København er det værst tænkelige for Silkeborg IF. Han har hverken haft værdi for førsteholdet eller indbringer en transfersum. Der er to veje for indfrielse af investeringen. Enten gennem længerevarende spilletid på førsteholdet, hvor SIF tror på, at klubben kan uddanne talenter, som har et højere niveau, end vi kan rekruttere os til. Eller gennem salg. Bedst muligt som etableret spiller og profil på førsteholdet til udlandet eller en dansk topklub. Alternativt undtagelsesvis til en udenlandsk topklub inden spilleren etableres på vort førstehold, hvilket kræver et ekstraordinært talent som f.eks. Kasper Dolberg, der blev solgt til Ajax i sommeren 2015